UE se pregătește pentru negocieri intense asupra a ceea ce ar trebui inclus în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni privind războiul Rusiei din Ucraina, relatează luni Bloomberg.
Guvernele occidentale au impus Moscovei sancțiuni economice de amploare, inclusiv interdicții de import pentru petrolul rusesc, în urma invaziei sale în Ucraina din februarie anul trecut.
Noile măsuri, care ar putea fi prezentate încă de luna viitoare, ar include probabil restricții la achizițiile de diamante rusești și, eventual, o propunere mult așteptată de a folosi profiturile generate de activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a ajuta Kievul, scrie Bloomberg, citând persoane care au cunoștință despre aceste discuții.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
G7, grupul celor mai puternice economii democratice din lume, plănuielște, la rândul său, să impună unele interdicții comerțului cu diamante din Rusia.
Un grup de state membre, inclusiv Polonia și țările baltice, doresc să meargă chiar mai departe, au declarat sursele Bloomberg. Grupul a cerut sancțiuni suplimentare pentru gazul natural lichefiat și serviciile IT printre măsurile pe care ar dori să le vadă într-o nouă propunere de sancțiuni. Acest grup de țări a îndemnat, de asemenea, la restricții în sectorul nuclear rusesc.
Însă aceste încercări de noi sancțiuni au întâmpinat rezistență de multe ori până acum, deoarece prea multe state membre se opun, notează Bloomberg. Unele țări susțin că nu mai există prea multe opțiuni de sancționare, pe fondul apelurilor de a se asigura că restricțiile existente sunt puse în aplicare.
Încercările anterioare de a sancționa diamantele rusești în Europa au întâmpinat rezistență din partea unor țări importatoare importante, precum Belgia, care au susținut că o simplă interdicție, fără un acord global, doar ar transfera comerțul profitabil cu pietre prețioase în altă parte. Mecanismul pregătit de G7 vizează monitorizarea pietrelor prețioase la nivel transfrontalier, precum și introducerea unei interdicții care vizează direct achizițiile, începând cu 1 ianuarie, și a unei interdicții indirecte, care ar intra în vigoare mai treptat.
Noul pachet ar putea veni în prima jumătate a lunii octombrie sau ar putea fi anunțat în timpul unui summit UE-SUA planificat pentru luna viitoare, fără să fi fost stabilită încă o dată pentru această reuniune.
De asemenea, orice nou pachet va include probabil și alte măsuri pentru a reduce capacitatea Rusiei de a ocoli sancțiunile UE prin intermediul unor țări terțe precum Emiratele Arabe Unite și Turcia.
În cadrul negocierilor, Comisia Europeană va prezenta în săptămânile următoare și propuneri de introducere a unei taxe pe profitul excepțional generat de activele înghețate ale băncii centrale ruse, în ciuda opoziției Băncii Centrale Europene.
Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va face probabil presiuni în favoarea impozitului excepțional, așa cum a mai propus, însă statele membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la stabilitatea juridică și financiară a unei astfel de măsuri. Având în vedere că aproximativ 200 de miliarde de euro din activele băncii centrale rusești sunt înghețate, unii lideri europeni au solicitat ca o parte din această sumă să fie destinată reconstrucției Ucrainei.