Deputații iranieni și-au exprimat marți profunda nemulțumire față de președintele Hassan Rohani, pe fondul dificultăților economice și sociale din țară, în pofida unor încercări de a prezenta explicații ale președintelui, convocat fără precedent în fața membrilor Parlamentului, la Teheran, relatează AFP.
Aceasta este prima convocare a lui Rohani în fața deputaților pentru a le da explicații, într-un context și mai tensionat de retragerea Statelor Unite din acordul în dosarul nuclear iranian și reimpunerea unor sancțiuni, arată news.ro.
Această audiere, care a durat aproape două ore, intervine după destituirea, în urma urma unui vot de cenzură, în Parlament, a miniștrilor Muncii - pe 8 august - și Economiei - duminică.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În pofida încercărilor președintelui de a da explicații, intrebat despre șomaj, inflație și prăbușirea monedei, aleșii și-au exprimat profunda nemulțumire față de patru dintre cele cinci dosare supuse la vot.
Deputații au de acum posibilitatea să trimită aceste dosare justiției în zilele următoare, în cazul în care consideră că președintele nu și-a îndeplinit obligațiile legale.
Rohani, care continuă să beneficieze de susținerea liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, s-a trezit într-o situație delicată, încercând să recunoscă problemele cu care se confruntă iranienii, însă fără să recunoască existența unei adevărate crize.
”NICIO CRIZĂ”
”N-ar trebui să spunem că ne confruntăm cu o criză: Nu există nicio criză. Dacă spunem asta, acest lucru se va transforma într-o problemă de societate și va fi o adevărată amenințare”, a argumentat președintele, criticat atât de conservatori, cât și de reformatori.
Rohani, un moderat aflat la putere de cinci ani, nu a prezentat noi propuneri cu privire la scoaterea țării din marasm, dar a dat asigurări că soluția este unitatea.
”Puteți vorbi despre locuri de muncă, despre devize, despre recesiune, despre contrabandă. Eu cred că problema este viziunea pe care o are poporul nostru despre viitorul său”, a declarat acesta.
CITEȘTE ȘI Avertisment pentru Venezuela: Exodul migranților se apropie de un moment de criză”Oamenilor nu le este frică de Statele Unite. Le este frică de discordia noastră. Dacă oamenii ne văd uniți, ei își vor da seama că problemele lor vor fi rezolvate”.
Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear din 2015 de la Viena și recenta reimpuenre a unor sancțiuni, la începutul lui august, au consolidat dificultățile președintelui, reales anul trecut cu un program mizând pe deschidere.
De teama sancțiunilor americane, un mare număr de grupuri internaționale și-au anunțat retragerea din Iran, iar un al doilea val de sancțiuni urmează să vizeze în noiembrie sectorul energiei, vital economiei.
Teheranul a deschis luni o procedură la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), principalul organ judiciar al ONU, cerând suspendarea sancțiunilor americane și denunțând ”strangularea” economiei sale de către Washington.
”MUNTE DE SPERANȚE”
”Noi nu vom lăsa o bandă de antiiranieni adunați la Casa Albă să conspire împotriva noastră”, a tunat Rohani în fața deputaților.
Însă majoritatea iranienilor își acuză Guvernul că nu a știut să profite de pe urma oportunităților acordului nuclear și că nu și-a respectat promisiunile.
”Ați creat un minte de speranțe numit JCPOA”, a declarat Mojtaba Zolnour, un deputat din orașul Qom, folosind acornimul acordului nuclear.
”Un singur șut de-al lui Trump a fost de ajuns ca totul să se prăbușească și să vă treziți fără alternativă”, a acuzat acesta.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO O nouă promisiune: Delfinul, singurul submarin al României, cumpărat de la URSS în 1985, ar putea fi reparat și repus în funcțiune. Apărarea vrea și să cumpere alte câteva submersibileParlamentul are puterea legală să-l destituie pe Rohani. Însă liderul suprem, ayatollahul Khamenei, a declarat că dacă i se va retrage încrederea ”s-ar face jocul inamicului”.
Acest lucru ar putea să explice moderația afișată de anumiți deputați, între care și conservatorul Hossein Naghavi-Hosseini. ”Noi ne vom susține Guvernul pentru a asigura protecția Republicii islamice”, a spus el.
La vot, deputații au validat doar unul dintre răspunsurile președintelui - pe tema dosarului sancțiunilor bancare, recunoscând că acest subiect nu este de competența sa.
În pofida semnării acordului nuclear, numeroase bănci străine au refuzat să colaboreze cu Iranul, de teamă că lipsa de transperanță a sectorului său financiar ar putea să provoace probleme legale.
Vicepreședintele Parlamentului Ali Motahari a declarat pentru agenția iraniană de presă Isna că decizia deputaților de a supune la vot răspunsurile unui președinte convocat în Parlament a avut loc după audierea lui Mahmoud Ahmadinejad în 2012 - singurul precedent.
Prea ”ciudate” în opinia lui Motahari, explicațiile predecesorului lui Rohani, al cărui stil populist a afectat imaginea Iranului pe scena internațională, păreau să merite, la acea vreme, un vot în Parlament.
Rohani a pierdut susținerea unora dintre aliații săi reformatori, care au văzut în el cel mai bun candidat în urma manifestațiilor în masă din 2009 împotriva realegerii ultraconservatorului Mahmoud Ahmadinejad.
”Ce-am făcut cu această națiune? Am făcut-o demnă de milă”, a deplâns deputatul reformator Elias Hazrati, care s-a desolidarizat de Guvern și a votat duminică pentru destituirea ministrului Economiei.