Decizie: Majorarea drastică a sancțiunilor pentru ”apelarea abuzivă” a 112 - amenzi de 8.000 lei și 800 ore de muncă în folosul comunității

Decizie: Majorarea drastică a sancțiunilor pentru ”apelarea abuzivă” a 112 - amenzi de 8.000 lei și 800 ore de muncă în folosul comunității
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 29 iul 2019

La începutul acestei luni, majoritatea PSD-ALDE, cu avizul Guvernului, a adoptat în Senat un proiect de lege prin care amenzile maxime pentru apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau pentru alertarea falsă a autorităților sunt majorate de 8 ori, ajungând până la 8.000 lei și fiind completate cu sancțiune de până la 800 ore de muncă în folosul comunității.

Proiectul a fost inițiat de deputații PSD Tudor Ciuhodaru și Corneliu-Florin Buicu și semnat în total de peste alți 60 de parlamentari social-democrați, printre care fostul ministru de Interne Carmen Dan, actualul vicepremier Mihai Fifor sau actualii miniștri Eugen Teodorovici, Roxana Mânzatu și Natalia Intotero.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a intra în vigoare, inițiativa trebuie adoptată și în Camera Deputaților și promulgată de șeful statului.

Proiectul devine acum mai important în contextul în care, în tragedia de la Caracal, părinții susțin că ar fi fost suspectați de reclamații false.

Inițiatorii susțin că marea majoritate a apelurilor la 112 sunt false și cuprind injurii sau întrebări stupide

Ca argumente pentru măsurile propuse, autorii proiectului arată că numărul unic pentru apelurile de urgență este destinat direct salvării de vieți-întrucât aproape două treimi din apeluir sunt transferate către Salvare, iar restul către soluționarea altor situații de urgență - 23,54% către poliție, 10,73% către SMURD și pompieri, iar 0,91% către jandarmerie.

FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană CITEȘTE ȘI FOTO 5.000 de mineri vor fi reconvertiți la energia eoliană

Pedepsele blânde de până acum au dus la o situație alarmantă: 70% din apelurile la 112 sunt abuzive sau sunt alerte false. În fiecare zi sunt înregistrate: 34.000 de apeluri abuzive (cu injurii și întrebări stupide sau pur și simplu țin linia ocupată), iar altele trimit echipajele de urgență la evenimente inexistente”, susțin autorii proiectului.

La începutul acestui an, STS a prezentat o serie de date, care relevă că numărul unic de urgență 112 a fost apelat, în 2018, de peste 12,7 milioane de ori, dar mai puțin de jumătate au fost urgențe reale. 63% dintre apelurile non-urgente au fost făcute din greșeală, din cauza tastelor neblocate ale telefoanelor. În plus, operatorii s-au confruntat cu foarte multe apeluri repetitive. În București, o singură persoană a sunat la 112, doar în primele zece luni ale anului trecut, de peste 21.000 de ori.

Dintre cazurile reale, 57,8% au reprezentat cazuri medicale. Mai mult de jumătate din numărul total de apeluri preluate în anul 2018, respectiv 54,9%, nu reprezintă urgențe de competența Serviciului 112, ci solicitări de informații diverse, apeluri efectuate din greșeală, farse și apeluri injurioase.

Inițiatorii actului normativ arată că apelarea abuzivă sau falsă afectează calitatea accesului la 112 pentru că întârzie accesul la acest serviciul al altor apelanți, încarcă inutil activitatea operatorilor și a dispecerilor, trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente care nu justificau o intervenție de urgență, lăsând astfel fără asistență de urgență pe cei aflați în dificultate și, nu în ultimul rând, generează costuri de operare și intervenție nejustificate.

Amenzile sunt majorate de până la 8 ori și suplimentate cu muncă în folosul comunității

Dacă în prezent, apelarea abuzivă a numărul unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113, este sancționată cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, parlamentarii PSD  propun majorarea amenzilor între 1.000 și 2.000 lei sau cu prestarea de la 100 pâna la 200 de ore de activități în folosul comunității.

FOTO Un muzician din România, ales primar în Germania CITEȘTE ȘI FOTO Un muzician din România, ales primar în Germania

Iinițiatorii social-democrați introduc și conceptul de recidivă pentru astfel de fapte, care repetate în interval de 1 an de la sanționare se va pedepsi cu amendă de la 2.000 la 4.000 lei sau prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității.

De asemenea, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, care acum e sancționată tot cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, va fi pedepsită cu amendă 2.000 lei la 4.000 lei sau cu prestarea de la 200 pâna la 400 de ore de activități în folosul comunității. Totodată, recidiva în interval de 1 an de la sanționare se pedepsește cu amendă de la 4.000 la 8.000 lei sau echivalentul a 25% până la 100% din costurile generate de alertarea falsă a agențiilor specializate sau prestarea de la 400 pâna la 800 de ore de activități în folosul comunității

Autorii proiectului arată astfel numărul de apeluri false va scădea, iar cetățenii vor beneficia ”gratuit” de o mai bună asistență de urgență.

Guvernul Dăncilă a sprijinit adoptarea proiectului

Cu o lună înainte de adoptarea proiectului în Senat, la finele lunii mai, actualul Guvern a transmis Parlamentului că susține adoptarea inițiativei, cu toate că avut unele observații importante cu privire la măsurile propuse.

Astfel, Executivul arată că sancțiunea suplimentară șa prestarea de muncă în folosul comunității nu ar putea fi dispusă decât de instanțele de judecată, iar limita prevăzută de lege în acest caz este de 300 de ore.

FOTO Ilie Năstase se retrage definitiv din politică CITEȘTE ȘI FOTO Ilie Năstase se retrage definitiv din politică

Mai mult, Guvernul a semnalat că recidiva nu poate exista decât pentru condamnări judecătorești la pedeapsă cu închisoarea pe o perioadă mai mare de un an și nu poate fi susținută pentru amenzi contravenționale.

Executivul a mai obiectat și la stabilirea unei amenzi drept procent din costul unei intervenții, dar în ciuda acestor observații a transmis aleșilor că susține adoptarea măsurilor.

Rămâne de văzut acum dacă, în urma crimelor de la Caracal, în care autoritățile au suspectat mai întâi părinții și victimele de reclamații false, deputații vor decide și, la dezbaterea finală a proiectului, că este necesară sancționarea mult mai aspră a ”apelurilor abuzive” la 112.

viewscnt
Afla mai multe despre
112
apel
urgenta
psd
guvern
amenzi
majorare
proiect
lege
senat
sanctiune
munca
folosul
comunitatii