CCR, cu unanimitate de voturi: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție e neconstituțională. Curtea a respins propunerile de revizuire a Constituției depuse de PNL, USR și PSD-ALDE

CCR, cu unanimitate de voturi: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție e neconstituțională. Curtea a respins propunerile de revizuire a Constituției depuse de PNL, USR și PSD-ALDE
scris 18 iul 2019

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituției inițiate de PNL și USR, pe de-o parte, și de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ține de faptul că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție este neconstituțională.

Judecătorii constituționali au respins, în ședința de joi, cele două propuneri legislative de revizuire a Constituției primite, relatează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Unul dintre motivele invocate este că interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție este neconstituțională, decizia Curții fiind luată cu unanimitate de voturi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

PNL și USR au depus, în 1 iulie, la Parlament proiectul de revizuire a Constituției, care transpune rezultele referendumului din 26 mai, precum și Inițiativa „Fără penali” în funcții publice.

DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț CITEȘTE ȘI DOCUMENT Frații Micula pot băga România în default executând conturile datoriei externe a statului. Comisia Europeană dă din colț în colț

"Acest proiect vizează ca amnistia și grațierea să nu mai fie posibile. Vorbim deopotrivă despre amnistie și grațiere colectivă, cât și de amnistie și grațiere individuale, așa cum prevede în momentul de față Constituția. Tot în baza acestui proiect de lege, ordonanțele de urgență vor fi diminuate ca abundență, pentru că am crescut instituțiile care pot să sesizeze constituționalitatea pe ordonanțele de urgență. Nu în ultimul rând, așa cum s-a solicitat la semnarea pactului inițiat de președintele Klaus Iohannis, integritatea în funcția publică este prevăzută în acest text deopotrivă pentru instituțiile publice din România, cât și pentru Parlamentul European”, declara Raluca Turcan.

Premierul Viorica Dăncilă declara, tot în 1 iulie, după o ședință a coaliției, că PSD și ALDE vor depune o inițiativă de revizuire a Constituției, fiind vizate în principal aspectele de la referendum.

”Am discutat despre acest lucru, am discutat și despre votul în diaspora. Avem trei variante, sper să fie îmbrățișate și de cei care își doresc într-adevăr ca în afara granițelor țării să se voteze de către toți cetățenii”, a adăugat premierul.

Întrebată dacă se dorește o revizuire extinsă a Constituției, Dăncilă a spus: ”Am discutat despre cele două puncte de la referendum, să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două, dar acestea sunt importante pentru că am văzut care este voința cetățenilor și vrem să ținem cont de votul din data de 26”.

Potrivit proiectului întocmit de PSD-ALDE, trebuia introdus un nou alineat: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice centrale și locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".

Totodată, proiectul prevede că "președintele României îndeplinește și următoarele atribuții: acordă grațierea individuală; nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție".

"Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracțiunilor, pedepselor și regimului executării acestora, precum și al organizării judiciare și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică", se mai arată în acest proiect.

De asemenea, se propuneau modificări la articolul 146 din Constituție, care se referă la atribuțiile Curții Constituționale, unde s-a propus introducerea prevederii: "hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind  ordonanțele, la sesizarea Președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori; excepția se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial al României, Partea I"

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaților și de Senat, cu o majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum.

viewscnt
Afla mai multe despre
ccr
amnistie
gratiere
referendul