DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat

DOCUMENT Guvernul pregătește pentru 2019 înghețarea salariilor bugetarilor și a cotei la Pilonul II, numărul de angajați din sectorul public nu va crește, dividende de 90% de la companiile de stat
scris 20 oct 2018

Guvernul analizează pentru elaborarea bugetului pentru anul 2019 o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor, cum ar fi înghețarea salariilor brute ale bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, cu precizarea că legea salarizării unitare nu se va aplica, păstrarea actualului număr de angajați din sectorul bugetar, înghețarea cotei de transfer la Pilonul II de pensii, dar și o serie de măsuri care să susțină veniturile statului, cum ar fi solicitarea de dividende reprezentând 90% din profitul companiilor de stat, aplicată și anii trecuți, și îmbunătățirea colectării TVA ca urmare a introducerii noilor case de marcat, a modernizării vămilor și a modificărilor la legilatia insolvenței. Măsurile sunt prezentate într-un document transmis Comisiei Europene, în care Ministerul Finanțelor explică cum intenționează Guvernul să reducă deficitul bugetar la 2,58% (cash) în 2019, de la 2,97% estimat pentru anul în curs. România are de mai mulți ani deficite bugetare foarte ridicate, după ce Guvernul a urcat accelerat salariile bugetarilor, pensii și alte cheltuielil, iar veniturile nu au ținut pasul.

În acest sens, este posibil ca salariul minim să fie majorat din noiembrie 2018, nu de la începutul anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerile Consiliului de Programare Economică, aflate încă în analiză, sunt 2.080 lei salariu minim de la 1 noiembrie 2018 (mai devreme cu două luni) și 2.350 lei salariu minim pentru cei cu studii superioare și cei cu vechime de peste 15 ani.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul s-a abătut semnificativ în ultimii ani de la Obiectivul bugetar pe termen mediu (Medium term objective - MTO), care prevede pentru România o țintă de deficit de 1% din PIB. De mai mulți ani, România are, însă, deficite bugetare de aproximativ 3% din PIB, iar Comisia Europeană a solicitat corectarea acestor deviații.

Potrivit unui document transmis recent de Ministerul Finanțelor Comisiei Europene, deficitul bugetar (ESA) ar urma să scadă cu 0,5 puncte procentuale în 2019, dar și în 2020. Astfel, pentru 2018, deficitul ESA ar urma să coboare la 2,38% din PIB, echivalent cu un deficit cash de 2,58% și un deficit structural de 2,71%.

Documentul trimis Comisiei de Ministerul Finantelor poate fi citit aici

Angajatorii își pierd din optimism: Înghețări de salarii și angajări, posibile plecări de personal. În ce domenii cresc totuși salariile CITEȘTE ȘI Angajatorii își pierd din optimism: Înghețări de salarii și angajări, posibile plecări de personal. În ce domenii cresc totuși salariile

Măsuri analizate la elaboorarea bugetului pentru anul 2019

  • înghețarea salariului brut pentru angajații din sectorul public la nivelul din decembrie 2018 (Legea salarizării unitare nu se va aplica)
  • acordarea de vouchere de vacanță la același nivel din 2018, de 1.450 de lei
  • amânarea în continuare a unor măsuri legate de salarii și cu impact asupra deficitului, la fel că în anii trecuți
  • menținerea numărului mediu de angajați din sectorul public la același nivel ca în 2018
  • menținerea, ca ponedere în PIB, la același nivel cu 2018, a unor cheltuieli cum sunt subvențiile, dobânzile, alte transferuri și cheltuieli
  • cheltuielile cu investițiile sunt estimate la același nivel cu 2018, de 4% din PIB

De asemenea, Ministerul Finanțelor propune ca proiectele finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), finanțate acum de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale, să fie cofinanțate cu fonduri europene, ceea ce ar genera economii la bugetul de stat prin reducerea cheltuielilor, dar și venituri ca urmare a intrărilor de bani europeni. O cofinanțare a proiectelor PNDL din fonduri UE ar putea aduce niște reguli mai stricte în utilizarea acestor bani ai bugetului de stat.

Teodorovici recunoaște că înghețarea salariilor bugetarilor este o variantă de lucru CITEȘTE ȘI Teodorovici recunoaște că înghețarea salariilor bugetarilor este o variantă de lucru

În privința majorării veniturilor, Minsterul menționează

  • companiile de stat vor fi nevoite și în acest an să vireze dividende de 90% din profit
  • vânzarea de licențe 5G ar urma să aducă în 2019 venituri de 1,3 miliarde de lei (vânzarea licențelor 5G a fost anunțată inițial pentru 2018, dar nu a mai avut loc)
  • creșterea încasărilor din TVA ca urmare a introducerii noilor case de marcat cu jurnal electronic, a schimbărilor la legislația insolvenței și a modernizării și dotării cu scanere a punctelor vamale (măsură încă neimplementată)
  • Ministerul Finanțelor afirmă că va păstra și trei ordonate introduse de Guvernul Ponta, respectiv impozitul de 0,5% din valoarea resurselor naturale exploatate în România, celebra taxă pe stâlp, probabil varianta rectificată, și impozitul pe venituri suplimentare obținute din dereglementarea prețului gazelor, aplicat în prezent doar operațiunilor onshore

"Având în vedere cele menționate mai sus, cheltuielile de personal vor scădea ca pondere în PIB de la 9,1% în 2018 la 8,8% în 2018 și 8,9% în 2020, urmând să ajungă la un nivel de 8,6% în 2022", potrivit documentului citat.

În ce privește Pilonul II de pensii, bugetul pentru 2019 presupune menținerea cotei de transfer de 3,75%. Transferurile la Pilonul II în 2019 sunt estimate la 8,9 miliarde lei, reprezentând 0,9% din PIB.

Obiectivul Bugetar pe Termen Mediu (MTO),

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/taxe-si-consultanta/guvernul-recunoaste-ca-nu-respecta-obiectivul-bugetar-pe-termen-mediu-de-la-campioana-austeritatii-romania-a-ajuns-la-cel-mai-mare-deficit-structural-din-ue-17513944

Informațiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere și cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
viewscnt
Afla mai multe despre
buget
ministerul finantelor
pilonul ii
deficit bugetar
voucher