Orange România, liderul pieței locale de telefonie mobilă, va efectua la 2 iulie, alături de partenerii Samsung și Cisco, primul test european al unei rețele 5G multi-vendor de tip FWA (fixed wireless acces). Operațiunea va fi organizată la Florești, județul Cluj.
La începutul lunii februarie, grupul francez Orange a anunțat că subsidiara din România va efectua un test în condiții reale al tehnologiei de comunicații de generația a cincea (5G), pentru a evalua eficiența acesteia și percepția clienților.
“Orange a ales fibra pentru a oferi bandă largă de mare viteză în casele clienților săi din Europa. În locuințele care nu beneficiază de fibră, utilizarea 5G este luată în considerare drept o opțiune în zonele suburbane ale anumitor țări. Această soluție va fi disponibilă și pentru companiile care vor putea accesa cu ușurință o soluție de rezervă în cazul în care vor exista probleme cu rețelele existente sau le vor putea utiliza pentru proiecte temporare. Pentru a evalua eficiența acestei tehnologii și percepția clienților, Orange va efectua un test în condiții reale în România, în a doua jumătate a anului 2018, împreună cu partenerii Samsung și Cisco”, se arată într-un comunicat al Orange România din 7 februarie.
CITEȘTE ȘI RCS&RDS a testat viteza 5G de până la 10 Gbps, prin intermediul unei platforme prototipTehnologia 5G promite o viteză mobilă de până la 10 ori mai rapidă decât 4G. Această performanță va crea noi utilizări pe toate planurile, respective soluții de realitate augmentată, posibilitatea companiilor de a implementa o rețea wireless locală și capacitatea de a răspunde corespunzător la consumul tot mai mare de conținut multimedia, se mai arată în comunicatul din februarie.
În luna martie, Ștefan Ionuț Slavnicu, fostul director tehnic al Orange România, a declarat că serviciile 5G vor fi disponibile comercial pe piața din România din anul 2020.
“Din perspectiva Orange România, tehnologia 5G presupune mai mulți pași de pregătire, printre care disponibilitatea terminalelor și a frecvențelor. Spre exemplu, în spectrul de 700 MHz există o anumită interferență, care va trebui eliminată. Noi estimăm că tehnologia 5G va fi disponibilă comercial în România în anul 2020”, a spus Slavnicu, la 7 martie, prezent la un eveniment Orange Romania dedicat tehnologiei 4G.
CITEȘTE ȘI OFICIAL UPC România trece în proprietatea Vodafone. Britanicii cumpără activele Liberty Global din Germania și Europa de Est, pentru aproape 19 miliarde euroÎntrebat despre nivelul preconizat al investițiilor Orange Romania pentru acest an, Slavnicu a declarat că bugetul va depăși 100 milioane de euro, în linie cu cifrele din 2017.
“De la lansarea comercială, în 1997, și până în prezent, investițiile Orange au atins 3 miliarde de euro, cea mai mare parte în rețea. Compania va continua și anii următori să investească în rețea”, a spus Slavnicu.
Potrivit datelor prezentate de operator, serviciile 4G+ acoperă 95 de orașe cu viteze de transfer a datelor de 500 Mbps.
Viteze superioare de până la 900 Mbps pot fi testate în rețeaua comercială din smart shop-uri Orange din București (Europe House), Iași și Cluj-Napoca, precum și în Impact Hub București prin intermediul terminalelor compatibile.
În zonele cu acoperire 4G în care viteza maximă era de până la 150 Mbps, aceasta crește până la 200 Mbps. Zonele cu acoperire 4G+, cu viteze de până la 375 Mbps, vor beneficia acum de viteze de download de până la 500 Mbps.
Orange Romania este liderul pieței de profil după numărul clienților și venituri.