Martine Draullette, Roche: Statul român nu facilitează accesul pacienților la inovație. Sunt șanse foarte mici ca noile medicamente Roche să devină disponibile și în România

Martine Draullette, Roche: Statul român nu facilitează accesul pacienților la inovație. Sunt șanse foarte mici ca noile medicamente Roche să devină disponibile și în România
scris 20 feb 2017

Grupul farmaceutic elvețian Roche, care activează în arii terapeutice importante precum oncologia, are peste 12 molecule/indicații noi disponibile deja în majoritatea țărilor UE, inclusiv Ungaria, Croația, Slovenia și Polonia, dar nu și în România, deoarece procesul prin care este adoptată decizia de compensare a medicamentelor de către statul român, lipsa finanțării corespunzătoare și impredictibilitatea nu facilitează accesul pacienților români la inovație, a declarat într-un interviu pentru Profit.ro Martine Draullette, General Manager al Roche România.

”În următorii ani, vor fi introduse în Uniunea Europeană o serie de molecule pentru arii terapeutice unde nevoia unor tratamente noi este mare, cum ar fi hemofilia, scleroza multiplă, cancerul de vezica urinară și multe altele. Având însă în vedere cadrul de acces actual, precum și lipsa finanțării corespunzătoare, sunt șanse foarte mici ca aceste molecule să fie disponibile și pentru pacienții din România”, a adăugat Martine Draullette.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult, reducerea prețurilor și taxa clawback au dus numai anul trecut la dispariția de pe piața românească a 13 medicamente ale Roche.

”Noi suntem constienți de responsabilitatea noastră în privința aprovizionării pacienților cu medicamente și am notificat autoritățile în avans, analizând de fiecare dată dacă existau alternative terapeutice pentru fiecare dintre produsele noastre. Chiar și în această perioadă, continuăm dialogul cu autoritățile pentru a găsi cele mai bune soluții pentru pacienți”, explică Martine Draullette.

GM-ul Roche România spune că noua reducere de 35% la medicamentele cu prescripție ieșite de sub patent, care va fixa un nou preț minim la nivel european, va avea consecinte grave: apetitul pentru comerț intra-comunitar va crește, iar pacienții români ar putea rămâne fără medicamente.

Adrian Grecu, Mylan: Grupul privește cu precauție și înțelegere piața de medicamente din România, unde scăderile de prețuri ar putea duce la o creștere a exporturilor paralele CITEȘTE ȘI Adrian Grecu, Mylan: Grupul privește cu precauție și înțelegere piața de medicamente din România, unde scăderile de prețuri ar putea duce la o creștere a exporturilor paralele

”Ritmul dispariției medicamentelor de pe piața din România va accelera. Noi am analizat portofoliul de produse și am notificat în avans autoritățile, într-o manieră responsabilă, pentru ca acestea să poată pregăti un plan de măsuri”, spune Martine Draullette.

Portofoliul de medicamente comercializate de Roche în România cuprinde peste 25 de produse majoritatea adresându-se afecțiunilor oncologice, precum cancerul colorectal, cel de sân, melanomul, leucemia, cancerul pulmonar sau de pancreas.

Pentru a preveni exportul paralel și a asigura accesul pacienților la medicamente, Roche România a implementat anul trecut un nou model de distribuție, direct către farmacii la cererea pacienților. 

”Succesul acestui model este evident dacă ne gândim că pe parcursul anului trecut primeam sute de sesizări referitoare la lipsa de disponibilitate a anumitor produse de pe piață, iar în urma introducerii noului sistem, numărul de plangeri a scăzut la 0 în doar câteva luni”, povestește Martine Draullette.

Ea precizează că Roche privește Romania ca o țară cu potențial, însă există o serie de aspecte ce trebuie îmbunătățite, astfel încât mediul de afaceri să fie unul propice accesului la inovație.

”Este însă complicat să obținem aprobarea pentru lansarea unor medicamente noi pe piața din România, pentru că mecanismul taxei claw back nu face decât să crească nivelul taxării, în timp ce valoarea pe care inovatia o aduce societății nu este recunoscută.  De asemenea, ne confruntăm și cu o lipsa de predictibilitate și transparență, cu reglementari neclare și confuze și, mai important, cu lipsa unei strategii pe termen lung pentru sănătate”, explică Martine Draullette.

În opinia sa, sectorul farmaceutic din România are nevoie în primul rând de o strategie pe termen lung, care să fie centrată pe pacient,  să fie predictibilă și transparentă, cu o finanțare corespunzătoare nevoilor.

”De exemplu, bugetul destinat medicamentelor a rămas neschimbat de 6 ani. Orice depășire a acestui buget este acoperită prin taxa claw back, doar de către producătorii de medicamente.  O posibila solutie ar putea fi reprezentata de introducerea unor mecanisme de risk – sharing (împărțire a riscului). De exemplu, bugetul anual pentru medicamente ar putea fi stabilit la nivelul cheltuielilor reale ale anului precedent, iar diferența  ar putea fi acoperită de industrie”, explică Martine Draullette.

Circa 100 medicamente pot fi retrase de pe piață. APMGR: Pot fi găsite alternative generice CITEȘTE ȘI Circa 100 medicamente pot fi retrase de pe piață. APMGR: Pot fi găsite alternative generice

România are nevoie de o creștere a bugetului pentru medicamentele compensate cu circa 700 milioane lei, pentru ca taxa claw back să rămână la un nivel acceptabil pentru toate părțile, de 10-15%.

”În contextul unor semnificative nevoi medicale neacoperite, cu o populație care îmbătrânește și lipsă de forță de muncă în multe zone din țară, este nevoie ca guvernul să recunoască sănătatea ca o investiție și să crească bugetul pentru sănătate. Acest lucru este valabil în special pentru medicamente care îmbunătățesc calitatea vieții, salvează pacienși și contribuie la scăderea costurilor cu spitalizarea”, mai spune șeful Roche România.

Martine Draullette prezintă ca exemplu un mecanism modern de stabilire a prețurilor, bazat pe modele de tipul „pay-for-performance”.

”Suntem deschiși să negociem intrarea în astfel de acorduri, luând în  considerare valoarea pe care o aduc medicamentele noastre, dar și situația economică a fiecărei țări în care operăm”, explică Draullette.

Pentru  2017, Roche România estimează vânzări în scădere comparativ cu anul trecut, în pofida unei creșteri procentuale de două cifre a numărului de pacienți tratați, ca urmare a nivelului taxării de pe piață.

”Pe termen mediu, orice evoluție este dificil de estimat, din cauza lipsei predictibilității și a transparenței mediului de reglementare.  (...) Taxa claw back a fost introdusă în 2009, în contextul crizei economice,  cu un scop temporar, și anume de a arăta solidaritate într-un moment dificil pentru economia României prin acoperirea de către producători a deficitului de finanțare pentru consumul de medicamente.

Din punctul nostru de vedere, dar și al industriei, motivul introducerii acestei taxe a dispărut. In ultimul trimestru al anului trecut, această taxă a ajuns la 19% din vânzări, ceea ce inseamna că 1 din 5 pacienți în România este tratat de către industrie”, mai spune Martine Draullette.

Fondată în 1896, compania elvețiană Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice și de diagnostic, pentru medicamente în domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infecțioase, oftalmologiei și afecțiunilor sistemului nervos central.

Roche este, de asemenea, lider mondial în diagnosticul in vitro și în diagnosticul histologic al cancerului, cu afaceri de 50,6 miliarde franci elvețieni (47,5 miliarde euro) anul trecut.

Roche România este prezentă pe piața românească încă din perioada interbelică și și-a redeschis reprezentanța locală în anul 1992. În anul 2005, grupul Roche a înființat societatea comercială Roche Romania SRL care a preluat activitatea reprezentanței din București.

Potrivit celor mai recente date Cegedim, în intervalul iulie 2015 – iunie 2016, Roche ocupa locul șapte pe piața farmaceutică românească, cu vânzări de 493 milioane lei și o cotă de 4,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
roche
medicamente
inovație
accesibilitate