Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații

Ceață pentru PFA: Salariul mediu brut care se folosește la calculul plăților anticipate pentru CAS reprezintă încă o necunoscută, deși mai sunt câteva zile pentru declarații
scris 27 ian 2017

Persoanele fizice cu activități independente nu cunosc, încă, salariul mediu brut la care trebuie să își calculeze plafonul privind contribuțiile de asigurări pentru a vedea dacă sunt obligate sau nu să depună la Fisc declarația în acest scop (formularul 600), riscând, evident, sancțiuni, arată o analiză a consultantului fiscal, Cornel Grama.

Termenul pentru depunerea declarației 600 privind contribuțiile de asigurări de către persoanele fizice cu activități independente expiră la 31 ianuarie 2017. Însă șansele ca legea bugetului asigurărilor sociale - care prevede salariul mediu brut în funcție de care se calculează plafonul pentru depunerea acestei declarații - să fie publicată în acest interval sunt zero, în condițiile în care guvernul a anunțat că o aprobă pe 27 ianuarie, iar, ulterior, trebuie să fie votată de Parlament.

Urmărește-ne și pe Google News

Așadar, cum vor proceda aceste persoane? Consultantul fiscal, Cornel Grama, a făcut o analiză a prevederilor legale:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real, dar si cele care determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit  în stabilirea sumei datorate cu titlu de plăți anticipate pentru anul în curs trebuie să se raporteze la salariul mediu brut în vigoare pe anul 2017 cf art 143 alin (2) . 

 Astfel, în cazul persoanelor  fizice care realizează venituri din activităti independente cf art 148 (1) Cod Fiscal:

baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale (CAS), în cazul plătilor anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, o reprezintă echivalentul a 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plătile anticipate.

ART 143 (2) Câștigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

 Iar în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activităti independente și care determină venitul net anual pe bază normelor anuale de venit cf art 148 (2) : 

baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăsoară activitatea și nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, prevăzut la art. 143 alin. (2), în vigoare în anul pentru care se stabilesc plătile anticipate, și nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câștig. 

 În funcție de aceste criterii, contribuabilii respectivi trebuie să depună declarația 600 prevăzută la art 148 ( 5) până la 31.01.2017 : 

 „(5) Persoanele fizice prevăzute la alin. (1) și (2), obligate să se asigure în sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pană la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plătile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale, declarația privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin. (4).” 

Se pune problema: la ce se va face această raportare (pentru calculul celor 35% din salariul mediu brut pe anul în curs)? 

 Pentru că până la 31.01.2017, termen până la care se va depune declarația , salariul mediu brut în vigoare este cel aprobat prin Legea bugetului de asigurări sociale pentru anul 2016, de 2.681 lei, care nu mai e valabil și pentru anul 2017 (anul în curs, așa cum zice Codul Fiscal) .

Pentru anul 2017, până la acea data de 31.01.2017, sigur nu va fi publicată Legea bugetului de asigurări sociale care prevede un salariu mediu brut de 3.131 lei , aceasta în prezent fiind doar un proiect pe site-ul MFP, din data de 23.01.2017. 

Prin urmare, pentru stabilirea plăților anticipate  ne aflăm în situația hilară de a nu se putea  folosi niciun salariu mediu brut întrucât cel pentru anul 2016 nu mai e valabil pentru anul în curs 2017 iar cel pentru anul 2017 încă nu e aprobat ! 

 Citez din legea 340/2015 privind Legea bugetului de asigirari sociale pe 2016: „ART. 1 Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei”.

Deci ca în Kafka , până la data de 31.01.2017, contribuabilul nu poate ști care e salariul mediu brut la care își va calcula plafonul minim de 35% din acesta să vadă dacă va trebui depusă declarația 600 sau nu, riscând sancțiuni evident  în cazul în care avea obligația și nu și –a îndeplinit-o !  

 

 

 

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
pfa
salariu mediu
cas
plati anticipate
declaratia 600