Guvernul britanic a trassmis că speră să deporteze în Rwanda "până la sfârșitul anului" un grup deja identificat de 5.700 de solicitanți de azil, după adoptarea unei legislații controversate menite să descurajeze traversările ilegale ale Canalului Mânecii, conform AFP.
Conform acestui text, adoptat în Parlament și care a primit sigiliul regal, guvernul conservator al lui Rishi Sunak intenționează să înceapă evacuările în iulie, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unui document publicat de Ministerul de Interne, Kigali "a acceptat în principiu" să primească 5.700 de solicitanți de azil.
Aceștia au fost selectați dintre peste 57.000 de oameni care au sosit ilegal în Regatul Unit prin Canalul Mânecii, între începutul lunii ianuarie 2022 și sfârșitul lunii iunie 2023, potrivit unui bilanț al AFP alcătuit pe baza cifrelor oficiale.
"Intenționăm să expulzăm (acest grup) până la sfârșitul anului", a confirmat la Sky News ministrul sănătății, Victoria Atkins.
Ministerul de Interne a precizat la rândul său într-un document că, dintre cei 5.700 de solicitanți de azil vizați, "2.143 continuă să se prezinte la Ministerul de Interne și pot fi identificați pentru a fi plasați în detenție" în așteptarea expulzării.
Ministrul sănătății a dat asigurări că executivul lucrează la localizarea celorlalți. "Vrem ca mesajul să fie foarte clar (...) vor fi găsiți și vor fi expulzați", a spus ea.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Angajații Registrului Comerțului continuă protestulÎn ultimele zile, Irlanda a declarat că se confruntă cu un aflux de migranți din Regatul Unit, dând vina pe politica de migrație a vecinului său.
Susținută de un nou tratat între Londra și Kigali, noua lege are ca scop expulzarea migranților care au sosit ilegal, de oriunde ar veni, în Rwanda, care le va examina cererea de azil. Oricare ar fi rezultatul, ei nu se vor putea întoarce în Marea Britanie.
Textul stipulează că Rwanda este o țară sigură și prevede că guvernul va putea trece peste posibilele decizii ale Curții Europene a Drepturilor Omului care vizează prevenirea expulzărilor.
CITEȘTE ȘI FOTO ING - Anunț pentru clienții din România: Fără ING Pay. Modificări de comisioane. Unele servicii dispar
De la ONU la biserici creștine, apelurile s-au înmulțit pentru a îndemna Regatul Unit să-și abandoneze proiectul.
După un număr record de migranți în 2022 (45.000), apoi o scădere în 2023 (aproape 30.000), peste 7.160 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii la bordul unor nave improvizate de la începutul lui 2024, un record istoric în primele patru luni ale anului.