Campania de strângere a banilor pentru "Cumințenia Pământului" începe la jumătatea lunii aprilie, donațiile vor fi deduse din impozit

Campania de strângere a banilor pentru "Cumințenia Pământului" începe la jumătatea lunii aprilie, donațiile vor fi deduse din impozit
scris 30 mar 2016

Campania Guvernului pentru strângerea banilor de cumpărare a sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși va începe la jumătatea lunii aprilie, termenul pentru achitarea sumei totale către proprietarii operei de artă fiind convenit pentru 31 octombrie, a anunțat Executivul. Dacă prin campania de donație nu va fi strânsă întreaga sumă necesară, banii vor fi restituiți donatorilor.

Donațiile vor fi deduse din impozitul datorat la buget de către persoanele care vor contribui. Firmele își vor deduce donațiile din impozitul pe profit.

Urmărește-ne și pe Google News

Mecanismul a fost stabilit în ședința de miercuri a Guvernului, prin ordonanță de urgență. Conturile pentru donații urmează să fie anunțate.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul va demara și o campania media pentru a stimula donațiile pentru sculptura lu Brâncuși și susține că deja numeroase agenții de publicitate și-au oferit serviciile în mod gratuit, în condițiile în care Executivul nu dorește să cheltuiască fonduri publice în acest scop, iar firmele se implică pentru notorietate.

Băncile vor fi solicitate, totodată, să nu perceapă niciun fel dse comisioane pentru operațiunile legate de donații.  

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat anterior că proprietarii sculpturii "Cumințenia Pământului" a lui Constantin Brâncuși au acceptat oferta de achiziție propusă de Guvern, în valoare de 11 milioane de euro. Din această sumă, Guvernul va plăti 5 milioane de euro, iar Ministerul Culturii va lansa o subscripție publică națională pentru restul sumei.

O casă de licitații a evaluat sculptura la circa 20 de milioane de euro.

Dreptul de preempțiune al statului român la cumpărarea operei a expirat din 2014, dar Guvernul a decis să reia discuțiile.

Realizată în 1907, Cumințenia Pământului a fost cumpărată în 1911 chiar de la artist de către inginerul Gheorghe Romașcu, iar în prezent, după ce a fost confiscată de regimul comunist și retrocedată în 2008, aparține mai multor moștenitori ai cumpărătorului.

Colecția lui Vadim Tudor, vândută parțial cu peste 64.000 de euro. Trei semnături ale lui Napoleon - 7.000 euro, manuscrisul lui Badea Vasile – 5.000 euro CITEȘTE ȘI Colecția lui Vadim Tudor, vândută parțial cu peste 64.000 de euro. Trei semnături ale lui Napoleon - 7.000 euro, manuscrisul lui Badea Vasile – 5.000 euro

În 2014, Ministerul Culturii a fost mandatat de Guvernul Ponta să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii, pusă în vânzare prin intermediul unei case de licitații, ministerul fiind invitat să își exercite dreptul de preemțiune.

Comisia de evaluare formnată la nivelul Ministerului Culturii a propus, conform declarațiilor oficiale făcute în presă de reprezentanții moștenitorilor și cei ai casei de licitație care se ocupă de vânzare, sume cu mult sub cele 20 de milioane de euro solicitate pentru sculptură. Astfel, statul român ar fi oferit în jur de 3 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta a cerut  la acea vreme ministrului Justiției să sesizeze Consiliului Superior al Magistraturii asupra deciziei "greșite" de retrocedare în cazul operei lui Brâncuși, dar Consiliul Superior al Magistraturii a decis să claseze sesizarea.

Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești CITEȘTE ȘI Mercedesul lui Nicolae Ceaușescu a fost vândut cu 49.450 euro, la Stuttgart, în beneficiul unei fundații românești

Purtătorul de cuvânt al actualului Cabinet, Dan Suciu, a declarat că Guvernul Cioloș va relua întreaga procedură cu privire la achiziționarea sculpturii, urmând să fie formată o nouă comisie de evaluare, care va iniția o altă evaluare și va înainta oferte moștenitorilor operei.

Cumințenia Pământului este un obiect de patrimoniu național, care nu poate fi scos definitiv din țară, în prezent fiind găzduit de Muzeul Cotroceni.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvern
brancusi
sculptura
cumintenia pamantului
oferta