Azerbaidjanul și Armenia, pe marginea prăpastiei războiului, în urma unor confruntări sângeroase în Nagorno Karabah

Azerbaidjanul și Armenia, pe marginea prăpastiei războiului, în urma unor confruntări sângeroase în Nagorno Karabah
scris 27 sep 2020

Armenia și Azerbaidjanul se aflau duminică pe marginea prăpastiei războiului, după ce confruntări sângeroase au izbucnit între forțe azere și regiunea separatistă Nagorno Karabah, susțintă de Erevan, relatează AFP.

Beligeranții au anunțat victime atât militare, cât și civile. Potrivit părții armene, o femeie și un copil au fost uciși, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un conflict major implicând Azerbaidjanul și Armenia ar putea antrena o intervenție a unor puteri concurente în regiunea Caucaz - Rusia și Turcia. Conflictul în centrul căruia se află Nagorno Karabah - care a ieșit prin secesiune din Azerbaidjan cu o susținere armeană - alimentează tensiuni în regiune de 30 de ani.

În urma anunțării primelor confruntări armate, duminică dimineața, premierul armean Nikol Pașinian a decretat ”mobilizarea generală” și instaurarea ”legii marțiale”, la fel ca autortățile din Karabah.

”Susținuți ferm de statul nostru, armata noastră (...) și noi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a scris Pașinian pe Facebook.

Președintele azer, Ilham Aliev, a promis la rândul său victoria.

”Armata azeră luptă azi pe teritoriul său, apără integritatea sa teritorială, aplică lovituri devastatoare inamicului. Cauza noastră este dreaptă și vom învinge”, a declarat el într-un discurs televizat.

Moscova a îndemnat duminică dimineața ”la un armistițiu imediat” și negocieri, în contextul în care cele două tabere se acuză reciproc de faptul că sunt vinovate de ostilități.

Franța - mediatoare în conflict împreună cu Rusia și Statele Unite în cadrul Grupului de la Minsk - a îndemnat, la rândul său, la ”încetarea imediată a ostilităților”.

Un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan -  un aliat al Baku - a denunțat într-un mesaj postat pe Twitter ”atacul Armeniei”.

Ministerul azer al Apărării a anunțat, la rândul său, că a lansat o ”contraofensivă pe toată linia frontului” în Karabah, pentru a ”pune capăt unor activități militare ale forțelor armate ale Armeniei”.

VICTIME CIVILE ȘI MILITARE

”Morți și răniți  au fost raportate în rândul civililor și militarilor”, a adăugat președinția azeră, în timp ce mediatorul public din Karabah a anunțat că există ”victime civile”.

Niciun bilanț nu a fost prezentat, iar Ministerul Apărării din Karabah a anunțatcă a provocat ”pierderi grele” adversarului.

Azerbaidjanul a anunțat anterior că unul dintre elicoptere sale a fost doborât, dar că echipajul este teafăr. El afirmă că a distrus 12 baterii antiaeriene.

”În această (duminică) dimineața, devreme, partea azeră a lansat bombardamente (...). Noi îndemnăm populația să se adăpostească”, a anunțat un purtător de cuvânt al președinției separatiste pe Facebook.

Nagorno Karabah este o regiune din Azerbaidjan, cu populație majoritar armeană și susținută de către Armenia.

30 DE ANI DE RĂZBOI

Ea a fost teatrul unu irăzboi, la începutul anilor '90, soldat cu 30.000 de morți, iar de atunci autoritățile azere vor să preia controlul asupra acesteia - cu forța dacă este necesar. Negocieri de pace se află în impas de mulți ani.

Confruntări armate au loc cu regularitate între separatiști și azeri, dar și între Erevan și Baku.

În 2016, ciocniri grave aproape că au degenerat într-un război în Karabah, iar confruntări sângeroase au avut loc în iulie 2020 între armeni și azeri la frontiera de nord.

Cele două tabere obișnuiesc să se acuze reciproc de această intensificare a violenței.

Președintele Aliev a amenințat vineri Armenia cu represalii, din cauza ”comportamentului agresiv” al acesteia și a acuzat Erevanul că ”face să eșueze înadins negocierile” de pace cu privire la Karabah.

El a apreciat că Armenia pregăteșe ”zeci de mii de oameni” pentru a ataca Azerbaidjanul.

Baku a profitat de rezervele sale imese de petrol pentru a cheltui fără să țină socoteala în vederea înarmării. Azerbaidjanul poate conta, de asemenea, pe susținerea președintelui rurc, care consideră Armenia drept o amenințare la stabilitatea Caucazului.

Armenia, mult mai săracă, este în schimb mai apropiată Rusiei, care dispune de o bază militară pe teritoriul armean. Erevanul face parte dintr-o alianță politico-militară condusă de Moscova - Organizația Tratatului Securității Colective (OTSC).

Kremlinul, care se poziționează ca arbitru regional, livrează armament ambelor țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
azerbaidjan
armenia
conflict
turcia
rusia