Dacian Cioloș (46 de ani), desemnat de către președintele Klaus Iohannis să formeze Guvernul ca prim-ministru, a urcat rapid în ierarhia administrației, parcurgând în doar doi ani drumul de la postul de consilier la cel de ministru și, ulterior, de comisar european, cu sprijinul atât al Guvernului Tăriceanu (PNL), cât și al Cabinetului Boc (PDL). El a ajuns și în fața procurorilor, ca martor, în dosarul care l-a închis pe Dan Voiculescu, fiind acuzat de apărătorii acestuia că i-a imputat prin abuz un prejudiciu.
De profesie inginer agronom, Dacian Cioloș, născut în iulie 1969 la Zalău, a studiat la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor, după care a optat pentru studii de agronomie la școala națională Superioară de Agronomie din Rennes, Franța, cu o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master la Universitatea din Montpellier.
În perioada studenției, a fost reprezentant al studenților în Senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în Consiliul de Administrație al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca, coordonator al programului de stagii pentru studenți în ferme agricole din Franța și membru fondator al asociației profesionale Agroecologia.
În 2000, a fost numit membru al Grupului din Bruges, grup european independent de analize și propuneri privind Politica Agricolă Comună și Uniunea Europeană.
După masterat, s-a angajat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană, în Divizia de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură (martie – iulie 1997 și aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea Programului SAPARD. Pentru o perioadă (martie 1998 - octombrie 1999) a fost și directorul programului de dezvoltare rurală locală în Argeș.
A fost și inginer stagiar la Camera Județeană de Agricultură Aveyron, Franța, și coordonator al programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală, între 1999 și 2001.
În 2002, s-a angajat la delegația Comisiei Europene în România ca manager pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, pentru ca în ianuarie 2005 să intre în administrație, ca și consilier al ministrului de atunci al Agriculturii, Gheorghe Flutur (PDL), în recent instalatul Guvern Tăriceanu.
Fără să fie membru al vreunui partid, în mai 2007 este numit subsecretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene, unde rămâne doar până în octombrie 2007, când este promovat ministru al Agriculturii. El l-a înlocuit atunci pe Decebal Traian Remeș, obligat să demisioneze din cauza unui scandal de corupție, în urma căruia Remeș a și fost condamnat la închisoare.
Cioloș rămâne ministru până când Guvernul Tăriceanu își încheie mandatul, în decembrie 2008, pentru ca șase luni mai târziu să fie preluat de către președintele Traian Băsescu și instalat la conducerea unei comisii prezidențiale înființate tot atunci pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii.
Președinția a fost doar un loc în care a așteptat câteva luni, până când a fost propus de Guvernul Boc și președintele Băsescu pentru postul de comisar european, cu un mandat de patru ani, între 2010-2014. Ca și comisar european, Cioloș a contribuit la începutul reformei Politicii Agricole Comune.
În luna iulie a acestui an, noul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a desemnat pe Cioloș în funcția de consilier special privind securitatea alimentară internațională.
Audiat ca martor în dosarul ICA al lui Voiculescu, după ce a fost acuzat că a admis prin abuz prejudiciul creat de acesta
Tot în acest an, Dacian Cioloș a fost audiat ca martor în dosarul privatizării privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care Dan Voiculescu a fost condamnat la închisoare pentru 10 ani pentru folosirea influenței politice la privatizarea frauduloasă a institutului și spălare de bani prin cumpărarea terenului la un preț subevaluat.
Audierea a fost solicitată după ce Jean Cătălin Sandu, fost șef al Direcției Juridice din Agenția Domeniilor Statului, condamnat și el la închisoare, a reclamat modul în care Ministerul Agriculturii s-a constituit în 2008, prin intermediului lui Cioloș, atunci ministru, ca parte civilă în timpul judecării dosarului ICA.
Și Sorin Pantiș, fost ministru, declara atunci, în calitate de director al societății Grivco, că Dacian Cioloș a dat curs cererii procuraturii și s-a constituit parte în dosar fără să aibă nicio viză juridică și economică legat de acest prejudiciu, fapt pe care l-a catalogat drept un abuz.
"Nu s-a făcut niciun fel de demers pentru a stabili acuratețea unei erori, pentru a stabili corectitudinea unor evaluări. Sunt greșeli uriașe pe care Dacian Cioloș le-a făcut și a deturnat acest proces. Fără a avea nicio viză juridică legată de legalitatea constituirii ca parte, nici de un aviz economic care să stabilească dacă prejudiciul este corect sau nu, Cioboș a dat curs cererii procuraturii și s-a constituit parte cu un prejudiciu", spunea Pantiș.
Prejudiciul declarat de Cioloș a avut un rol important în decizia de condamnare la închisoare a lui Dan Voiculescu.
Căsătorit cu Valerie (Franța), care a învățat "să pună ceapă" în comuna Pericei
Cioloș este căsătorit cu Valerie Villemin, și ea inginer agronom, născută în Franța. El și-a cunoscut soția în perioada în care studia la Universitatea de Agronomie din Montpellier.
În urmă cu patru ani, Cioloș descria cum soția sa a venit la Zalău și în comuna Pericei, unde locuiește bunicul său, care a învățat-o să planteze ceapă.
"Am învățat-o și pe franțuzoaică să pună ceapă. La noi o mărs lucru întotdeauna", declara în presă bunicul lui Cioloș.