DOCUMENT Americanii cer României banii pe bumbacul importat pe datorie în anii ’90. Dacă nu plătește, statul român nu va putea achita în rate armamentul cumpărat din SUA

DOCUMENT Americanii cer României banii pe bumbacul importat pe datorie în anii ’90. Dacă nu plătește, statul român nu va putea achita în rate armamentul cumpărat din SUA
scris 24 sep 2019

Se împlinesc în curând 2 ani de când Ambasada Statelor Unite la București a avertizat Guvernul că România a rămas cu o datorie neachitată de peste 6 milioane dolari față de Administrația de la Washington, legată de bumbacul importat de mai multe firme românești din SUA în anii ’90 și că, în caz de nerambursare, statul român riscă să nu poată plăti în rate armamentul cumpărat de peste Ocean.

Avertismentul a fost emis într-o scrisoare trimisă de misiunea diplomatică americană în noiembrie 2017, se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News

Acum, autoritățile române au elaborat un proiect de lege menit să rezolve problema. Asta în condițiile în care mai multe inițiative legislative similare din anii anteriori s-au soldat cu eșecuri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ VIDEO Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din lume, intră în faliment. Unii turiști - sechestrați în hotel CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Thomas Cook, cea mai veche companie de turism din lume, intră în faliment. Unii turiști - sechestrați în hotel

Totul a început în 1992, când Guvernul SUA, prin Departamentul Agriculturii și Commodity Credit Corporation (CCC), a acordat Guvernului României un credit comercial în valoare de aproape 10 milioane dolari, pe termen de 30 de ani, cu 6 ani perioadă de grație, cu o dobândă inițială de 2% pe an și o dobândă în continuare de 3% pe an, conform acordului semnat pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA.

Importatorii de bumbac desemnați au încheiat la vremea respectivă contracte de mandat special cu Ministerul Industriei, prin care s-au angajat să importe bumbacul fibră din SUA, să-l livreze societăților comerciale prelucrătoare (filaturilor) din România și să ramburseze creditul american, ratele scadente la credit și dobânzile aferente, până la data de 15 octombrie a fiecărui an. Importatorii de bumbac mandatați au plătit dobânzile la creditele contractate până în anul 1998 inclusiv, după care, odată cu scadența primelor rate de capital, au încetat plățile motivând că întreprinderile cărora le-au vândut bumbacul nu au plătit contravaloarea acestuia.

"Creditele angajate de două dintre societățile comerciale importatoare de bumbac fibră, care se derulau prin Banca Română de Comerț Exterior – BRCE, și anume ROMÂNOEXPORT SA și TRICOROM SA, au fost preluate de AVAB (actualul AAAS) pentru recuperarea datoriilor  acestora și  plata în contul Comodity Credit Corporation (CCC)  a sumelor datorate. Creditele angajate de celelalte trei societăți comerciale, respectiv SC TEXTILCOTTON SA, SC IMPEX OVERSEAS CORP SRL și SC TUVIC IMPEX SRL, care s-au derulat prin Banca Comercială Română - BCR, au rămas în urmărirea recuperării acestora de către Ministerul Economiei. Pentru recuperarea unor sume plătite de către Ministerul Economiei, cele trei societăți importatoare de bumbac fibră au fost acționate în instanță, însă din cauza situației juridice a acestor operatori economici (aflați în faliment sau radiați), debitele nu au mai putut fi recuperate", se menționează în documentul citat.

Programul \ CITEȘTE ȘI Programul "Casa Verde", pregătit să ajungă cu sesizări de fraudă la Parchet și OLAF. A funcționat doar 6 ore

O parte din datorie a fost plătită în urma adoptării OUG nr. 238/2000, aprobată cu modificări prin Legea nr. 588/2001, Legea nr.436/2004  și Legea nr. 125/2006, însă adoptarea acestor legi a durat foarte mult, având ca efect aplicarea unor penalizări la plata datoriilor.

În perioada 2007-2016, Ministerul Economiei a propus spre avizare proiecte de acte normative la nivel de lege, OUG și OG privind rambursarea ratelor de capital pentru o cotă-parte din creditul acordat de Guvernul Statelor Unite ale Americii în baza programului CCC – Legea Publică nr. 480/1991, a dobânzii și a altor costuri externe aferente acestei cote-părți, însă acestea nu au fost avizate de autoritățile publice implicate, se mai explică în document.

"Pentru partenerul american, Guvernul României este ținut dator pentru efectuarea la scadență a plăților (conform art.II lit.D din Acordul de credit PL 480/1992), respectiv plata în continuare a obligațiilor asumate prin acordul guvernamental în valoare de 5.417.851,86 USD, reprezentând rate de capital și dobânda inițială, la care se vor adăuga și alte costuri externe datorate nerespectării Acordului. În noiembrie 2017, Ambasada Statelor Unite ale Americii a transmis o scrisoare în care s-a precizat existența unei datorii neachitate aferente împrumutului acordat de Guvernul SUA, prin Departamentul Agriculturii și Commodity Credit Corporation (CCC), în baza Legii Publice americane nr. 480/1992, pentru cumpărarea de bumbac fibră din SUA, aspect care afectează eligibilitatea României pentru statutul de Dependable Undertaking, în baza căruia, cu titlu de excepție, Guvernul SUA garantează în fața producătorilor din industria americană de armament achitarea sumelor aferente comenzilor efectuate de un stat terț. Astfel, un stat care deține statutul de Dependable Undertaking poate demara programe multiple de achiziții, cu desfășurare multianuală, plățile urmând să se facă etapizat. În lipsa acestui statut,  statul terț este obligat să achite întreaga sumă aferentă logisticii și serviciilor contractate", relatează sursa citată.

Comercianți despre interzicerea expunerii țigaretelor la raft: Consumatorii se vor orienta spre comerțul ilegal CITEȘTE ȘI Comercianți despre interzicerea expunerii țigaretelor la raft: Consumatorii se vor orienta spre comerțul ilegal

Potrivit acesteia, întârzierile la plată constituie arierate ale statului român față de Statele Unite ale Americii, ce pot conduce la deteriorarea relațiilor comerciale dintre cele două state și pot periclita credibilitatea externă a României, cu consecințe negative asupra ratingului de țară și, implicit, asupra condițiilor accesului la finanțare pe piețele internaționale de capital.

"Soluționarea situației creditului acordat României de către Guvernul SUA pentru achiziționarea de bumbac fibră dobândește un caracter prioritar deoarece rambursarea sumei datorate este conectată de către autoritățile americane de posibilitatea dobândirii de către România a  statutului de Dependable Undertaking. Acest statut a fost solicitat în repetate rânduri de România către autoritățile americane, în contextul programului de achiziții pentru modernizarea și întărirea capacităților de apărare ale țării noastre, aspect care  reprezintă un obiectiv de importanță strategică. În considerarea aspectelor prezentate apare necesitatea inițierii unui proiect de lege care să aprobe rambursarea ratelor de capital pentru o cota parte a creditului, aferentă anilor 2006-2022, în valoare de 5.417.851,86 USD, din creditul acordat de Guvernul SUA în baza programului CCC – Legea publică nr. 480/1992, precum și a altor costuri externe aferente acestei cote părți. Pentru anul 2019 este necesar a se aloca de la bugetul de stat pentru achitarea  sumelor restante din perioada 2006-2018  5.293.353,42 USD, iar pentru perioada 2019-2022, suma de 1.079.053,42 USD", se conchide în document.

Statul român are în derulare mai multe acorduri privind achiziții masive de echipamente militare din SUA, cum ar fi cel în valoare de aproape 4 miliarde dolari de cumpărare de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă Patriot.

DOCUMENT Americanii cer României banii pe bumbacul importat pe datorie în anii ’90. Dacă nu plătește, statul român nu va putea achita în rate armamentul cumpărat din SUA
viewscnt
Afla mai multe despre
importuri bumbac sua
achizitii militare sua
achizitii tehnica militara sua
credit importuri bumbac fibra sua
ambasada statelor unite
sisteme rachete patriot
inzestrarea armatei
filaturi bumbac faliment