Liviu Voinea, BNR: Rata la un credit ipotecar a crescut cu 15% în ultimul an

Liviu Voinea, BNR: Rata la un credit ipotecar a crescut cu 15% în ultimul an
scris 14 iun 2018

Rata lunară la un credit ipotecar în lei a crescut cu 15% în ultimul an, ca urmare a creșterii ROBOR, și cu 2% în cazul creditului de consum, potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea.

Rata la un credit ipotecar de tip Prima Casă a crescut cu 120 de lei, la circa 990 de lei, în martie 2018 față de martie 2017. În cazul unui credit ipotecar standard creșterea ratei lunare medii a fost de 108 lei, la 825 de lei, iar la creditele de consum de 8 lei, la 372 de lei, precizează Voinea.

Urmărește-ne și pe Google News

Creșterea ratelor a fost contrabalansată de majorarea salariilor medii, cu 15% în intervalul menționat, arată Voinea.

Rata ROBOR la 3 luni, relevantă pentru calculul dobânzilor variabile, a crescut de la 0,6% în martie 2017 la 2% în martie 2018. În prezent rata a crescut la 3%.

Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI CITEȘTE ȘI Solvabilitatea băncilor din România ar scădea puternic, în unele situații sub pragul minim, în cazul unei crize precum cea din 2008-2009, arată testele de stres ale FMI

Gradul de îndatorare median este de sub 40% pentru creditul ipotecar și sub 30% pentru cel de consum, iar 79% dintre debitori au un grad de îndatorare de sub 50%, precizează Voinea.

„Rata creditelor neperformante crește, și crește semnificativ, pe măsură ce crește gradul de îndatorare. La creditele acordate în ultimul an gradul de îndatorare este mai mare decât la cele acordate anterior”, adaugă oficialul BNR.

Voinea nu a vrut să asume pragurile privind gradul de îndatorare prezentate de Profit.ro dintr-un document al băncii centrale în care este propusă limitarea la 20-30% a gradului de îndatorare la creditele de consum în lei și la 40-55% la cele ipotecar în lei.

„Materialul respectiv nu provine de la noi (...) Nu pot să comentez un document care nu ne aparține, care nu a fost făcut public de noi”, spune Voinea. El adaugă că există discuții în interiorul băncii și cu industria bancară și că o analiză este în lucru de mai bine de un an pe acest subiect.

Voinea precizează că a crescut posibilitatea de nerambursare a creditelor, în condițiile creșterii dobânzilor și a sumelor medii împrumutate, inclusiv pentru împrumuturile de tip Prima Casă, dar că până în acest moment nu se vede o deteriorare a acestui portofoliu.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit ipotecar
grad indatorare
crestere grad indatorare