Lucrătorii Disneyland din California se revoltă - locuiesc în mașini și moteluri din cauza salariilor mici. Amenință cu grevă

Lucrătorii Disneyland din California se revoltă - locuiesc în mașini și moteluri din cauza salariilor mici. Amenință cu grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 iul 2024

Lucrătorii Disneyland din California spun că locuiesc în mașini și moteluri din cauza salariilor mici și amenință cu declanșarea unei greve pentru obținerea unor venituri decente, transmite BBC.

Cynthia ”Cyn” Carranza a căutat meticulos un loc de parcare umbrit pentru mașina pe care o numește acasă. Custodele de noapte de la Disneyland trebuie să doarmă ziua - o dificultate pentru oricine, darămite atunci când trebuie să locuiască în mașină cu doi câini, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Catalog online al câinilor disponibili pentru adopție în București - lansat CITEȘTE ȘI Catalog online al câinilor disponibili pentru adopție în București - lansat
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Carranza spune că câștigă 20,65 dolari pe oră în parc, dar vara trecută nu și-a putut permite să plătească chirie în California de Sud, unde un apartament mediu poate costa mai mult de 2.000 de dolari pe lună.

Aceasta a plâns în timp ce povestea problemene din acea vară, inclusiv strecurarea pentru dușuri în departamentul de costume din Disneyland.

Ea împarte acum un mic apartament cu iubitul ei, care lucrează și el la parc, dar încă abia face cheltuielilor.

”Acesta nu este ceva pe care să îl experimenteze lucrând la un loc de muncă cu normă întreagă pentru o companie precum Disney”, a spus ea pentru BBC.

Carranza, ca și alții care lucrează în parc, a detaliat BBC dificultățile financiare care vin odată cu munca în ceea ce se presupune a fi ”cel mai fericit loc de pe Pământ”.

Aproximativ 10.000 de lucrători sindicalizați de la Disneyland - primul dintre cele 12 parcuri create pe tot globul - amenință să facă grevă pentru salarii și ceea ce ei spun că sunt practici antisindicale de represalii.

Sute de muncitori au protestat în afara parcului săptămâna trecută, cu o serie de pancarde care arată pumnul înmănușat al lui Mickey Mouse, sfidător. ”Mickey ar dori un salariu corect”, au scandat muncitorii în afara Disneyland, lângă porțile parcului.

Ei au votat aproape în unanimitate pentru a autoriza greva vineri, cu doar câteva zile înainte ca negocierile contractului sindical pentru lucrători să fie reluate.

Deși votul nu înseamnă că o grevă este iminentă, ar putea determina lucrătorii să acționeze rapid în cazul în care negocierile se aprind.

România pregătește un nou drum de mare viteză CITEȘTE ȘI România pregătește un nou drum de mare viteză

Autorizarea oferă, de asemenea, sindicatelor un efect de pârghie, deoarece discuțiile cu conducerea Disney continuă în această săptămână.

Contractul pentru membrii distribuției de la Disneyland a expirat pe 16 iunie, iar negocierile actuale implică o coaliție de sindicate care reprezintă aproape 10.000 de angajați ai parcului, care îi include pe toți, de la cei care lucrează ca personaje și operează plimbări până la vânzări, restaurante și lucrători de îngrijire.

Oficialii sindicatului spun că aproximativ unul din 10 membri ai personajelor Disneyland nu au avut o locuință în timp ce lucrau în parc.

Un sondaj al angajaților a arătat că 73% spun că nu câștigă suficient pentru a acoperi cheltuielile de bază în fiecare lună și aproximativ o treime au spus că au experimentat insecuritate locativă în ultimul an.

”Noi suntem cei care facem magia. Trebuie ca Disney să ne plătească un salariu viabil”, spune L Slaughter, o gazdă a parcului cu tematică Toontown.

Slaughter a petrecut doi ani locuind în mașina ei în timp ce lucra la parc. Acum are un apartament mic, la aproximativ o oră de mers cu mașina de Disneyland.

Ea a petrecut mult timp încercând să găsească un loc de parcare sigur pentru a dormi, spune ea, adăugând că personalul nu are voie să doarmă în parcările Disneyland.

”Chiria mea tocmai a crescut cu 200 de dolari și nu voi mai putea să o plătesc”, spune ea.

Slaughter câștigă 19,90 USD pe oră - datorită obligativității privind salariul minim adoptat de alegătorii orașului în 2018.

Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți CITEȘTE ȘI Bangladeshul reduce masiv cota de joburi la stat rezervată familiilor veteranilor războiului de independență, după proteste violente soldate cu peste 100 de morți

Disney s-a opus fără succes creșterii salariilor, dar lucrătorii spun că încă nu este suficient pentru a supraviețui în California de Sud.

Un calculator al salariului construit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts, sau MIT, spune că o persoană singură, fără copii, ar trebui să fie plătită cu 30,48 de dolari pe oră pentru a-și permite să locuiască lângă Disneyland din Orange County, care se află la aproximativ 30 de mile sud-est de Los Angeles.

Lucrătorii care au discutat cu BBC au spus că și-au păstrat locurile de muncă în parc pentru că iubesc brandul Disney și se bazează pe beneficiile generoase de asistență medicală și pe banca alimentară operată de sindicate, pe care unii lucrători le-au descris ca fiind un dar salvator.

Disney spune că se angajează să negocieze cu ”membrii distribuției” – termenul companiei pentru angajații care interpretează prințese și pirați, precum și bucătarii sau îngrijitorii care întrețin parcul.

”Respectăm și prețuim membrii distribuției noastre și recunoaștem rolul important pe care îl joacă în crearea fericirii pentru oaspeții noștri”, a spus Disney într-un comunicat, adăugând că discuțiile cu sindicatele care îi reprezintă pe lucrătorii săi vor fi reluate pe 22 iulie și s-au angajat să ajungă la un acord. ”care se concentrează pe ceea ce contează cel mai mult pentru membrii actuali ai distribuției, ne ajută să atragem noi interpreți și poziționează Disneyland Resort pentru creștere și crearea de mai multe locuri de muncă”.

Ultima grevă de la Disneyland a fost în 1984 și a durat 22 de zile.

viewscnt
Afla mai multe despre
disneyland
greva