Banca Națională a României a crescut prognoza de inflație pentru acest an. Inflația va avea un vârf de până la 5% în prima parte a anului, după care va coborî treptat spre ținta BNR și va încheia anul la 3,5%, cu 0,3 puncte procentuale peste prognoza anterioară, a declarat guvernatorul Mugur Isărescu.
„80-90% din acel puseu inflaționist este deja în spatele nostru, de aceea nici nu considerăm că am acționat cu întârziere”, a declarat Isărescu.
Miercuri, BNR a majorat dobânda cheie de la 2% la 2,25%, a doua creștere din acest an.
CITEȘTE ȘI Lumea se mută în cloud cu pachetul Office 365 pus la dispoziție de Telekom RomaniaGuvernatorul a indicat că Statistica va publica o cifră privind inflația anuală în ianuarie de „probabil 4 și ceva”. Rata anuală a inflației a fost de 3,3% la finele anului trecut.
„Accelerarea se datorează elementelor exogene. Pe partea ofertei. Când crești prețul la energie, nu ai cum să combați cu creșteri de dobândă”, adaugă Isărescu.
Guvernatorul invită la prudență în interpretarea datelor, în condițiile în care așteptările operatorilor economici sunt că inflația va crește.
Creșterea prețurilor a fost pe toate ramurile de produse anul trecut, după creșterea tarifelor reglementate la energie, creșterea prețurilor la carburanți, după creșterea cotațiilor la țiței și majorarea accizei, dar și după scumpirea mâncării, în cazul unor produse ca urmare a evoluțiilor europene, explică Isărescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Exercițiu de apărare împotriva incendiilor la BNR. A fost evacuat tot personalul din sediul central"Produsele energetice, în ultimele luni, au contribuit masiv la creșterile de prețuri, alături de alimente", spune guvernatorul.
BNR țintește un interval de inflație de 1,5% 3,5%. Pentru 2019 BNR a păstrat prognoza neschimbată la 3,1%.
Isărescu arată că există presiuni asupra prețurilor și din partea factorului muncă, după ce costurile firmelor cu angajații au crescut anul trecut.
”Piața muncii rămâne, aș spune, chiar foarte tensionată", spune guvernatorul. "Avem cel mai mare efectiv al salariaților, s-a depășit și situația pre-criză, dar costurile sunt în creștere".
Guvernatorul spune din nou că majorarea salariilor este inevitabilă, dar că nu trebuie exagerată astfel încât să rupă echilibrul macroeconomic. "Creșterile salariale din sectorul bugetar sunt masive”, consideră Isărescu.
CITEȘTE ȘI FOTO Un întreg ansamblu rezidențial a fost scos la vânzareEl atrage atenția asupra deficitului comercial, care adună în ultima perioadă circa un miliarde de euro pe lună și spune că trebuie ca România să crească producția internă, în condițiile în care are potențial.
Dezechilibru comercial este principalul motiv pentru care leul s-a depreciat cu 2% față de euro anul trecut, susține guvernatorul.
Economia a crescut peste potențial anul trecut, în condițiile unui avans puternic al consumului, ceea ce a stimulat importurile și creșterea prețurilor, explică Isărescu.