Dacian Cioloș a fost desemnat pentru funcția de prim-ministru

Dacian Cioloș a fost desemnat pentru funcția de prim-ministru
scris 10 nov 2015

Dacian Cioloș a fost desemnat de președintele Klaus Iohannis ca prim-ministru, cu mandatul de a forma viitorul Guvern. Cioloș a fost comisar european pentru Agricultură, iar în prezent este consilier special pentru securitate alimentară al președintelui Comisiei Europene.

"Sunt conștient că trecem printr-o perioadă cheie pentru societatea românească, ajunsă la un grad de maturitate care necesită o prezență publică a Guvernului pentru a asigura legătura dintre politic și societate. Sunt conștient că asta se așteaptă de la viitorul Guvern, inclusiv pentru a identifica soluții de viitor", a spus Cioloș, prezent la Palatul Cotroceni, alături de președintele Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News

Cioloș a mai arătat că intenționează să deschidă Guvernul și administrația spre societate, împreună cu care să pregătească decizii și să lucreze îndeaproape cu Parlamentul, conștient că intervalul de un an până la alegerile parlamentare, în urma cărora va fi desemnat un nou Guvern, cu un mandat de patru ani, reprezintă o perioadă lungă, dar și scurtă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a arătat că este nevoie de un prim-ministru tehnocrat, "curat", integru, care să nu fi fost implicat în scandaluri și care să fi dovedit anterior că știe să gestioneze sisteme și situații complicate. El a precizat totodată că este nevoie și de un guvern tehnocrat, format din miniștri competenți, asupra cărora să nu planeze niciun dubiu.

Președintele s-a referit și la partide, arătând că și acestea trebuie să parcurgă un proces de reformă internă, fiind nevoie de formațiuni politice fără persoane suspectate de corupție.

Pentru a conduce Guvernul, Cioloș trebuie să obțină votul de încredere al Parlamentului.

Conform Constituției, candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuie să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.

Programul și lista Guvernului sunt dezbătute de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis
premier