Cu peste 98 de milioane de alegători cu drept de vot, aproximativ 70.000 de candidați și peste 20.000 de funcții publice aflate în competiție, alegerile generale din Mexic din 2 iunie vor fi cele mai mari din istoria țării. Dar nu doar amploarea masivă a evenimentului îl face atât de important în ochii observatorilor de peste graniță, în Statele Unite. Pentru prima dată în istorie, țara pare să își aleagă o femeie drept președinte.
Primii doi politicieni favoriți sunt amândouă femei - Claudia Sheinbaum, din partidul Morena, care este susținută de coaliția de guvernare Sigamos Haciendo Historia, și Xóchitl Gálvez, care este susținută de o coaliție de partide de opoziție.
Votul este important și pentru că are loc în același an cu alegerile prezidențiale din SUA - lucru care se întâmplă doar o dată la 12 ani - și vine într-un moment de tranziție în relația dintre cele două țări, arată CNN.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Anii în care tot ce își dorea SUA era un Mexic sigur și stabil s-au terminat. Acum este interesată și de o țară cu politici publice bune", a declarat Rafael Fernández de Castro Medina, directorul Centrului de Studii SUA-Mexic de la Universitatea California din San Diego, subliniind numărul tot mai mare de latino-americani din SUA și legăturile tot mai strânse dintre cele două țări.
Există câteva probleme importante care afectează relația SUA-Mexic și care vor fi influențate de votul de duminică:
ECONOMIA
Mexicul a devenit anul trecut principalul partener comercial al Statelor Unite, depășind China și Canada. Experții spun că acest lucru se datorează în mare parte faptului că problemele geopolitice, cum ar fi pandemia, moștenirea războiului comercial al lui Trump împotriva Chinei și războiul din Ucraina, toate au încurajat near-shoring-ul - adică relocarea lanțurilor de aprovizionare mai aproape de casă - ceea ce a stimulat importurile americane din Mexic și investițiile sale în această țară. Cheia pentru facilitarea acestei schimbări a fost crearea acordului comercial USMCA, care a intrat în vigoare în 2020 între Mexic, Statele Unite și Canada.
"USMCA a oferit, în acest context favorabil, un cadru legal de reglementare care a adus multă siguranță celor trei țări nord-americane, iar Mexicul a profitat de oportunități și și-a consolidat tarifele preferențiale pentru a face acest lucru să se întâmple", a explicat Lila Abed, director al Institutului pentru Mexic din cadrul Wilson Center.
Cu toate acestea, drumul nu a fost chiar neted. Respectarea de către Mexic a USMCA a fost un subiect de dispută între administrația actualului președinte al Mexicului, Andrés Manuel López Obrador, și cele ale președintelui american Joe Biden și ale predecesorului său Donald Trump.
"Următorul președinte al Mexicului va trebui să se ocupe de o serie de litigii juridice pe care Statele Unite, susținute de Canada, le-au depus în cadrul USMCA", subliniază Abed. "Acestea variază de la interdicția (lui López Obrador) privind importul de porumb modificat genetic pentru consumul uman, trecerea la o politică energetică naționalistă, care a afectat investițiile americane în electricitate și hidrocarburi, precum și importanța redusă acordată energiilor curate", a mai spus Abed.
Potrivit lui Abed, oricine va câștiga președinția mexicană la 2 iunie va trebui să se confrunte cu un proces intentat de Statele Unite pe aceste teme. De asemenea, va trebui să renegocieze acordul atunci când acesta va trebui reînnoit în 2026.
Mulți analiști consideră că SUA minimalizează în prezent disputele legate de USMCA în speranța că acest lucru poate atenua divergențele în alte domenii, atât în ceea ce privește problemele interne mexicane - cum ar fi presupusele încălcări ale drepturilor omului, tratamentul aplicat de guvern jurnaliștilor și creșterea numărului de asasinate politice -, cât și preocupările bilaterale, cum ar fi imigrația și traficul de droguri.
Jorge Alberto Schiavon Uriegas, vicepreședinte al Centrului de studii și analize privind politica externă a Mexicului, a declarat că López Obrador a urmat o politică de quid pro quo atât față de Trump, cât și față de Biden, iar acest lucru ar putea continua cu Sheinbaum, dacă va fi aleasă.
"Mexicul s-a angajat să abordeze cele două principale probleme mexicane care afectează Statele Unite și care vor determina următoarele alegeri: migrația și fentanilul. În schimb, Statele Unite și-au redus drastic criticile la adresa slăbiciunii democratice și instituționale a Mexicului și și-au redus intervențiile, lăsând mai mult spațiu pentru politica internă a lui López Obrador", a declarat Schiavon Uriegas.
MIGRAȚIA ȘI ZIDUL LUI TRUMP
În timp ce migrația de-a lungul graniței de 2.000 de kilometri dintre cele două țări este o preocupare comună, problema este mult mai puțin prezentă pe agenda politicienilor mexicani decât în SUA - unde ar putea fi un factor decisiv în votul din noiembrie, potrivit lui Carin Zissis, redactor-șef al site-ului Americas Society/Council of the Americas.
"Discursurile lui Sheinbaum și Gálvez privind migrația nu sunt nici foarte puternice, nici foarte diferite unul de celălalt, și nici nu abordează prea mult ce trebuie făcut cu migranții în țară", a spus ea. "Dovada acestui lucru este că, în timpul ultimei dezbateri prezidențiale, atunci când a fost abordată migrația, principalul unghi de abordare a fost cel al migranților mexicani care trăiesc în prezent în SUA; ele vorbeau cu potențialii lor alegători de la nord de graniță și cu comunitatea latino în general, care este mare și puternică datorită remitențelor", spune Zissis.
Problema pentru politicienii americani este că, pentru ca propriile politici de imigrare să aibă succes, au nevoie de acordul omologilor lor mexicani. Zissis a dat exemplul modului în care Lopez Obrador a făcut din Mexic "parte din zidul lui Trump", trimițând "mii de membri ai Gărzii Naționale și ai armatei pentru a se ocupa de controlul migrației. Trump nu a fost nevoit să construiască zidul pentru că Mexicul este zidul", a spus Zissis.
Abed, de la Mexico Institute, a declarat că următorul președinte al Mexicului se va confrunta cu o dilemă diferită de cea a liderilor anteriori, deoarece țara s-a schimbat de la a fi doar o țară de tranzit, prin care imigranții treceau în drumul lor spre SUA, la a fi în multe cazuri ultima lor oprire.
"Reacția guvernului López Obrador a fost aceea de a transporta imigranții care așteaptă la granița dintre Mexic și Statele Unite în sud-estul țării și de a-i lăsa acolo. Autoritățile care se ocupă de migrație sunt copleșite, Comisia mexicană de ajutorare a refugiaților (Comar) este, de asemenea, copleșită, centrele în care stau migranții sunt foarte precare, migranții - în special minorii neînsoțiți și femeile, precum și tinerii - sunt în pericol din cauza crimei organizate și a traficanților de persoane, iar drepturile lor umane ar putea fi încălcate", a detaliat Abed.
Ea a precizat că următorul guvern mexican va trebui să își asume responsabilitatea pentru această mare populație de migranți "și să decidă dacă le va acorda o viză temporară, dacă le va permite să muncească, dacă vor avea acces la servicii medicale etc.".
FENTANILIUL ȘI COMERȚUL CU DROGURI
Securitatea este un alt pilon al relației bilaterale, în special în ceea ce privește traficul de droguri transfrontalier, înfloritor, care afectează ambele țări.
În timp ce Statele Unite se confruntă cu o criză internă de sănătate din cauza cantității de fentanil de pe străzile sale, Mexicul se confruntă cu o violență tot mai mare legată de carteluri - inclusiv în perioada premergătoare alegerilor, care a fost marcată de zeci de tentative de asasinat și alte violențe politice.
"Mexicul a făcut progrese în ceea ce privește dezmembrarea laboratoarelor clandestine de droguri, dar următorul guvern trebuie să facă mai mult pentru a opri intrarea prin porturile maritime a substanțelor chimice precursoare care provin în principal din China, pentru că după aceea este momentul în care acestea cad în mâinile crimei organizate pentru a produce aceste opioide sintetice", arată Abed.
"Dar Statele Unite trebuie, la rândul lor, să dezmembreze rețeaua de traficanți din interiorul (propriilor granițe). Adică, odată ce ajunge fentanilul, distribuția sa pe întreg teritoriul nu este magică. Există o rețea semnificativă de crimă organizată în Statele Unite pe care administrația trebuie să o aresteze, să o aducă în fața justiției și ale cărei activități trebuie să le limiteze", a adăugat Abed.
O chestiune pe care SUA ar putea fi dornice să o revizuiască cu oricine va câștiga la 2 iunie sunt modificările la Legea securității naționale a Mexicului, pe care guvernul López Obrador le-a implementat în 2018 ca una dintre primele sale măsuri și care a limitat activitatea agenților străini ce operează pe teritoriul mexican. "A fost un simbol, un semn că guvernul mexican nu avea de gând să deschidă ușa atât de ușor agențiilor de securitate precum DEA, CIA și altele. A eliminat imunitatea diplomatică (și) trebuiau să își înregistreze toate activitățile la Ministerul Afacerilor Externe, etc.", a explicat Abed.
Experții care au vorbit cu CNN au declarat, totuși, că o mare parte din discursul de confruntare al lui López Obrador cu Statele Unite a fost doar o fațadă care, uneori, ascundea un proces funcțional de negocieri cu administrația republicană și cea democrată. "López Obrador se adresează adesea bazei sale mexicane și apoi negociază. El știe că SUA au nevoie de el în materie de migrație și securitate", a scris Zissis pe site-ul Americas Society.