Indicii bursieri scad puternic la nivel global, din cauza Brexit

Indicii bursieri scad puternic la nivel global, din cauza Brexit
scris 24 iun 2016

Indicii bursieri sunt în scădere puternică la nivel global, rezultatele parțiale ale referendumului din Marea Britanie indicând ieșirea țării din Uniunea Europeană, punând în pericol existența blocului comunitar și a monedei unice, relatează Reuters.

Investitorii renunță la activele considerate riscante, preferând obligațiunile guvernamentale, contractele futures FTSE fiind în declin cu 6%, iar S&P 500 cu 3,5%, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Lira s-a prăbușit cu nu mai puțin de 15 cenți americani, cel mai grav declin din istoria sa, în timp ce euro este în coborâre cu 2,8% față de dolar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Lira este în declin cu 8,5%, la 1,3616 dolari pe unitate, după ce a atins 1,3467 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din 1985.

Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leii

”Am crezut că  rezultatul va fi rămânerea în UE, dar este destul de clar că nu este un rezultat sigur”, a spus Tim Kelleher, director la ASB Bank în Auckland.

Primele rezultate oficiale indică spre ieșirea Marii Britanii din UE. Casa de pariuri BetFair estimează probabilitatea de ieșire la 74%, iar cea calculată de casa de pariuri Oddschecker de 93%.

Traderii sunt îngrijorați în special de rezultatele din Sunderland, cu o largă majoritate pentru ieșire, și avansul limitat pentru tabăra care vrea rămânerea în Newcastle.

Yenul s-a apreciat la 101 unități pentru un dolar, după ce în timpul tranzacțiilor a atins un minim de 106,81 unități pentru un dolar.

Grupul celor Șapte, pregătit să liniștească piețele în cazul unui Brexit CITEȘTE ȘI Grupul celor Șapte, pregătit să liniștească piețele în cazul unui Brexit

Indicele bursier japonez Nikkei a scăzut cu 3%, iar oficialii niponi au avertizat că fluxtuațiile valutare mari nu sunt de dorit.

Alte valute asiatice au avut de suferit din cauza temerilor dă investitorii alarmați vor renunța la activele de pe piețele emergente.

Indicele MSCI al acțiunilor din regiunea Asia-Pacific, excluzând Japonia, a coborât cu 3,3%, cel mai mult din ultimele 10 luni, în timp ce titlurile din Shanghai au coborât cu 1%.

Titlurile băncilor britanice listate la Hong Kong au scăzut puternic. Acțiunile HSBC au coborât cu 8%, iar Standard Chartered cu 9%.

Investitorii s-au întors către obligațiunile guvernamentale, considerate plasamente sigure. Randamentul contractelor futures pentru titlurile de Trezorerie americane cu scadență de 10 ani a scăzut cu 0,16 puncte procentuale, la 1,58%, cel mai mare declin consemnat într-o singură zi din 2011.

Investitorii anticipează totodată scăderea probabilității ca rezerva Federală să mai majoreze dobânzile în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
bursa