Medicii de familie din țară nu renunță la decizia de a protesta față de subfinanțarea asistenței medicale și birocrația din sistemul medical, astfel că, începând de miercuri, nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, anunță președintele Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.
"Din păcate, nu avem motive să renunțăm protest. Vom continua să consultăm oamenii pro bono, cei mai mulți dintre noi, însă ceilalți vor încasa consultațiile. Nu vom mai da trimiteri și rețete compensate, asta este obligația Casei de Asigurări. Nu știm cât vom continua acest protest, pentru că nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am încercat, am fost la discuții la Ministerul Sănătății, dar totul a rămas la nivel de „se va...”. „Se va...”, dar nu se știe când. Vă dați seama că nu ne-am dorit să se ajungă aici, dar altă soluție nu avem. Într-adevăr, cei mai afectați sunt pacienții, dar sunt afectați prin ceea ce se întâmplă în sistemul medical în general, nu doar prin protestul nostru”, a declarat Rodica Tănăsescu pentru News.ro.
Câteva sute de medici de familie, dar și pacienți au protestat în 15 noiembrie în Piața Victoriei, față de subfinanțarea asistenței medicale primare și față de "imposibilitatea de practică optimă a medicinii de familie", avertizând că "sistemul va intra în colaps și va lăsa milioane de pacienți fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe și impozite". Acțiunea de protest a fost organizată de "Coaliția Solidari pentru Sănătate", constituită la sfârșitul lunii octombrie și din care fac parte nouă asociații ale medicilor și pacienților, între care Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Salvați Copiii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie spun că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună.
”Debirocratizarea este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este nici măcar încă la nivel de proiect. Finanțarea asistenței medicale primare a fost tratată cu mărunțișuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de calitate. Dreptul la vacanță al medicilor de familie continuă să fie doar o promisiune, nefiind găsită o soluție. Suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanentă este încă doar o promisiune”, afirmă reprezentanții celor două organizații ale medicilor de familie.
Ei spun că în ultima perioadă medicii au fost intimidați și amenințați de către casele județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor ”cereri fără valoare, neprevăzute în contract și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără că până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale”.
”Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori. În aceste condiții continuăm să fim îndreptățiți să ne cerem drepturile și să refuzăm semnarea actelor adiționale. Medicii de familie nu vor mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări până când solicitările lor vor fi luate în seamă”, mai arată reprezentanții celor două organizații ale medicilor de familie.