O fostă șefă ICI București a pierdut un proces cu ANI, care a amendat-o că nu și-ar fi publicat declarațiile de avere și interese

O fostă șefă ICI București a pierdut un proces cu ANI, care a amendat-o că nu și-ar fi publicat declarațiile de avere și interese
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 mai 2020

Doina Banciu, fost director general al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București în perioada 2001 - 2006 și 2009 - 2016, a pierdut la prima instanță un proces în care a contestat o amendă de 2.000 lei, aplicată în iunie 2019 de Agenția Națională de Integritate (ANI), pentru că nu ar fi depus declarațiile de avere și interese la revenirea în funcție, în decembrie 2017. Hotărârea Judecătoriei Sector 1 din noiembrie 2019 a fost atacată cu apel de reclamantă, în prezent șefa Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare "Constantin Angelescu", în luna februarie a acestui an.

În cererea adresată instanței, Banciu a afirmat că ANI s-ar fi aflat într-o eroare juridică atunci când a emis procesul-verbal fără a verifica dacă ICI București este sau nu instituție publică, respectiv dacă personalului îi incumbă obligațiile impuse de Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.

Urmărește-ne și pe Google News

"A învederat petenta că ICI București se organizează și funcționează ca persoana juridică română și funcționează în coordonarea MCSI. Conform adresei nr. xxxxx/21.11.2017 emisă de către Ministerul Cercetării și Inovării, se menționează că institutele naționale de cercetare-dezvoltare nu sunt instituții de drept public și cu atât mai puțin instituții publice. În sprijinul celor afirmate este înscrisul emis de către Ministerul Finanțelor Publice adresat MCSI, înregistrat de către acesta sub nr. 2/03.01.2017, prin care se arată principalul motiv al nefinanțării institutului de la bugetul ministerului, respectiv că institutul nu este instituție publică. În mod concret, atâta vreme cât ICI București i se refuză finanțarea de la bugetul MFP pe motiv că nu este o instituție publică, nu poate fi privit ulterior ca instituție publică cu ignorarea contextului juridic propriu de reglementare, doar cu scopul obligării depunerii declarațiilor de avere/interese și respectiv al sancționării ulterioare a celor care deservesc institutul și se află în funcții de conducere", se arată în cerere.

Banciu a apreciat în cererea adresată magistraților că "deși ocupă funcția de Președinte al Consiliului Științific și membru CA în cadrul ICI București, datorită faptului că ICI nu este instituție publică, nu se poate imputa petentei o faptă care nu există, aceasta neavând obligația depunerii declarațiilor de avere și interese". În plus, ea a mai precizat că procesul - verbal emis de ANI este lovit de nulitate pentru că nu conține CNP-ul petentei, încălcându-se astfel prevederile articolului 17 din OG nr. 2/2001.

Ministerul Fondurilor Europene, bun de plată într-un litigiu cu ICI București privind un proiect cu finanțare europeană CITEȘTE ȘI Ministerul Fondurilor Europene, bun de plată într-un litigiu cu ICI București privind un proiect cu finanțare europeană

Instanța a respins argumentul invocat de Banciu, respectiv că ICI București nu este instituție publică și nici autoritate publică, motivându-și decizia prin faptul că institutul a fost înființat prin HG nr. 1.621/2003 și este organizat și funcționează ca persoana juridică română, în baza OG nr. 57/2002, aprobată prin Legea nr. 324/2003.

"Potrivit articolele 7 și 8 din OG nr. 57/2002, în sistemul național de cercetare-dezvoltare sunt cuprinse categorii de unități și instituții de drept public (articolul 7), respectiv categorii de unități și instituții de drept privat (articolul 8). La articolul 7, litera a) sunt prevăzute institutele naționale de cercetare-dezvoltare ca unități și instituții de drept public. Potrivit articolului 11, aliniatul (1) și (2) din același act normativ, unitățile de cercetare-dezvoltare organizate ca institute naționale sau ca instituții publice se înființează sau se reorganizează prin hotărâre a Guvernului, dacă legea nu prevede altfel. Articolul 17, aliniatul (2) din OG nr. 57/2002 prevede că institutul național este persoană juridică română care are ca obiect principal activitatea de cercetare-dezvoltare și care funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară, calculează amortismente și conduce evidența contabilă în regim economic", se arată în motivarea unei hotărâri a Judecătoriei Sector 1 din 19 noiembrie 2019.

Orange Romania face upgrade la sistemul de videoconferință al STS CITEȘTE ȘI Orange Romania face upgrade la sistemul de videoconferință al STS

Pentru instanță nu a fost relevant nici argumentul că ICI București nu este instituție publică pentru că nu este finanțată de Ministerul Comunicațiilor și Societatea Informațională (MCSI), în prezent preluat de Ministerul Transporturilor.

"Pe de altă parte, adresele emise de MFP sau MCSI invocate de petentă nu pot fi opuse instanței, singura în măsură a interpreta și aplica legea. Chiar petenta a indicat că ICI București funcționează în baza OG nr. 57/2002, aprobată prin Legea nr. 324/2003. Or, acest act normativ prevede două tipuri de unități care pot funcționa în baza acestuia: unități/instituții de drept public sau de drept privat. Prin urmare, având în vedere dispozițiile legale precizate, instanța apreciază că ICI București este o instituție publică", se mai spune în motivare.

Instanța a mai constatat că, potrivit articolului 8, aliniatul (4) din Regulamentul de organizare și funcționare a ICI București, sunt incompatibili cu calitatea de membru al consiliului de administrație cei care, personal, soțul/soția ori rudele până la gradul al doilea inclusiv, sunt în același timp patroni sau asociați la alte unități cu același profil sau cu care institutul național se află în relații comerciale directe.

CONFIRMARE Proprietarul Altex cumpără unul dintre marii distribuitori de produse IT&C din România. Ostahie: Când facem drumul la client cu hârtia de copiator, vrem să-i oferim și cartușul pentru imprimantă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Proprietarul Altex cumpără unul dintre marii distribuitori de produse IT&C din România. Ostahie: Când facem drumul la client cu hârtia de copiator, vrem să-i oferim și cartușul pentru imprimantă

"Aceste prevederi legale, care instituie incompatibilități, conduc la concluzia că persoanele cu funcții de conducere din cadrul ICI sunt obligate să declare interesele, pentru verificarea, în concret, a existenței unor incompatibilități", se mai arată în motivare.

Primul termen al apelului, înaintat de Banciu în prima parte a lunii februarie, nu a fost programat.

Potrivit raportului Curții de Conturi pe anul 2018, în perioada 2015 - 2017, conducerea ICI București a calculat, aprobat și acordat salariaților adaosuri reprezentând plus de acord direct și plus de acord indirect, prin încălcarea prevederilor Contractului colectiv de muncă (CCM), în lipsa procedurilor și regulamentelor prevăzute a fi necesare în aplicarea CCM, rezultând un prejudiciu în sumă de 2,33 milioane de lei.

"Mecanismul de calcul aplicat a condus la o subdimensionare a cheltuielilor, respectiv la efectuarea calculelor cumulat pentru toate lunile precedente lunii pentru care s-au acordat beneficiile", se spune în document.

De asemenea, în perioada 2015-2017 au fost efectuate cheltuieli de protocol care nu au fost fundamentate, în sensul evidențierii modului în care acestea urmau să contribuie în mod direct la îmbunătățirea activității Institutului, respectiv la realizarea veniturilor acestuia, în fapt reprezentând, printre altele, cheltuieli cu băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziționate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar
și meniul zilei), cu consecința prejudicierii bugetului Institutului cu suma de 19,53 mii lei, corespunzătoare eșantionului verificat.

În perioada auditată, ICI București a fost condus de Doina Banciu și Decebal Popescu.

Înființat în anul 1970, ICI este principalul institut de cercetare-dezvoltare din România în domeniul tehnologiilor informației și comunicațiilor.

Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare "Constantin Angelescu" a fost înființat în 2019, este instituție de drept public, cu personalitate juridică, parte a sistemului național de cercetare dezvoltare, și se află în subordinea în subordinea Academiei Oamenilor de Știință din România (AOSR).

ICAI are drept scop dezvoltarea științelor fundamentale și aplicate prin cercetări inter, trans și multidisciplinare, prin producere și transfer de cunoaștere științifică la nivel academic. Institutul are drept obiective reprezentarea la nivel național a unor domenii de activitate științifică, afilierea la uniunile științifice internaționale și coordonarea unor programe  științifice internaționale.

viewscnt
Afla mai multe despre
doina banciu
ici
ani
amenda
avere
interese
sanctiune
proces
dosar
litigiu