Confirmare: Ministrul Mediului - Susținem interzicerea tehnologiei pe bază de cianuri în mineritul cu aur și argint

Confirmare: Ministrul Mediului - Susținem interzicerea tehnologiei pe bază de cianuri în mineritul cu aur și argint
scris 11 mai 2016

Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a confirmat, la solicitarea jurnaliștilor, informațiile Profit.ro privind recomandarea transmisă Guvernului de a susține interzicerea tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul cu aur și argint, precum și faptul că Executivul urmează să își definitiveze poziția pe această temă.

"Poziția Ministerului Mediului este că susține amendamentul de interzicere a folosirii tehnologiei pe bază de cianurare în mineritul cu aur și argint. La nivel de Guvern discutăm toate punctele de vedere și va fi adoptată o poziție a Guvernului care, în clipa de față, este în lucru", a declarat ministrul.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat, marți, că Ministerul Mediului a recomandat Guvernului să susțină interzicerea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri, în orice etapă a extragerii aurului sau argintului. Guvernul lucrează în prezent la elaborarea unui punct de vedere oficial care să fie anexat unei legi inițiate în acest sens în Parlament.

O propunere legislativă privind modificarea Legii minelor 85/2003, aflată în dezbatere la Parlament, interzice tehnologiile de minerit pe bază de cianuri și impune stoparea exploatărilor de acest tip.

Senatul a respins această inițiativă, redactată cu ceva timp în urmă, dar Camera Deputaților este cea care va avea ultimul cuvânt de spus. Comisia deputaților pentru economie și cea pentru finanțe au avizat negativ proiectul, dar acestea au doar un rol consultativ, în timp ce raportul comisiilor pentru industrii și mediu, cu o mai mare greutate, așteaptă încă din 2014 să fie redactat și votat.

Orice exploatare cu cianură, închisă în termen de un an

Proiectul de lege are ca inițiatori parlamentari din toate partidele și stabilește, în primul rând, că utilizarea tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri este interzisă în orice etapă a exploatării aurului și argintului sau a procesării și înnobilării reziduurilor.

Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura CITEȘTE ȘI Mister: Petrolierul plecat din Iran cu destinația Constanța nu a reușit nici după 80 de zile să livreze încărcătura

În al doilea rând, autorii  legii propun ca, în termen de maximum un an de la data publicării în Monitorul Oficial a acestei prevederi legale, orice companie care operează o exploatare minieră pe bază de cianuri este obligată să iți înceteze activitatea și să asigure, ulterior, reabilitarea ecologică a zonei afectate.

O exploatare minieră astfel închisă nu va putea fi redeschisă decât dacă va fi propusă o altă tehnologie de exploatare care să nu utilizeze cianuri. Fiecare zi de întârziere față de termenul limită ar fi sancționată cu retragerea licenței de exploatare și cu amendă cuprinsă între 50.000 de lei și 100.000 de lei.

Guvernul Ponta nu a fost de acord cu interzicerea cianurilor

În 2013, când au respins proiectul, senatorii au ținut cont de punctul de vedere al Guvernului Ponta, care a recomandat Parlamentului să nu adopte această lege.

Sechestrul DIICOT de la Rompetrol aruncă în incertitudine și preluarea companiei de către chinezi, și vânzarea acțiunilor statului român CITEȘTE ȘI Sechestrul DIICOT de la Rompetrol aruncă în incertitudine și preluarea companiei de către chinezi, și vânzarea acțiunilor statului român

Guvernul Ponta invoca atunci poziția Comisiei Europene, potrivit căreia o interzicere generală a utilizării tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană nu s-ar justifica în prezent din motive de mediu sau de sănătate umană. Potrivit Comisiei Europene, o interzicere generală a utilizării cianurii ar implica închiderea exploatărilor aflate în funcțiune din lipsa unei tehnologii alternative, ducând la dispariția unor locuri de muncă, fără beneficii suplimentare pentru mediu sau sănătatea umană, în condițiile în care domeniul este suficient de reglementat prin legislația Uniunii Europene.

Mai mult, Cabinetul Ponta arăta că închiderea intempestivă a activității desfășurate pe baza unei licențe valabile poate constitui o situație de denunțare unilaterală a contractului sau de modificare unilaterală, ceea ce poate obliga statul să achite despăgubiri pentru eventualele prejudicii astfel cauzate.

Cioloș a fost sfătuit de Mediu să fie de acord cu interzicerea cianurilor

Guvernul Cioloș ar trebui, la rândul său, să formuleze un punct de vedere cu privire la această propunere legislativă, care așteaptă să fie dezbătută de deputați.

Surse guvernamentale au declarat pentru Profit.ro că Ministerul Mediului a recomandat ca poziția Guvernului, care are un rol consultativ în cazul acestui proiect care depinde de decizia parlamentarilor, să fie favorabilă prevederilor din proiect.

DOCUMENT Guvernul nu iartă companiile din energie de impozitul pe monopol, ci îl va păstra până în 2020 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul nu iartă companiile din energie de impozitul pe monopol, ci îl va păstra până în 2020

"Ministerul Mediului a comunicat Guvernului, în vederea elaborării punctului de vedere la inițiativa legislativă, că susține interzicerea exploatărilor miniere pe bază de cianuri. Punctul de vedere este încă în curs de elaborare și va ține cont de opinia reprezentanților unei comisii speciale, formată din reprezentanții mai multor ministere", a declarat pentru Profit.ro un membru al Guvernului.

Proiectele afectate de aceste prevederi ar fi cele de la Certej și Rovina, din județul Hunedoara, și cel de la Roșia Montana, din județul Alba, fiecare având ca acționari principali firme canadiane.

În cazul proiectului de la Certej, acordul de mediu a fost emis în iulie 2012, iar primele cantități de aur și argint exploatate ar trebui înregistrate în 2018, în timp ce pentru Roșia Montană Guvernul nu a acordat încă un acord de mediu. Din acest motiv, investitorii au dat în judecată statul român la Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
cianuri
minerit
interzicere
aur
argint
guvern
mediu
punct de vedere
certej
rosia montana