Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat

Isărescu: Crește riscul de nerambursare. Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unui dozaj adecvat
scris 14 iun 2018

Riscul de nerambursare este în creștere, însă banca centrală nu urmărește să oprească creditul ipotecar și de consum, ci să găsească un dozaj adecvat, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu, în condițiile în care BNR are în plan introducerea unor praguri maxime pentru gradul de îndatorare aferent persoanele fizice, conform documentului prezentat luni de Profit.ro.

Riscul ca împrumuturile să nu mai fie plătite la termen este în creștere, în condițiile în care dobânzile sunt în urcare în România și la nivel mondial și cresc și prețurile proprietăților imobiliare, spune guvernatorul.

Urmărește-ne și pe Google News

„Nu suntem în fața unor decizii de a opri creditarea, suntem în căutarea unei dozaj adecvat. Suntem în discuții cu sectorul bancar, cu factorii guvernamentali”, a declarat Isărescu, cu ocazia prezentării celei mai recente ediții a Raportului privind stabilitatea financiară.

Guvernatorul spune că există o presiune pe cererea de credit de consum și credit ipotecar, dar că vedem o scădere a intermedierii financiare ca raport în produsul intern brut, iar aici influența vine din sectorul real, din scăderea creditelor către firme.

„Lumea vrea mai multe credite, intermedierea scade, și din păcate scade din cauza creditelor acordate sectorului real”, spune Isărescu.

Decizie a ÎCCJ, intrată acum în vigoare: Băncile nu pot bloca sumele intrate în conturile poprite ale debitorilor executați silit după suspendarea executării CITEȘTE ȘI Decizie a ÎCCJ, intrată acum în vigoare: Băncile nu pot bloca sumele intrate în conturile poprite ale debitorilor executați silit după suspendarea executării

Volumul împrumuturilor către firme s-a redus ca urmare a curățării bilanțurilor băncilor de împrumuturile neperformante, dar și ca urmare a faptului că multinaționalele se împrumută direct de afară, lucru vizibil în datoria externă, explică guvernatorul.

Pe de altă parte, în sectorul real sunt doar 12.000 de firme bancabile, din cele peste 300.000 de societăți existente, explică Isărescu. Băncile, care au avut la dispoziție mai multe resurse interne, s-au îndreptat către finanțarea statului, în condițiile în care de la un raport credite/depozite 150% s-a ajuns la un nivel de 70%.

„Numai 7 din 10 unități din economie se întorc în economie. Restul se duc în finanțarea creditului guvernamental. Experiența europeană spune că volumul creditului către stat nu trebuie să depășească 20%”, explică guvernatorul, prezentând ca exemplu situația Greciei.

România ar putea ajunge în situația paradoxală de a exporta capital, prin orientarea băncilor către titluri străine în care să plaseze resursele excedentare, dacă nu vor reuși să plaseze banii în țară.

BNR vine cu amendamente la inițiativa senatorului Zamfir privind limitarea dobânzilor: Plafoane maxime diferențiate pe tipuri de credite, cu DAE între 6,6% și 41% CITEȘTE ȘI BNR vine cu amendamente la inițiativa senatorului Zamfir privind limitarea dobânzilor: Plafoane maxime diferențiate pe tipuri de credite, cu DAE între 6,6% și 41%

„Să ajungi la paradoxul ca această țară care are mare nevoie de capital să exporte capital? Să ajungă băncile să cumpere titluri străine. Noi oricum investim rezerva în titluri străine, mai vin și băncile private să investească în titluri străine?”, spune guvernatorul.

BNR discută introducerea unui grad de îndatorare de 20-30% din venitul disponibil pentru creditul de consum în lei și de 40-55% pentru creditul imobiliar în lei, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană.

Guvernatorul a amintit vorbele lui Eugeniu Carada, fondatorul BNR: „Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poți plăti ușor”.

viewscnt
Afla mai multe despre
isarescu
bnr
grad de indatorare