Operatorii telecom: Dacă sunt amplasate corect, antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației

Operatorii telecom: Dacă sunt amplasate corect, antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației
scris 28 mar 2016

Antenele GSM nu afectează starea de sănătate a populației dacă sunt amplasate corect, iar legislația în domeniu este respectată, spun la unison operatorii telecom prezenți la WeLoveDigital Forum organizat de Profit.ro.

“Din câte știu au fost studii care au evidentiat faptul că sănătatea populației nu este afectată de antenele GSM dacă se respectă o serie de parametri impuși de legislației. În plus, din câte știu, autoritatea de reglementare (ANCOM) verifică în permanență respectarea acestor parametri”, a afirmat Răzvan Ionescu, director de marketing pe segmentul Business al Telekom Romania.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat, săptămâna trecută, că Senatul a adoptat un proiect care prevede că antenele GSM ar trebui amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni, prezentând și un document al Ministerului Comunicațiilor în care este avertizat că, dacă regula va fi aplicată, acoperirea Bucureștiului cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat.

Proiectul modifică Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, stabilind că "amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrâni".

Bostan, MCSI: România este în topul mondial al răspândirii de viruși CITEȘTE ȘI Bostan, MCSI: România este în topul mondial al răspândirii de viruși

Reprezentantul Telekom Romania a spus că, în mod constant, astfel de inițiative apar în spațiul public și că așteaptă efectele dezbaterii din Parlament asupra acestui proiect de lege, al cărui impact poate fi foarte mare dacă va fi adoptat în forma actuală.

“Vrem să vedem unde duce această dezbatere, dacă se vor asigura și condițiile de mutare a acestor antene, dacă statul va finanța costurile respective”, a spus Ionescu.

Prezent la eveniment, Valentin Ștefan, director Business Development al Vodafone Romania, a spus că adoptarea proiectului de lege privind amplasarea antenelor GSM va genera un necesar foarte mare de investiții, care, la final, se va reflecta în tarifele practicate pentru clienți.

“Se știe că industria telecom necesită alocarea constantă de sume mari pentru dezvoltarea rețelelor. Fără astfel de investiții, calitatea serviciilor scade și ieși din business. Investițiile în rețele se situează între 10 și 15% din veniturile anuale ale unui operator”, a spus Ștefan.

Un alt aspect pus în discuție a fost obținerea avizelor pentru realizarea lucrărilor de infrastructură, adoptarea proiectului de lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații fiind salutată de reprezentanții operatorilor telecom.

“Noi, operatorii, ne-am plâns de barierele pe care le avem în zona lucrărilor de infrastructură, credem că este un pas bun, iar normele de aplicare ale legii trebuie să reflecte spriritul acestui proiect de lege, pentru că în normele de aplicare vor fi foarte multe lucruri de detaliat cu autoritățile statului, pentru a avea o lege aplicabilă”, a spus Ionescu.

Grupul de firme Telekom Romania are în derulare proiectul Ro-NET care urmărește acoperirea unui număr de peste 700 de localități rurale fără acces la servicii de telecomunicații. În cadrul proiectului, operatorul s-a confruntat cu dificultăți în obținerea avizelor de construcție a infrastructurii care au condus la depășirea termenului de realizarea a proiectului, programat pentru finele anului 2015.

“Noi ne-am confruntat în proiectul Ro-NET cu foarte de multe situații care de care mai diferite. Descentralizarea la nivelul administratiei publice funcționează din plin, găsim situații foarte diferite de la o localitate la alta în domeniul obținerii avizelor și asta ne face viața foarte grea. Sper ca normele de aplicare a legii să clarifice acest domeniu, să facă lucrurile mai simple”, a afirmat reprezentantul Telekom Romania.

Guvernul a reglementat interceptările, furnizorii de comunicații electronice și servicii financiare - obligați să colaboreze CITEȘTE ȘI Guvernul a reglementat interceptările, furnizorii de comunicații electronice și servicii financiare - obligați să colaboreze

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, proiectul de lege privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații, care prevede o serie de măsuri pentru reducerea costului instalării acestora.

"Accesul, indiferent de tipul proprietății, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condițiile și tarifele aferente. Tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică vor fi stabilite de ANCOM", a declarat ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, într-un comunicat dat publicității după adoptatea proiectului de lege.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Telekom Romania, Prometheus Programmatic și Philip Morris International Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
antene
sanatate
legislatie
avize