CEO-ul Gazprom i-a transmis lui Putin că e optimist pentru exporturile de gaze în Europa în a doua parte a anului. România și-a majorat cu peste 75% importurile de gaze rusești în 2019

CEO-ul Gazprom i-a transmis lui Putin că e optimist pentru exporturile de gaze în Europa în a doua parte a anului. România și-a majorat cu peste 75% importurile de gaze rusești în 2019
scris 3 apr 2020

În pofida reducerii cu peste o pătrime a exporturilor de gaze în Europa în primele 2 luni ale acestui, CEO-ul Gazprom Alexei MIller i-a transmis președintelui rus că este optimist cu privire la evoluția din a doua jumătate a lui 2020.

Anul trecut, controversata Ordonanță 114/2018, pericolul unei întreruperi a livrării de gaze rusești prin Ucraina, declinul natural al producției, dar și impunerea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a unei obligativități de înmagazinare mai ridicate au majorat cu peste 78% cantitățile de gaze rusești importate de companiile din România în 2019, comparativ cu anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, importul de gaze al a atins un nivel istoric record, de 28,93 TWh, echivalentul a 27% din producția internă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANALIZĂ: Peste 20% din furnizorii de gaze vor intra în faliment dacă fluxul financiar se blochează pentru 90 de zile. Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat deja furnizorii pentru sistarea oricărei plăți CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Peste 20% din furnizorii de gaze vor intra în faliment dacă fluxul financiar se blochează pentru 90 de zile. Zeci de furnizori și consumatori și-au notificat deja furnizorii pentru sistarea oricărei plăți

Peste jumătate din aceste importuri de gaze rusești au fost realizate pe ruta ungară, și nu pe cea tradițională, prin Ucraina. De altfel, nici până la această dată, Transgaz nu are semnat un acord de tranzit gaze prin Ucraina.

De la începutul anuli, importurile de gaze rusești atât ale României, cât și a celorlallte state europene s-au diminuat considerabil.

Alexei Miller a declarat, potrivit Platts, că este „prea devreme” pentru a trage concluzii despre evoluția pieței din primele câteva lunile anului.

Exporturile rusești de gaz în Europa au scăzut brusc de la începutul anului, livrările din ianuarie și februarie reducându-se cu aproximativ 25% an de la 20,4 miliarde de metri cubi, conform unei analize a datelor S&P Global Platts Analytics.

Reducerea exporturilor de gaze rusești în Europa are mai multe explicații. în primul rând, iarna mai blândă, apoi, stocurile mari de gazelor din depozitele europene realizate anul trecut ca urmare a pericolului (evitat) al nesemnării unui nou acord de tranzit cu Ucraina. Toate aceste condiții de piață au fost amplificate de efectul pandemiei de Coronavirus, care a condus la o reducere a cererii industriale de gaze pe Bătrânul Continent, în urma măsurilor de carantină adoptate în mai toate statele europene.

Gazprom a decis să nu mai publice date lunare privind producția și exportul de la începutul anului 2020.

Totuși, Gazprom a anunțat luna trecută că intenționează să exporte aproximativ 200 miliarde metri cubi anual în Europa și Turcia în următorul deceniu, cantitate care i-ar permite să-și apere actuala cotă de piață, de aproximativ 35%, pe piața europeană.

Miller l-a mai informat pe Putin că, în prezent, capacitatea totală de producție a Gazprom este de 545 miliarde metri cubi pe an, ceea ce înseamnă că grupul rus își păstrează o rezervă de producție de aproximativ 45 miliarde metri cubi pe an, ținând cont de faptul că, potrivit Platts, producția din 2019 a fost de 500 miliarde metri cubi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
export
gaze europa
importuri
romania