Nicolae Ciucă a fost votat prim-ministru al unui Guvern cu atribuții totale, în fruntea unei coaliții ad-hoc formată din PNL-PSD-UDMR. Statul român este astfel în situația de a avea primul Guvern plin, nu doar interimar, condus de un militar din 1945 încoace, relevă date analizate de Profit.ro. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost anterior șef al Statului Major General al Armatei Române.
O situație de acest gen, în care un militar preia șefia Guvernului, a fost în 2015, când tot președintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, pentru scurt timp, de două ori, pe Gabriel Oprea, atunci vicepremier, dar în postura de prim-ministru interimar, în locul lui Victor Ponta, operat la acel moment în Turcia. Dar în acest caz a fost vorba doar de o delegare de atribuții, nu de numire pe funcție. La rândul său, Ciucă, atunci ministru al Apărării, a condus doar interimar Cabinetul, în urmă cu un an, pentru numai circa două săptămâni, ca "o punte" între Ludovic Orban și Florin Cîțu.
Sunt 76 de ani de la demisia, din 1945, la presiunile vicecomisarului URSS pentru Afaceri Externe Andrei Vîșinschi și în condiții de ocupație militară sovietică, a Guvernului condus de generalul Nicolae Rădescu, ultimul din istoria democratică precomunistă a României. Ulterior a fost adus la putere un Guvern condus de Petru Groza.
Guvernul generalului Nicolae Rădescu a condus țara între 6 decembrie 1944 și 28 februarie 1945, din acesta făcând parte și o serie de lideri comuniști și socialiști precum Petru Groza (vicepreședintele Consiliului de Miniștri), Lucrețiu Pătrășcanu (ministrul Justiției), Ștefan Voitec (ministrul Educației Naționale), Gheorghe Gheorghiu Dej (ministrul Comunicațiilor), Lothar Rădăceanu (ministrul Muncii) sau Gheorghe Vlădescu-Răcoasa (ministrul Naționalităților minoritare).
Din același Cabinet au făcut parte însă și nume din partidele istorice precum Constantin C. Brătianu, Constantin Vișoianu sau Mihail Romniceanu. Anterior, în perioada 23 august – 5 decembrie 1944, România fusese guvernată de două Cabinete succesive conduse de un alt general, Constantin Sănătescu.
Nicolae Ciucă are 54 de ani și a fost ministru al Apărării în Cabinetul Orban, iar anterior șef al Statului Major General al Armatei Române.
Ciucă a fost avansat la gradul de general pe 27 noiembrie 2015. El a deținut următoarele funcții: ianuarie 2011 - ianuarie 2014 – comandant Divizia 2 Infanterie „Getica”, Buzău; februarie 2009 - ianuarie 2011 - comandant al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” , Focșani; martie 2007 - februarie 2009 - locțiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focșani; octombrie 2006 - martie 2007, împuternicit șef de stat major, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; octombrie 2004 - octombrie 2006 – șef operații, Brigada 2 Infanterie „Rovine”, Craiova; ianuarie 2004 - iulie 2004 - comandant al batalionului infanterie participant la misiunea din Irak.
Nicolae Ciucă este singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă, respectiv pe cea din cadrul bătăliei de la Nassiria, pentru podul peste Eufrat din Irak, din 14-15 mai 2004. A fost prima confruntare militară la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.
Nicolae Ciucă a fost implicat și într-un scandal izbucnit la finalul anului 2018 între MApN și președintele Klaus Iohannis.
Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire cu un an a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării Gabriel Leș au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.
Litigiul a ajuns în instanță, care a dat câștig de cauză Administrației Prezidențiale.
LISTA PROMISIUNILOR ECONOMICE
Ce v-a promis împreună cu PSD și UDMR, prin programul de guvernare, poate fi văzut AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI, AICI și AICI.