Producătorii români vor fi scutiți de aplicarea accizei pentru cidru de mere sau pere, cât și pentru hidromel produs din miere, prin reîncadrarea acestor băuturi fermentate în noi coduri tarifare, astfel încât să beneficieze de regimul aplicat importurilor de asemenea băuturi, care au accize zero, conform ultimelor informații analizate de Profit.ro. De asemenea, serviciile de transport de persoane cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice sau trăsuri în scop turistic sau de agrement vor avea o cotă redusă de TVA, respectiv 5%, asemenea celorlalte servicii din turism.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Modificările la Codul Fiscal au fost avizate în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților și pot fi adoptate chiar astăzi prin votul final al deputaților.
De ce este important: În prezent, cidrul de mere și de pere are un regim de acciză zero, însă în practică de acest regim beneficiază doar importul de băuturi, pornind de la definiția cidrului ca ”băutură alcoolică obținută prin fermentarea sucului de mere” fără adaugarea de apă, arome şi zaharuri inainte sau după de fermentare.
”Producția locală și importurile de cidru pe piața românească au fost afectate în ultimii ani de o practică neunitară din partea autorităților vamale române. Această practică neunitară la nivelul autorităților vamale s-a materializat în dificultatea acceptării în categoria de accizare prevăzută de normele fiscale în vigoare a produselor de cidru. A fost generat astfel un orizont de impredictibilitate pentru investitorii din domeniu”, susțin autorii amendamentelor la Codul Fiscal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hotelurile din București - cele mai drastice controale din ultimii 10 ani. Antifrauda umblă cu alți inspectori de la un hotel la altulPrin urmare, deputații au decis reîncadrarea cidrului de mere și/sau pere, cu permisiunea adaosurilor, dar și hidromelului, produs din miere, la alte coduri tarifare din codul Fiscal, pentru ca băuturile respective să beneficieze de acciză zero.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană investighează preluarea subsidiarelor Liberty Global din Germania, România, Cehia și Ungaria de către Vodafone
TVA de 5% pentru anumite servicii de transport în scop turistic sau de agrement
Deputații au decis totodată ca de cota derogatorie de TVA de 5% să beneficieze și anumite servicii de transport de persoane în scop turistic, la fel cum beneficiază de la 1 noiembrie și alte servicii din industria turistică, precum cazarea, serviciile de restaurant sau închirierea terenurilor amenajate pentru camping.
Astfel de TVA redus a 5% vor mai beneficia:
- transportul de persoane cu trenurile sau vehiculele istorice cu tracțiune cu aburi pe linii înguste în scop turistic sau de agrement;
- transportul de persoaneutilizand instalațiile de transport pe cablu - telecabină, telegondolă,telescaun, teleski - în scop turistic sau de agrement;
- transportul de persoane cu vehicule cu tracțiune animală, folosite în scop turistic sau de agrement.
- transportul de persoane cu ambarcatțuni folosite în scop turistic sau de agrement.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT: Legea dării în plată va fi aplicată în funcție de devalorizarea locuinței, deprecierea cursului și scăderea veniturilor debitorilor. Programul Prima Casă nu va intra sub incidența legiiDeputații motivează cota redusă ca stimulent pentru dezvoltarea turismului local pe linii ferate pe care circulă cunoscutele ”mocănițe” istorice, dar prin extinderea scopului inclusiv pentru agrement, de această facilitate va putea beneficia o categorie mai largă de proprietari ai unor astfel de mijloace de transport.
În același proiect de lege este inclusă totodată o lată prevedere, adoptată deja de Senat, prin care stadioanele și alte tipuri de baze sportive, inclusiv clădirile aferente, vor putea fi scutite de plata impozitului pe clădiri indiferent în proprietatea cui se află și indiferent cine le administrează, chiar dacă este vorba de societăți comerciale.