Palatul Parlamentului va constitui decorul pentru câteva din scenele unui nou film SF, care va fi realizat de regizorul Carl Rinsch. Acesta a regizat și pelicula 47 Ronin (Ronin: 47 pentru răzbunare), în care rolul principal l-a jucat starul american Keanu Reeves.
Pornind de la o legendă faimoasă în Japonia, cunoscută sub numele de Chusinghura și transformată în trecut în film și de celebrul regizor japonez Kenji Mizoguchi, 47 Ronin prezintă în manieră modernă povestea unui grup de samurai loiali aristocratului care i-a angajat. Filmul a avut parte de recenzii moderate, Keanu Reeves interpretând rolul unui războinic neacceptat inițial în cultura locală, din cauza originii sale mixte.
Pelicula reprezintă pentru regizorul Rinsch principalul său proiect de până acum, dar în prezent el pregătește un nou film, intitulat provizoriu “White Horse”.
Regizorul arată că noul său proiect este un film SF care va descrie o civilizație perfecționată cu ajutorul inteligenței artificiale și a cărei sarcină este de a salva lumea prin acțiuni de natură umanitară.
“Acțiunea are loc într-un viitor fictiv, când nu mai există state naționale, ci regiuni de dezvoltare ale planetei, care are un guvern internațional. Personajele noastre reprezintă o rasă de oameni mult mai inteligentă și mai bine pregătită fizic, în special pentru a interveni în situații de urgență și calamități naturale, invazii extraterestre etc.”, arată producătorii filmului.
Regizorul a considerat că spațiile din Palatul Parlamentului îl vor ajuta sa creeze atmosfera în care își desfașoară activitatea "sediul Centrului de Ajutor Umanitar”.
“Scenele pe care dorim sa le filmăm la Parlament sunt secvențe ceremoniale, în care este vorba de liderii acestei civilizații avansate. Pe scurt, ei sunt urmăriți de aparatul de filmat în timp ce călătoresc prin clădire. Într-o scenă, Matriarhul societății coboară scara principală. Într-o altă scenă, Patriarhul societății se plimbă pe coridoare, iar în ultima scenă, cele două personaje se întâlnesc. Figurile vor fi filmate într-o sală principală de la parter, pe scări și pe coridoarele de la etajul al doilea. Deși, în aparență, scenele sunt simple, ele ajută la descrierea lumii sofisticate a personajelor”, explică regizorul Carl Risch, care dă asigurări că va surprinde cu respectul cuvenit eleganța impresionantei clădiri a Parlamentului.
Casa de producție ICON Films, cu ajutorul căreia se realizează proiectul, arată, totodată, că realizarea unor secvențe din acest lung metraj în București va aduce un câștig de imagine atât pentru cinematografia din România, cât și pentru țară, fillmul fiind genul de proiect care poate porni curente la nivelul industriei, așa cum s-a întâmplat într-un context similar cu orașe ca Budapesta și Praga.
CITEȘTE ȘI Topul celor mai bine plătiți actori de televiziuneConducerea Palatului Parlamentului percepe 5.000 euro pentru o oră de filmare, iar producătorii peliculei au solicitat două ore pentru scenele descrise.
În 2001, celebrul regizor francez de origine greacă Costa Gavras a filmat la Palatul Parlamentului scene pentru filmul Amen, care a fost foarte apreciat de critica de specialitate și de public pentru punerea în discuție a modului în care Vaticanul și Papa Pius al XII-lea au reacționat cu privire la exterminarea populației evreiești de către Germania nazistă. Marcel Iureș a jucat în film rolul Papei, iar Ion Caramitru rolul unui cardinal, sălile Palatului Parlamentului fiind folosite pentru a ilustra scene de la Vatican.