Lista noilor miniștri, discutată în Comitetul Executiv al PSD, care vor forma guvernul condus de Mihai Tudose alături de ceilalți miniștri care își vor păstra portofoliile:
- Ministerul de Finanțe: Ionuț Mișa (secretar de stat în minister)
- Ministerul Economiei: Mihai Fifor (senator)
- Ministerul Apărării: Adrian Țuțuianu (senator)
- Ministerul Comunicațiilor: Lucian Șova (deputat)
- Ministerul Apelor și Pădurilor: Doina Pană (fost ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)
- Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu (senator, fost manager în TVR, Kanal D, Cancan, Libertatea)
- Ministerul Educației - Liviu Pop (fost secretar general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ministru pentru Dialog Social în Guvernul Ponta)
- Vicepremier fără portofoliu: Marcel Ciolacu (președintele PSD Buzău și secretar al Camerei Deputaților)
CITEȘTE ȘI FOTO Cererile miniștrilor de retragere a demisiei, trimise la Guvern cu greșeli gramaticale- Ministerul Cercetării: Lucian Georgescu (secretar de stat)
- Ministerul Afacerilor Europene - Victor Negrescu (cel mai tânăr europarlamentar român, ales în Parlamentul European în luna mai 2014)
- Ministerul pentru Mediul de Afaceri - Ilan Laufer (secretar de stat în minister)
ALDE a decis, marți, în ședință, să îi propună premierului desemnat, Mihai Tudose, păstrarea celor patru miniști din fostul Guvern, pe aceleași portofolii.
Propunerile ALDE sunt Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministru al Mediului, Teodor Meleșcanu, ministru de Externe, Tomac Petcu, ministru al Energiei, și Viorel Ilie, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul.
Rămân pe funcții și miniștrii Sevil Shhaideh (Ministerul Dezvoltării, vicepremier), Rovana Plumb (ministru delegat pentru Fonduri Europene), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Tudorel Toader (Justiție), Olguța Vasilescu (Muncă), Florian Bodog (Sănătate), Marius Dunca (Tineret și Sport), Alexandru Cuc (Transporturi), Gabriel Petrea (ministru delegat pentru Dialog Social), Mircea Dobre (Turism), Andreea Păstârnac (ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni)
Întrebat care sunt motivele pentru care a fost înființat postul de vicepremier fără portofoliu, ocupat de Marcel Ciolacu, premierul desemnat Mihai Tudose a răspuns: ”Una din disfuncționalitățile fostului guvern au fost inițiative care necesitau o corelare ministerială. Este foarte greu ca un secretar de stat sau un consilier de stat să coordoneze alți doi-trei miniștri”.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Exercițiu de apărare împotriva incendiilor la BNR. A fost evacuat tot personalul din sediul centralDe asemenea, premierul desemnat, Mihai Tudose, a declarat, miercuri, că în mod "evident" se va retrage din funcția de șef al Executivului dacă, legal, Liviu Dragnea va putea deveni prim-ministru, pentru că așa este normal. Liviu Dragnea i-a transmis de două ori în timpul acestor declarații să "nu se grăbească" și să "meargă la treabă". Tudose a insistat însă că vrea să se retragă într-o astfel de eventualitate.
Întrebat dacă s-ar retrage în eventualitatea în care Liviu Dragnea va putea legal să ajungă premier, Mihai Tudose a răspuns afirmativ: "Evident".
Liviu Dragnea, aflat lângă Tudose, i-a spus, zâmbind, să "nu se grăbească", însă premierul desemnat a intervenit din nou: "Ba da!".
Ulterior el a explicat că așa este normal într-un stat democratic, ca președintele de partid să fie premier. "În toată lumea, în toate democrațiile, președintele partidului de guvernământ este propunerea de prim-ministru. În momentul în care acest lucru se poate întâmpla și la noi, este calea firească. E părerea mea", a spus el.