Germania cere celorlalte state ale Uniunii Europene să îi urmeze exemplul și să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită atâta timp cât vor exista incertitudini legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat luni ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, transmite Reuters.
Întrebat dacă Germania va renunța la acordurile convenite cu Arabia Saudită în domeniul armamentului, ministrul a spus că decizia va fi luată în curând. Altmaier a spus că statele UE ar trebui să oprească exporturile de arme în Arabia Saudită, pentru a spori presiunile asupra acesteia în cazul Khashoggi.
”Pentru mine ar fi important să ajungem la o poziție europeană comună. Pentru că numai dacă toate statele europene vor fi de acord vor face o impresie asupra guvernului de la Riad. Consecințele nu vor fi pozitive dacă noi oprim exporturile de arme, iar alte țări ne iau locul”, a arătat Altmaier.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ DOCUMENT Guvernul a redactat actul care ridică salariul minim brut și introduce, în premieră, un salariu minim diferențiat, din noiembrieÎn acest an, guvernul german a aprobat exporturi de arme în valoare de peste 400 de milioane de euro în Arabia Saudită, care este al doilea mare beneficiar de armament german după Algeria.
Potrivit ultimelor date oficiale agregate la nivel de UE, țările din comunitatea europeană au exportat în 2016 în Arabia Saudită armament în valoare totală de peste 1,62 miliarde euro.
Arabia Saudită a fost anul trecut a patra țintă a exporturilor de armament ale României după valoare, cu un total al livrărilor de aproape 14 milioane euro, potrivit Departamentului pentru Controlul Exporturilor (ANCEX) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acestea au inclus peste 700 de aruncătoare de grenade de calibru 40 mm dotate cu aparat de ochire, obuze de artilerie de diferite calibre, muniție pentru arme de calibru mic și bombe fumigene.
CITEȘTE ȘI Taxify, concurentul Uber, intră și pe piața de curierat din România"Podiumul" destinațiilor exporturilor românești de armament din 2017 a fost compus din SUA, cu livrări de peste 77 milioane euro, Bulgaria (aproape 35 milioane euro) și Israel (peste 20 milioane euro). În 2016, România a exportat în Arabia Saudită 360 de mortiere de calibru 60 mm, 118 mitraliere antitanc, obuze antitanc, muniție pentru arme de calibru mic și costume de protecție CBRN, în valoare totală de circa 19,4 milioane euro.
În primul semestru din 2018, valoarea exporturilor de armament ale României în Arabia Saudită s-a ridicat la 4,14 milioane euro, fiind livrate regimului de la Riad obuze de calibru 73 mm și muniție pentru arme de calibru mic.
După dispariția, la 2 octombrie, a lui Jamal Khashoggi, Arabia Saudită a recunoscut că jurnalistul, un critic al puterii saudite, exilat în Statele Unite, a fost ucis înăuntrul consulatului regatului la istanbul, în urma ”unei încăierări cu lovituri de pumni”, însă fără să dezvăluie unde este corpul acestuia. Oficiali turci au prezentat altă versiune, potrivit căreia Jamal Khashoggi a fost torturat și asasinat de o echipă de 15 agenți saudiți veniți special în acest scop de la Riad. Potrivit presei turce, corpul jurnalistului ar fi fost dezmembrat.