BRD se așteaptă la creșterea ROBOR până aproape de 3%, nivelul anticipat al dobânzii cheie în 2018

BRD se așteaptă la creșterea ROBOR până aproape de 3%, nivelul anticipat al dobânzii cheie în 2018

Claudiu Cercel, BRD

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 feb 2018

BRD se așteaptă ca atât dobânzile la depozite cât și cele la credite să crească în acest an, pe fondul creșterii inflației. BNR va majora dobânda cheie la 3% și rata ROBOR se va apropia de această valoare dar sub nivel, potrivit oficialilor BRD. Banca nu vede un impact al ratelor mai mari asupra portofoliului de credite și nici nu crede că există o bulă imobiliară.

Banca Națională a României a majorat în primele două luni ale anului, în două rânduri, dobânda cheie, de la 1,75% la 2,25%, în condițiile în care vede o creștere a inflației peste așteptări, manifestată deja anul trecut (rata anuală de 3,3% în decembrie).

Urmărește-ne și pe Google News

“Ne așteptăm ca inflația să crească în continuare în 2017. Dobânzile la depozite vor crește pe parcursul anului. La fel se va întâmpla și cu cele la credite”, spune François Bloch, director executiv BRD Groupe Société Générale.

Directorul BRD explică de ce propune dividende record pentru acționari: Continuăm trendul, avem suficient capital pentru dezvoltare CITEȘTE ȘI Directorul BRD explică de ce propune dividende record pentru acționari: Continuăm trendul, avem suficient capital pentru dezvoltare

BRD estimează că BNR va duce dobânda cheie la 3% până la finele anului și ca indicele ROBOR să fie sub noul nivel al dobânzii cheie.

“Dacă vă uitați la ce se întâmplă pe piață există totuși o anumită diferență între nivelul ROBOR și dobânda de politică monetară”, spune Claudiu Cercel, director general adjunct, responsabil cu piețele financiare.

Miercuri, înainte ca BNR să crească dobânda cheie de la 2 la 2,25%, rata ROBOR la 3 luni era de 1,99%. Joi aceasta a crescut la 2,03% după noile măsuri de politică monetară, evoluție despre care oficialul BRD crede că este un semnal preluat din decizia BNR.

“Lichiditatea este încă abundentă pe piață și nu ne așteptăm ca abundența să dispară fundamental pe parcursul anului 2018, deși au fost câteva episoade la sfârșitul anului trecut. Ne așteptăm ca ROBOR să fie undeva sub nivelul de 3% al dobânzii de politică monetară”, adaugă Cercel.

Excesul de lichiditate din sistemul bancar a urcat în ianuarie la 14,5 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce în octombrie-decembrie a fost pe deficit, ceea ce a împins în sus dobânzile la lei.

François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale CITEȘTE ȘI François Bloch, director executiv BRD: 2017 a fost un an excepțional, băncile din România sunt într-o poziție bună să sprijine economia. Mă îngrijorează viteza schimbărilor fiscale

Rata ROBOR la 3 luni, relevantă pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, a crescut de la 0,9% în vară la 1,8% în octombrie, pe seama unui deficit de lichiditate în sistemul bancar și a creșterii ratei inflației. ROBOR a continuat ascensiunea până la un maxim de 2,2% la începutul lunii decembrie și a coborât apoi treptat în jurul a 2%, după ce statul a umplut piața de bani prin cheltuielile aferente deficitului și rambursările de credite către bănci.

Și BNR se așteptă la o scumpire treptată a creditelor în lei în 2018, însă guvernatorul Mugur Isărescu califică evoluția drept marginală, în raport cu ratele istorice de dobândă.

Dobânzile mai mari înseamnă rate lunare mai mari pentru debitori, deci un serviciu al datoriei mai ridicat. Cum va influența acest lucru rambursarea creditelor, în special a celor ipotecare?

“Nu anticipăm un impact negativ asupra ratei creditelor neperformante din creșterea ROBOR”, spune Bloch, care menționează că nu poate da un răspuns pentru întregul sistem, ci doar pentru BRD.

BRD a făcut un profit net de 1,4 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016 CITEȘTE ȘI BRD a făcut un profit net de 1,4 miliarde de lei în 2017, în creștere cu 85% față de 2016

Întrebat dacă creșterile de prețuri din piața imobiliară sunt îngrijorătoare, Bloch se arată relaxat.

“Vedem o creștere a prețurilor imobiliare de la an la an, dar nu vedem o bulă la nivelul sectorului. Poate că există unele orașe sau proiecte unde suntem puțin mai prudenți. Considerăm că rata dintre valoarea imobilelor colateral și cea a creditelor din portofoliul nostru este foarte confortabilă”, spune francezul.

BRD a avut o creștere de 30,5% a producției de credite imobiliare în 2017 – dintre care 70% sunt Prima Casă. Circa două treimi din portofoliul de credite de 30,3 miliarde de lei este adresat persoanelor fizice, segment pe care BRD este lider cu o cotă de piață de 17%.

Banca controlată de grupul francez Société Générale a încheiat 2017 cu un profit net de 1,41 miliarde de lei, în creștere cu 85% față de 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
robor
crestere robor
dobanda cheie
crestere dobanda cheie