Beijingul și Moscova denunță într-un rar editorial comun summitul democrației al lui Biden

Beijingul și Moscova denunță într-un rar editorial comun summitul democrației al lui Biden
scris 27 nov 2021

Ambasadorii chinez și rus la Washington denunță - într-un rar editorial comun - excluderea Chinei și Rusiei de la summitul virtual al democrației pe care urmează să-l organizeze în decembrie președintele american Joe Biden, care a plasat în centrul politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă, lupta între democrați și ”autocrații”, relatează AFP, preluată de News.ro.

Faptul că Statele Unite își permit să stabilească ”cine este o țară democratică și cine nu este eligibil la acest statut” relevă o ”mentalitate de Război Rece”, scriu împreună Anatoli Antonov și Qin Gang în revista conservatoare National Interest.

Urmărește-ne și pe Google News
Africa de Sud se simte pedepsită pentru că a detectat varianta Omicron a coronaviruslui, transmite guvernul CITEȘTE ȘI Africa de Sud se simte pedepsită pentru că a detectat varianta Omicron a coronaviruslui, transmite guvernul

”Acest lucru va reaprinde confruntarea ideologică și fracturile mondiale și va crea noi linii de împărțire”, avertizează ei, un ecou al unor critici ale Moscovei și Beijingului, după ce Washingtonul a anunțat marți că a invitat la summit 101 țări și teritorii.

Cei doi diplomați resping ideea unui model unic al democrației și își laudă regimurile care au la bază ”realități” chinezești sau ”tradiții” rusești.

Nicușor Dan a discutat cu Ciucă despre subvenționarea încălzirii bucureștenilor și preluarea ELCEN de către Primărie CITEȘTE ȘI Nicușor Dan a discutat cu Ciucă despre subvenționarea încălzirii bucureștenilor și preluarea ELCEN de către Primărie

”Este inutil să ne îngrjorăm cu privire la democrație în Rusia și China”, apreciază ei.

”Anumite guverne străine ar face mai bine să se uite la ceea ce se întâmplă acasă la ele. Se poate vorbi despre libertate atunci când manifestanți sunt dispersați cu gloanțe de cauciuc și gaz lacrimogen?”, scriu ei.

Proteste în Iordania împotriva unui acord \ CITEȘTE ȘI Proteste în Iordania împotriva unui acord "electricitate contra apă" încheiat cu Israelul

Ambasadorii rus și chinez îndeamnă totodată Occidentul ”să nu se amestece în afacerile interne” ale altor țări, ”sub pretextul promovării valorilor democratice” și îndeamnă la un ”multilateralism adevărat” care funcționează la ONU.

Democratul Joe Biden a plasat lupta între democrații și ”autocrații” - încarnate în ochii săi de China și Rusia - în centrul politicii sale externe, de când s-a instalat la Casa Albă.

”Summitul democrației” pe care l-a promis în campanie, a cărui primă versiune va avea loc online în perioada 9-10 decembrie, iar apoi în persoană, un an mai târziu, este una dintre piesele centrale ale acestei priorități.

România împrumută 15 miliarde euro pentru finanțarea reformelor PNRR CITEȘTE ȘI România împrumută 15 miliarde euro pentru finanțarea reformelor PNRR

Între invitați se află India, Pakistanul și Brazilia - în pofida unor bilanțuri negative în domeniul drepturilor omului -, însă nu și Turcia sau Ungaria.

Statele Unite au invitat, de asemenea, Taiwanul, o invitație criticată aprig de către Beijing.

În editorialul lor, ambasadorii nu citează însă Taiwanul.

China consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale, în pofida faptului că nu deține controlul asupra acestei insule cu 23 de milioane de locuitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
joe biden summitul democratiei
rusia china editorial