Guvernul va efectua în perioada următoare o serie de simulări cu privire la introducerea impozitului pe cifra de afaceri, care a generat proteste în rândul mediului de afaceri, urmând să vadă dacă acest tip de impozit poate fi aplicat doar anumitor tipuri de activități economice sau de la un anumit prag. În funcție de rezultatele aceste analize, Executivul va decide introducerea sau renunțarea la acest nou tip de impozit.
“Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 01 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”, se arată în noua variantă a programului de guvernare publicat de PSD în vederea învestirii guvernului Tudose, care conține câteva modificări de substanță față de documentul cu care a mers în Parlament la începutul anului.
Oamenii de afaceri au reacționat dur la acest anunț, susținând că este vorba de o măsură de secolul al XIX-lea, care demonstrează incapacitatea autorităților de a colecta un impozit pe profit aplicat în toate țările europene. Un astfel de impozit dă senzația de improvizație, România ar fi singurul stat european în care s-ar aplica, încălcând directiva UE în domeniu, iar tratatele bilaterale de evitare a dublei impozitări ar deveni imposibil de aplicat, a susținut mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor va administra Fondul Suveran de Dezvoltare și InvestițiiSurse din apropierea premierului Mihai Tudose au declarat, însă, că Guvernul va lua o decizie cu privire la introducerea acestui nou tip de impozit în funcție de o simulare care va fi realizată în perioada următoare.
”Impozitul pe cifra de afaceri poate fi introdus, într-adevăr, pe toată cifra de afaceri, cu cele trei trepte anunțate (1%, 2% și 3%), dar poate fi introdus și de la un anumit prag sau doar pe anumituri timpuri de activități economice. Această decizie va fi luată în urma unei simulări pe care Guvernul o va realiza”, au arătat sursele citate.
Potrivit acestora, o astfel de analiză va fi realizată în următoarele luni, până la începutul noii sesiuni parlamentare, respectiv până în luna septembrie.