Într-o ședință dominată de vânzările pe acțiunile bancare, indicele principal de la BVB a pierdut 2,6%. Acționarii BRD au rămas deja fără dividend, iar stafia unei renunțări la distribuiri bâtuie și la Banca Transilvania după ce o recomandare în acest sens a venit de la Banca Națională a României.
Mișcarea de revenire de la BVB este puternic amendată de un impuls de vânzare apărut în contextul unui stres care înconjoară sectorul bancar. În Top 10 cele mai tranzacționate acțiuni, toate închiderile au fost „pe roșu”, cu excepția titlurilor Nuclearelectrica (SNN), care au urcat cu 1,16%, până la prețul de 13,98 lei/acțiune, pe transferuri de 1,12 milioane lei, susținute de propunerea pentru un randament net cu 2 cifre.
Tendința negativă este imprimată de reîntoarcerea sentimentului negativ legat de agravarea crizei coronavirus după o etapă de relativă acalmie. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York s-a întors în zona de 21.000 de puncte, iar în Europa tabloul este, de asemenea, dominat de deprecieri agresive: -3,83% pentru indicele Euro Stoxx 50, -3,83% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -4,30% pentru indicele CAC40 de la Paris, -3,94% pentru indicele DAX30 din Germania, -2,01% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -2,30% pentru indicele BUX de la Budapesta și -2,43% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI SIF Moldova persistă și în 2020 în politica ultimilor ani, care a stârnit nemulțumirea investitorilor de portofoliu, cu dividende mici și alocări de acțiuni gratuite către conducere și angajațiDincolo de stresul din piețele financiare internaționale, bursa românească a avut de consumat povestea negativă proprie. Încă de dimineață, BRD Groupe Société Générale (BRD) a publicat o modificare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 23 aprilie, în sensul eliminării de pe ordinea de zi a propunerii pentru un dividend de 1,64 lei/acțiune și trecerii întregii sume de 1,53 miliarde lei la profitul reportat. Acesta este contextul în care titlurile instituției de credit au scăzut cu 5,96%, până la prețul de 11,04 lei/acțiune, pe transferuri de 9,14 milioane lei.
În prima parte a orarului de tranzacționare, titlurile Băncii Transilvania (TLV), deși s-au tranzacționat sub referință, au rezistat mai bine, dar către finalul sesiunii tendința negativă s-a accelerat, iar titlurile au închis la prețul de 1,7520 lei/acțiune, un declin de 3,52%, consemnat pe cele mai mari schimburi ale zilei, de 17,57 milioane lei.
Investitorii s-au repliat în condițiile în care în piață este asimilată știrea potrivit căreia Banca Națională a României a formulat recomandarea către băncile comerciale românești de a nu acorda dividende și a-și îmbunătăți structura de capital. „Este o recomandare și nu o cerință de îndeplinit”, a specificat în cadrul unei teleconferințe Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României. „Este în interesul lor să aibă suficient capital pentru a-l aloca în cel mai bun mod pe care îl consideră”, a adăugat acesta.
Banca Transilvania a formulat propunerea pentru distribuirea de dividende în valoare însumată de 600,00 milioane lei, alte 521,61 milioane lei urmând să fie încorporate în capital într-o majorare de capital social prin distribuirea de acțiuni gratuite către acționari.
CITEȘTE ȘI TeraPlast Bistrița, majorare de capital cu acțiuni gratuiteDeclinul titlurilor bancare a tras în jos întreaga piață. Indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 2,57%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 2,62%, până la nivelul de 7.425,44 de puncte. Este un impuls putrenic care vine după testarea multiplă a unei rezistențe logice, reprezentată de retragerea Fibonacci de 23,6% scăderii din martie, semnalată de Profit.ro ca potențial reper tehnic de reapariție a vânzătorilor încă de săptămâna trecută.
În linie cu media pieței, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 2,70%, până la prețul de 1,0800 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,32 milioane lei, în timp ce indicele financiar BET-FI, în structura căruia se află Fondul, a coborât cu 3,16%, până la nivelul de 38.194,29 de puncte.
Chiar dacă declinul pieței s-a reluat, volumele nu au revenit la aceleași niveluri, ceea ce arată o temperare cel puțin temporară a vânzărilor. Rulajul pieței de acțiuni se situează la 43,92 milioane lei (9,10 milioane euro).
CITEȘTE ȘI Digi Communications își listează în Irlanda obligațiunile plasate în ianuarieInedit, într-o etapă de secetă pentru tranzacțiile de tip deal, pe acest s-a realiizat un schimb în valoare de aproximativ 302.000 de lei pe titlurile BRK Financial Group (BRK).
Sectorul energetic a supraperformat pieței în pofida faptului că în piețele internaționale ale petrolului cotațiile au suferit deprecieri până la noi minime ale ultimilor 18 ani. Astfel, indicele de profil BET-NG a scăzut cu 1,53%. Cel mai important emitent din componența sa, OMV Petrom (SNP), a pierdut 1,55%, până la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,2855 lei/acțiune, într-o sesiune cu tranzacții însumând 1,29 milioane lei.
La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au închis la prețul de 27,70 lei/acțiune, cu 0,89% sub referință, pe transferuri de 1,88 milioane lei.