Administrația Prezidențială vrea să contracteze servicii de transport aerian de călători intern și internațional, pentru demnitarii și salariații săi, și are în vederea încheierea unui acord-cadru pe 4 ani, cu cel puțin 3 operatori economici.
″Valoarea maximă estimată a acordului-cadru, pentru o perioadă de 48 de luni, este de 8.500.000 lei fără TVA, fiind calculată pentru o cantitate maximă estimată de 2.000 bucăți bilete de avion. Cantitatea minimă estimată a acordului-cadru este de 200 bucăți bilete de avion. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent (comandă fermă) este de 250.000 lei fără TVA, calculată pentru o cantitate de 10 bucăți bilete de avion. Cantitatea minimă estimată a unui contract subsecvent (comandă fermă) este de 1 bucată bilet de avion″, se arată în documentația de atribuire.
Data limită de trimitere a ofertelor este 10 noiembrie.
″Atribuirea comenzilor ferme de servicii se va realiza cu respectarea condițiilor prevăzute în acordul-cadru, prin reluarea competiției, ori de câte ori va apărea necesitatea organizării unor deplasări în țară sau în străinătate a demnitarilor, salariaților și/sau a delegațiilor autorității contractante, la clasa economic, business, cu weekend și fără weekend, cu bagaj de cală sau altele, după caz. Frecvența încheierii comenzilor ferme (contractelor subsecvente) este de regulă zilnică/săptămânală/lunară. Obiectul reluării competiției îl reprezintă prețul total al serviciilor de transport aerian solicitate de către autoritatea contractantă, criteriul de atribuire fiind prețul total cel mai scăzut″, se mai menționează în documentație.
Președintele Klaus Iohannis a fost criticat public în mai multe rânduri pentru deplasările sale externe cu aeronave închiriate, după cum a fost relatat aici, aici sau aici.
În replică, Administrația Prezidențială a transmis că ”Lipsa unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt generează probleme operaționale, ineficiență economică și mai ales prejudicii de imagine pe plan extern”.