Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Nu schimbăm Legea offshore. Sper ca opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen să nu strice imaginea OMV Petrom

Ciolacu, la întâlnirea cu șeful OMV: Nu schimbăm Legea offshore. Sper ca opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen să nu strice imaginea OMV Petrom
scris 18 sep 2023

Premierul Marcel Ciolacu le-a transmis șefilor OMV AG și OMV Petrom că Legea offshore nu va fi modificată și că speră, totodată, că atitudinea Austriei față de aderarea României la Schengen nu va strica imaginea OMV Petrom, cel mai mare producător de hidrocarburi și carburanți din România, totodată producător de energie electrică. 

El s-a întâlnit astăzi la Palatul Victoria cu Alfred Stern, șeful grupului austriac OMV AG, și Christina Verchere, directorul general al OMV Petrom, companie controlată de austrieci. La întâlnire au mai participat președintele Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierul Marian Neacșu și președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Alexandru Petrescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Kievul amenință că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse la importurile ucrainene CITEȘTE ȘI Kievul amenință că va da în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia din cauza interdicțiilor impuse la importurile ucrainene
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul întrevederii, Ciolacu și-a manifestat speranța că atitudinea premierului austriac, Karl Nehammer, de a continua să se opună complet nejustificat aderării României la Schengen, nu va afecta imaginea OMV Petrom în România, susținând că o asemenea situație ar fi de nedorit pentru ambele părți.

Vom continua să sprijinim proiectul Neptun Deep și să mergem înainte pe baza actualei forme a legii offshore, așa cum România va continua să-și susțină argumentele privind aderarea la spațiul Schengen inclusiv în instanțele europene, dacă Austria nu își schimbă poziția”, a precizat premierul Ciolacu.

Banca centrală a Germaniei se așteaptă la o contracție a economiei în trimestrul al treilea CITEȘTE ȘI Banca centrală a Germaniei se așteaptă la o contracție a economiei în trimestrul al treilea

Ciolacu a mai spus că statul român susține cu toată determinarea acest proiect strategic, Neptun Deep, în care OMV Petrom este asociată cu compania de stat Romgaz, proiect care va aduce României independența energetică

Înainte de întâlnire, șeful Guvernului și al PSD declarase că i-a solicitat CEO-ului grupului OMV închiderea pe cale amiabilă a litigiilor cu statul român.

Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, venituri de peste 55 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu 45% CITEȘTE ȘI Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, venituri de peste 55 milioane de lei în primul semestru, în creștere cu 45%

OMV Petrom a depus în acest an la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris o reclamație împotriva statului român, prin Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), legată de regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră, prevăzut de Legea offshore.

În iunie, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat că dezvoltarea celui mai important proiect offshore din apele teritoriale ale României, Neptun Deep, pentru care decizia finală de investiție fusese anunțată cu 2 zile înainte de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz, va continua așa cum este programată și nu va fi afectată de procesul de arbitraj.

FMI vine la București CITEȘTE ȘI FMI vine la București

De când s-a aprobat Legea offshore, am spus că așteptăm clarificări. Nu este un subiect nou. Nu am primit aceste clarificări. Sunt importante. Proiectul este gata și merge înainte. Am cerut clarificări legate de diferențele între Legea offshore și acordul de concesiune. Un exemplu este articolul 21 (prin care Guvernul poate introduce restricții temporare de preț și vânzare pentru unele cantități de gaze – n.r.). Cred că vom găsi aceste soluții. Proiectul merge înainte indiferent ce se întâmplă cu procesul de arbitraj. Timeline-ul proiectului nu va fi afectat deloc”, a spus atunci Verchere.

OMV AG are litigii arbitrale cu statul român și în privința costurilor istorice de mediu, de dinainte de privatizarea din 2004 a OMV Petrom, nedecontate de autoritățile de la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
litigii omv petrom romania
legea offshore
gaze naturale marea neagră
ciolacu omv