Nuclearelectrica a prelungit, prin negociere fără licitație, înțelegerea cu asigurătorii de la Nuclear Risk Insurance din Marea Britanie pentru acoperirea riscurilor la reactoarele centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă și la Fabrica de Combustibili Nucleari din Pitești, pentru o sumă maximă asigurată de peste 1,5 miliarde dolari.
Prima de asigurare se ridică la 7,54 milioane de lei pe 1 an, de la un estimat de 9,04 milioane de lei.
“Polița de asigurare este de tipul «toate riscurile». Suplimentar față de o poliță de asigurare a proprietății de tipul «toate riscurile» (incendiu, explozie, căderea aparatelor de zbor, riscuri catastrofice – cutremur, inundații etc), care se regăsește în portofoliul de produse al societăților de asigurare acționând pe piața convențională, polița încheiată cu Nuclear Risk Insurance oferă acoperire și pentru riscurile nucleare («nuclear perils») – excluderi standard pe polițele de asigurare convenționale. Totodată, polița de asigurare acoperă și costurile și chetuielile ocazionate de îndepărtarea resturilor și a molozului precum și costurile și cheltuielile de decontaminare în condiții de siguranță. Polița prevede o sumă totală asigurată de 1.560.000.000 USD pentru toate riscurile”, a transmis Nuclearelectrica pentru Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Bucureștenii au șanse să scape de sauna din autobuzele RATB. Primăria va cumpăra 400 noi autobuze. Ce dotări vor aveaPolița a fost atribuită în urma unei negocieri fără publicarea unui anunț de participare, cu argumentul că serviciile de asigurare pot fi furnizate numai de un anumit ofertant din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate.
Nuclear Risk Insurance a fost asigurătorul Nuclearelectrica și între anii 2014 - 2016, alături de EMANI (Belgia). Valoarea primei de asigurare s-a situat atunci sub 8 milioane de lei.
Nuclear Risk Insurance este succesorul pool-ului britanic de asigurare al riscurilor nucleare, înființat în 1956, și unul dintre cei mai mari furnizori globali de capacitate de asigurare a riscurilor nucleare, având suportul sindicatelor Lloyd's.
“La rândul său, Nuclear Risk Insurance apelează la suportul altor pool-uri de asigurare a riscurilor nucleare (reasigurare)”, se mai arată în răspunsul remis Profit.ro.
Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 1,92 miliarde de lei.
Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.
Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Nuclearelectrica a realizat anul trecut o producție netă de energie în scădere la 10.388 GWh, de la 10.709 GWh în anul 2015.
Afacerile companiei au scăzut în 2016 cu 5,8%, la 1,65 miliarde de lei, iar profitul net a coborât cu 24,6%, la 112,45 milioane de lei.