Biden își recunoaște vârsta și prestația proastă de la dezbatere, dar promite să îl învingă pe Trump

Biden își recunoaște vârsta și prestația proastă de la dezbatere, dar promite să îl învingă pe Trump
Profit.ro
Profit.ro
scris sâmbătă, 08:01

Președintele Joe Biden a declarat vineri că intenționează să-l învingă pe rivalul republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, fără a da vreun semn că ar lua în considerare abandonarea cursei după prestația slabă de la dezbaterea avută joi, care i-a consternat pe colegii democrați, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Știu că nu sunt un om tânăr, ca să spun lucrurilor pe nume", a declarat un Biden exuberant la un miting ținut la o zi după confruntarea față în față cu rivalul său republican, care a fost văzută în general ca o înfrângere pentru președintele în vârstă de 81 de ani. "Nu mai merg la fel de ușor ca înainte, nu mai vorbesc la fel de lin ca înainte, nu mai dezbat la fel de bine ca înainte", a recunoscut el, în timp ce mulțimea scanda "încă patru ani”, potrivit News.ro.

"Nu aș fi candidat din nou dacă nu aș fi crezut din toată inima și din tot sufletul meu că pot face acest lucru. Miza este prea mare", a adăugat Biden.

Poticnirile verbale ale lui Biden și răspunsurile ocazional inconsistente din timpul dezbaterii au sporit îngrijorarea alegătorilor că ar putea să nu fie apt să îndeplinească un nou mandat de patru ani și i-au determinat pe unii dintre colegii săi democrați să se întrebe dacă l-ar putea înlocui la alegerile americane din 5 noiembrie.

La rândul său, Trump, în vârstă de 78 de ani, a prezentat o serie de afirmații false pe parcursul dezbaterii și a deviat întrebările, stârnind în continuare îngrijorări cu privire la propria sa aptitudine pentru funcție, însă mare parte din atenția de după dezbatere a fost îndreptată către Biden, în special în rândul democraților.

Hakeem Jeffries, liderul democraților din Camera Reprezentanților a SUA, a evitat să răspundă direct când a fost întrebat dacă mai are încredere în candidatura lui Biden. "Susțin biletul. Susțin majoritatea democrată din Senat. Vom face tot posibilul pentru a prelua Camera în noiembrie. Vă mulțumesc tuturor", le-a spus el reporterilor.

Și alți democrați au ezitat când au fost întrebați dacă Biden ar trebui să rămână în cursă. "Aceasta este decizia președintelui", a declarat senatorul democrat Jack Reed la un post local de televiziune din Rhode Island.

Campania lui Biden a declarat că a strâns 14 milioane de dolari joi și vineri și a înregistrat cea mai bună oră de strângere de fonduri imediat după dezbaterea de joi seară. Campania lui Trump a declarat că a strâns 8 milioane de dolari în seara dezbaterii.

Un posibil punct pozitiv pentru Biden: datele preliminare privind audiența au arătat că doar 48 de milioane de americani au urmărit dezbaterea, cu mult sub cele 73 de milioane care au urmărit ultima confruntare dintre candidați în 2020.

Biden, deja cel mai vârstnic președinte american din istorie, s-a confruntat doar cu o opoziție simbolică în timpul competiției de nominalizare din cadrul partidului, care a durat luni întregi, și și-a asigurat suficient sprijin pentru a-și garanta locul în calitate de candidat democrat.

Fostul președinte Trump și-a depășit, de asemenea, contracandidații din interiorul partidului la începutul anului, pregătind terenul pentru o luptă lungă și dură în alegerile generale.

APELURI CA BIDEN SĂ SE RETRAGĂ

Trei editorialiști de la secțiunea de opinie (de stânga) a New York Times i-au cerut lui Biden să se retragă din cursă. Un donator al lui Biden, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a calificat prestația acestuia drept "descalificantp" și a prezis că unii democrați vor insista să se retragă. Acest lucru ar da timp partidului să aleagă un alt candidat la convenția națională, care va începe la 19 august - un proces potențial complicat, care ar putea să o opună pe Kamala Harris, prima femeie de culoare vicepreședinte al țării, unor guvernatori și altor oficiali democrați ale căror nume au fost vehiculate ca posibili înlocuitori ai lui Biden.

"Dacă a luat această decizie, este important să o folosim în avantajul nostru", a declarat reprezentanta democrată Katie Porter la o conferință în Colorado.

Oficialii democrați au minimalizat, de altfel, posibilitatea ca Biden să se retragă. "Este puțin probabil să se întâmple", a declarat Mitch Landrieu, copreședinte al campaniei lui Biden, la CNN.

Un membru al staff-ului de campanie, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că personalul a fost frustrat de performanța slabă a lui Biden și speră că aceasta îi va determina pe strategii de top să își regândească abordarea.

Cu toate acestea, alți consilieri și aliați au declarat în privat că nu cred că repercusiunile dezbaterii îi vor amenința șansele de a câștiga nominalizarea.

Fosta președintă a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi și alți democrați de rang înalt - inclusiv posibili înlocuitori precum guvernatorul Californiei Gavin Newsom - au declarat că nu îl abandonează pe Biden. "Mențineți cursul. Calm", a spus reprezentantul Jim Clyburn.

Interviurile cu alegătorii indeciși au confirmat că a fost o noapte proastă pentru Biden. Aceștia au descris prestația sa ca fiind slabă, jenantă și greu de urmărit.

Campania lui Trump a lansat vineri un videoclip care evidențiază poticnirile lui Biden. "Noaptea trecută, lumea a văzut cine este el. Este incapabil să servească țara", a declarat purtătoarea de cuvânt Karoline Leavitt.

Un consilier republican, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că dezbaterea îl va ajuta pe republicani în state cu tendințe democrate precum Virginia și Minnesota.

În timp ce susținătorii lui Trump se adunau cu câteva ore înainte de un miting în Virginia, unii au spus că au fost frapați de performanța slabă a lui Biden. "Mi-e teamă că îl vor înlocui și vor pune pe cineva mai competitiv", a declarat Mike Boatman, care susține că a participat la mai mult de 90 de mitinguri Trump.

Prestația șubredă a lui Biden în cadrul dezbaterii a stârnit reacții globale stupefiante vineri, provocând apeluri publice pentru ca acesta să se retragă și lăsând probabil unii dintre cei mai apropiați aliați ai Americii să se pregătească pentru revenirea lui Trump.

viewscnt
Afla mai multe despre
biden
trump
prezidențiale
alegeri