DOCUMENT&VIDEO Guvernele străine, obligate să facă și offset când vând armament României

DOCUMENT&VIDEO Guvernele străine, obligate să facă și offset când vând armament României
scris 27 iul 2023

Contractele de asistență de securitate încheiate direct între un guvern străin și Guvernul României (Government to Government - GtoG), constând în furnizări de produse, prestări de servicii sau execuții de lucrări cu caracter militar, ar putea să nu mai fie exceptate de principiu de la legislația românească a clauzelor de compensare (offset) din contractele de apărare, potrivit unui document analizat de Profit.ro.

Acesta stipulează ″(...) introducerea clauzei de compensare în contractele privind asistența de securitate acordată de către guvernele străine (…)″.

Urmărește-ne și pe Google News

GRAFICE Creșterea consumului ca urmare a valurilor de căldură a scumpit energia pe piața spot CITEȘTE ȘI GRAFICE Creșterea consumului ca urmare a valurilor de căldură a scumpit energia pe piața spot

Offsetul constă, potrivit legislației în vigoare, în ″compensații economice, stabilite prin contractul de achiziție ca o condiție pentru achiziționarea de produse, lucrări sau servicii de pe piața externă, în domeniul apărării, ordinii publice și siguranței naționale, cu condiția ca aceste achiziții sa depășească pragul valoric″ de 2 milioane euro.

Cea mai recentă operațiune de compensare aprobată de Guvern constă în acceptarea unei donații din partea gigantului american al apărării Lockheed Martin, constând în kituri de reparație și bancuri de testare în valoare de circa 2,25 milioane dolari. Compensarea este aferentă contractelor de furnizare de piese de schimb și servicii de reparații pentru echipamente radar încheiate în 2021 de compania de stat militară Romtehnica cu cei de la Lockheed Martin.

EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutun

Cele mai importante achiziții militare ale României de la Statele Unite, constând în sistemele de rachete Patriot și HIMARS, precum și în avioanele multirol F-16, au fost efectuate în baza acestui tip de contracte GtoG. Prin aceeași procedură se dorește și cumpărarea de tancuri Abrams și rachete anti-navă NSM, tot de la SUA, precum și de nave vânătoare de mine Sandown de la Marea Britanie.

Draftul de act normativ prevede desființarea actualului Oficiu de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială și înlocuirea sa cu Agenția pentru Operațiuni Compensatorii.

EXCLUSIV LISTĂ - Eliminarea a 200.000 posturi vacante nu aduce mari economii, angajările ar continua. Tăiate 50.000 posturi în spitale, 58.600 la primării, 20.000 în educație, 22.600 la Armată, 14.500 la Poliție CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTĂ - Eliminarea a 200.000 posturi vacante nu aduce mari economii, angajările ar continua. Tăiate 50.000 posturi în spitale, 58.600 la primării, 20.000 în educație, 22.600 la Armată, 14.500 la Poliție

Ministerul Apărării Naționale, în numele Guvernului României, are obligația să transmită Agenției informații despre contractul privind asistența de securitate acordată de către un guvern străin pe care intenționează să îl semneze pentru furnizarea de produse, prestarea de servicii sau execuția de lucrări a căror valoare estimată, fără TVA, individual sau cumulat, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a două milioane de euro, precum și o propunere motivată privind categorii și forme de operațiuni compensatorii aferente. În cazul în care Comitetul de coordonare dispune măsura includerii clauzei de compensare în contractul privind asistența de securitate acordată de către un guvern strain (…), Ministerul Apărării Naționale are obligația să aplice măsura. Contractul încheiat fără respectarea acestei obligații este lovit de nulitate″, stipulează proiectul de lege.

Comitetul de coordonare al Agenției pentru Operațiuni Compensatorii va fi format din câte un reprezentant al Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Protecție și Pază și Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat.

FOTO Compania germană EMZ Hanauer, furnizor pentru giganți globali, deschide prima fabrică în România CITEȘTE ȘI FOTO Compania germană EMZ Hanauer, furnizor pentru giganți globali, deschide prima fabrică în România

Potrivit proiectului, Comitetul de coordonare ″analizează informațiile și propunerea motivată (…) și dispune măsura includerii clauzei de compensare în contractul privind asistența de securitate acordată de către un guvern străin, în cazul în care stabilește categoriile și formele de operațiuni compensatorii care se încadrează în prevederile art. 346 din TFUE (Tratatul Fondator al Uniunii Europene – n.r.). Măsura se ia cu justificarea identificării interesului esențial de securitate cu privire la fiecare categorie și formă de operațiune compensatorie în baza Strategiei Naționale de Apărare și a Strategiei privind operațiunile compensatorii și operațiunile pre-compensatorii și a constatării necesității măsurii pentru protecția acestui interes, luând în considerare principiul proporționalității″.

Articolul 346 din TFUE prevede că ″orice stat membru poate lua măsurile pe care le consideră necesare pentru protecția intereselor esențiale ale siguranței sale și care se referă la producția sau comerțul cu armament, muniție și material de război; aceste măsuri nu trebuie să modifice condițiile de concurență pe piața internă în ce privește produsele ce nu sunt destinate unor scopuri specific militare″.

FOTO Pentru prima oară în istorie, românii din Marea Britanie au marea șansă de a avea un viceprimar român al Londrei CITEȘTE ȘI FOTO Pentru prima oară în istorie, românii din Marea Britanie au marea șansă de a avea un viceprimar român al Londrei

În expunerea de motive se relatează că tipul de contracte de apărare ″guvern-la-guvern″ a fost exceptat în mod nejustificat de la legislația românească a operațiunilor de compensare, exceptarea nefiind impusă de normele UE și fiind la latitudinea fiecărui stat membru.

″În vederea elaborării propunerii legislative au fost organizate mai multe runde de consultări, ultima fiind derulată în cadrul evenimentului „Legea offset-ului - sprijin important pentru creșterea rezilienței României” din data de 9 iunie 2022, transmis pe pagina de Facebook a Senatului României. În cadrul evenimentului, participanții au reliefat că propunerea legislativă este un must do pentru eliminarea vulnerabilităților legislative și instituționale actuale, asigurând totodată oxigenul necesar industriei naționale de apărare în noul context politico-militar″, se mai afirmă în document.

VIDEO AICI

DOCUMENT&VIDEO Guvernele străine, obligate să facă și offset când vând armament României
DOCUMENT&VIDEO Guvernele străine, obligate să facă și offset când vând armament României
Extras din expunerea de motive

Extras din expunerea de motive

viewscnt
Afla mai multe despre
achiziții militare offset
operațiuni de compensare contracte de apărare
achiziții armament românia
asistență de securitate guverne străine
război rusia ucraina