În ultimii zece ani, numărul aleșilor locali condamnați definitiv pentru acte de corupție a depășit 200, majoritatea fiind primari de orașe sau comune. Cele mai multe condamnări, dar și trimiteri în judecată au fost înregistrate însă în ultimii 3-4 ani.
Date oficiale, consultate de Profit.ro și provenind de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și de la toate curțile de apel din țară, incluzând informațiile de la instanțele arondate acestora din urmă, indică faptul că 233 de aleși locali au fost condamnați pentru fapte de corupție în perioada 2006-2015.
Astfel, în urma dosarelor instrumentate de DNA, au fost condamnați 100 de aleși locali, în timp ce cazurile instrumentate de parchetele de pe lângă tribunale și judecătorii din toată țara au dus la condamnarea a 131 de aleși locali, alți 2 primind sentințe în dosare instrumentate de alte unități de parchet.
CITEȘTE ȘI Parlamentarii au o nouă idee: Infractorii scapă de închisoare pentru evaziune și spălare de bani dacă "regretă efectiv"Din totalul celor condamnați pentru corupție, 164 au fost primari, 19 - viceprimari, 8 - președinți de consilii județene, 2 – vicepreședinți de consilii județene, iar în restul cazurilor a fost vorba de consilieri județeni sau locali.
În aceeași perioadă, DNA a trimis în judecată peste 200 de aleși locali, iar alte câteva zeci au fost trimiși în instanță de alte unități ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În anii 2006-2007, cazurile de condamnare a aleșilor locali pentru corupție erau de unul sau două pe an, iar trimiterile în judecată se situau la același nivel.
Din datele oficiale reiese că, abia după 2010, atât condamnările, cât și trimiterile în judecată s-au intensificat, ele atingând cele mai multe cazuri în ultimii trei-patru ani. Astfel, în 2012 au fost condamnați 38 de aleși locali, în 2013 - 49 de aleși, în 2014 – 79, iar în 2015 – 41 de aleși locali. În 2015, de pildă, DNA a trimis în judecată peste 100 de aleși locali.
CITEȘTE ȘI Referat DNA: Complicii lui Oprescu vorbeau codificat: șpaga era denumită “gard”, “alei”, “apă și canal”În același timp, aproape jumătate dintre primarii municipiilor și ai sectoarelor Capitalei, 51 la număr, au probleme cu legea, cei mai mulți fiind acuzați de corupție. Dintre aceștia, 25 vor un nou mandat, scrie News.ro.
Printre aceștia, sunt nume cunoscute, precum Marian Vanghelie (trimis în judecată pentru luare de mită), George Scripcaru (trimis în judecată pentru luare de mită), Romeo Stavarache (cercetat în mai multe dosare de corupție și condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu), Robert Negoiță (urmărit penal de DNA pentru evaziune) sau Lia Olguța Vasilescu (urmărită penal pentru luare de mită și spălare de bani). Un caz special este cel al primarului suspendat al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care va candida pentru un nou mandat deși se află în acest moment în arest preventiv, fiind acuzat de luare de mită.
Și fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acuzat de abuz în serviciu, a dorit să candideze la alegerile locale din 5 iunie pentru a redeveni edil, însă instanța i-a blocat candidatura. După mai multe contestații făcute, el a reușit totuși să intre pe lista de candidați la Consiliul Local al Sectorului 4.
Unii dintre candidații cu probleme în justiție și-au depus candidatura ca independenți, fără a mai fi susținuți de partidele din care fac parte, sau au găsit partide care să îi susțină.
Astfel, potrivit News.ro, lista completă a primarilor cu probleme în justiție sau cu ANI, dar care și-au depus din nou candidatura, este următoarea: Marian Vanghelie - Sectorul 5 (suspendat din funcție), Cătălin Cherecheș - Baia Mare (suspendat din funcție, în arest preventiv), Cristian Popescu Piedone - Sectorul 4 (demisie), George Scripcaru - Brașov (în funcție), Romeo Stavarache - Bacău (în funcție), Dorin Florea - Târgu Mureș (în funcție), Adriam Domocoș - Beiuș (suspendat și condamnat definitiv, cu restrângerea drepturilor electorale), Sorin Manduc - Făgăraș (în funcție), Cătălin Muntean - Codlea (în funcție), Cornel Pistrițu - Băilești (în funcție), Daniel Țuchel - Tecuci (în funcție), Cornel Resmeriță - Lupeni (suspendat), Constantin Sava - Urziceni (în funcție), Radu Căpîlnașiu - Zalău (în funcție), Robert Negoiță - Sectorul 3 (în funcție), Lia Olguța Vasilescu - Craiova (în funcție), Aurel Simionescu - Brăila (suspendat), Nicolae Diaconu - Curtea de Argeș (în funcție), Florin Cârciumaru - Târgu Jiu (în funcție), Florin Cazacu - Bran (în funcție), Dumitru Pantazi - Pașcani (în funcție), Maria Precup - Regin (în funcție), Antal Árpád András - Sfântu Gheorghe (în funcție), Raduly Robert-Kalman - Miercurea Ciuc (demisie), Marius Stan - Galați (în funcție).
Numărul ridicat al condamnărilor în cazul aleșilor locali i-a condus pe parlamentari să inițieze recent un proiect de lege care prevede ca primarii să răspundă penal doar dacă documentele semnate de aceștia nu au aviz de legalitate de la secretarul primăriei și nici semnăturile funcționarilor cu atribuții în domeniu. În cazul actelor emise de primar, însoțite de aceste avize și semnături, răspunderea penală ar reveni funcționarilor din primărie.
Alegătorii sunt invitați duminică la urne pentru a-și alege, într-un singur tur, reprezentanții în cadrul comunităților locale.