Boris Johnson își trimite consilierul la Bruxelles să livreze un mesaj

Boris Johnson își trimite consilierul la Bruxelles să livreze un mesaj
scris 31 iul 2019

Consilierul pentru Europa al lui Boris Johnson David Frost s-a dus miercuri la Bruxelles pentru a livra un mesaj al noului premier britanic care cere ”abolirea” ”plasei de siguranță” (”backstop”) irlandeze, aflate în centrul impasului Brexitului, a anunțat Downing Street, relatează AFP.

Consilierul ”David Frost se duce la Bruxelles pentru a se întâlni cu principalii conducători și a le transmite în persoană un mesaj al premierului”, a anunțat un purtător de cuvânt al Executivului britanic, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Bruxellesului, el urma să se întâlnească de fapt cu consilieri ai președintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker și ai negociatorului-șef UE al Brexitului Michel Barnier.

VIDEO Căpitanul vasului unui ONG care trasporta ilegal migranți africani în Italia a fost arestat CITEȘTE ȘI VIDEO Căpitanul vasului unui ONG care trasporta ilegal migranți africani în Italia a fost arestat

Acest mesaj, care rezumă poziția lui Johnson cu privire la Brexit, este următorul. ”Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanțe. Noi vom munci de zor pentru a ajunge la un acord, însă plasa de siguranță trebuie abolită. Dacă nu ajungem la un acord, trebuie, evident, să părăsim UE fără un acord”.

Plasa de siguranță ("backstop" în engleză) este o soluție de ultim recurs, menită să evite revenirea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, unde cei 500 de kilometri care despart provincia britanică Irlanda de Nord de Republica Irlanda urmează să devină singura frontieră terestră între UE și Regatul Unit.

Acest mecanism, prevăzut de acordul divorțului încheiat de fostul premier britanic Theresa May cu Bruxellesul, constă în crearea unui ”teritoriu vamal unic”, care înglobează UE și Regatul Unit, în care nu va exista vreo cotă și nici taxe vamale asupra bunurilor industriale și agricole.

El vizează să mențină acordurile de pace din 1998, care au pus capăt unei perioade de 30 de ani de violențe în Irlanda de Nord, dar și integritatea pieței unice europene.

Mecanismul este temporar, până la găsirea altei soluții.

Foarte controversată în Marea Britanie, această dispoziție a contribuit la respingerea în trei rânduri a acordului retragerii de către deputații britanici și la căderea lui May de la putere, care i-a cedat locul la 24 iulie lui Johnson.

Procurorii cer anchetarea BBVA, a doua mare bancă din Spania, pentru spionaj industrial și corupție CITEȘTE ȘI Procurorii cer anchetarea BBVA, a doua mare bancă din Spania, pentru spionaj industrial și corupție

Aflat într-o vizită în Irlanda de Nord, Boris Johnson s-a întlnit miercuri cu reprezentanți ai principalelor partide locale.

”El a declarat (...) că, în niciun caz, nu vor exista controale fizice sau de infrastructură la frontiera” irlandeză, a anunțat Downing Street.

La rândul său, Bruxellesul a respins deja ca ”inacceptabile” cererile lui Boris Johnson de redeschidere a negocierilor cu privire la acordul Brexitului, încheiat în noiembrie după 17 luni de negocieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
boris
ue