Adoptarea proiectului de lege privind amplasarea antenelor GSM va scoate România din topul țărilor cu internet de viteză mare, a declarat luni ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, la WeLoveDigital Forum, referindu-se la proiectul anunțat anterior de Profit.ro.
“Statul nu s-a opus dezvoltării rețelelor telecom și asta a fost bine pentru industria de profil și a pus România în topul țărilor cu internet de mare viteză, a condus la apariția autostrăzilor informaționale. Văd că sunt discuții pentru scoaterea antenelor GSM din orașe. Dacă acest proiect de legislativ va fi adoptat, e sigur ca nu vom mai avea cu ce să ne lăudam, așa cum se întâmplă acum”, a spus Bostan, la forumul organizat de Profit.ro.
Profit.ro a anunțat, săptămâna trecută, că Senatul a adoptat un proiect care prevede că antenele GSM ar trebui amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, spitale, centrele de plasament și căminele de bătrâni, prezentând și un document al Ministerului Comunicațiilor în care este avertizat că, dacă regula va fi aplicată, acoperirea Bucureștiului cu semnal de telefonie mobilă ar fi imposibil de realizat.
Proiectul modifică Legea 154/2012 privind regimul infrastructurii rețelelor de comunicații electronice, stabilind că "amplasarea pe proprietățile publice sau private a rețelelor de comunicații electronice care realizează procesarea și transportul semnalelor prin suport electromagnetic se face la o distanță de minimum 500 de metri față de unitățile de învățământ, unitățile sanitare, centrele de plasament și căminele de bătrâni".
Inițiatoarea proiectului de lege, deputata PNL Diana Tușa, arată că autoritățile trebuie să protejeze cetățenii de riscul expunerii la câmpuri electromagnetice, cei mai vulnerabili la un asemenea risc fiind copiii, pacienții din spitale și vârstnicii.
Proiectul a fost aprobat de Senat, în pofida faptului că membrii Comisiei pentru economie, industrie și servicii din Senat au propus respingerea inițiativei, după ce Ministerul Comunicațiilor a transmis un punct de vedere prin care a precizat că nu susține astfel de prevederi.
Ministerul consideră că legislația din domeniul sănătății instituie un cadru eficient pentru protejarea populației de radiații ale undelor electromagnetice și că, potrivit unui raport al GSM Association, România s-ar înscrie în media Uniunii Europene privind cerințele legale și durata utilizării stațiilor de bază care compun rețelele mobile de comunicații electronice.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Telekom Romania, Prometheus Programmatic și Philip Morris International Romania.