Vremea va intra într-un proces de răcire în cea mai mare parte a țării, până în jurul datei de 22 septembrie, cu temperaturi maxime pe timpul zilei de până la 20 de grade Celsius, însă pe timpul nopții acestea vor putea coborî până la două grade Celsius și chiar negative în zona de munte, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16 - 29 septembrie 2019.
Începând de săptămâna viitoare vremea se va încălzi treptat, până spre sfârșitul lunii septembrie, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 și 27 de grade Celsius, în timp ce ploile își vor face apariția în intervalul 17-19 septembrie și după data de 25 septembrie 2019, scrie Agerpres.
În Banat, temperatura aerului va scădea semnificativ, de la medii ale valorilor termice diurne de 28 de grade în prima zi a intervalului, până spre 18 grade în data de 20 septembrie. Ulterior acestei date vremea se va încălzi treptat, iar până la sfârșitul lunii septembrie variațiile termice vor fi nesemnificative, astfel încât se estimează a se înregistra temperaturi maxime cuprinse între 23 și 26 de grade Celsius, în medie regională.
În zona Transilvaniei, vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, astfel încât media maximelor va scădea treptat, de la 25 de grade în prima zi până în jurul valorii de 15 grade în data de 21 septembrie, apoi va urma o creștere treptată până în 25 septembrie, când se va ajunge la o medie diurnă de 24 de grade, valoare ce se va menține până la sfârșitul intervalului de prognoză.
În Moldova, în prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 27 de grade. În următoarele patru zile va urma o răcire notabilă, astfel că media maximelor termice va ajunge la valori de 16 - 17 grade, în jurul datei de 21 septembrie. După acest interval, tendința va fi de încălzire treptată, până la o medie regională a valorilor maxime de 21-25 de grade. Tendința va fi asemănătoare și pentru valorile minime de temperatură. În primele două nopți media minimelor termice va fi de 11 - 13 grade. Ulterior acestui interval, temperatura aerului va scădea, astfel încât până în data de 22 septembrie să se înregistreze 5 - 6 grade, iar până la sfârșitul intervalului de referință se estimează o creștere, spre medii regionale de 11 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai ridicată în intervalul 17-21 septembrie.
Zona Munteniei va fi caracterizată de o vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă în primele două zile ale intervalului de prognoză, cu valori termice diurne, în medie, de 29 - 30 de grade, iar în intervalul 18-21 septembrie se va răci până spre medii ale maximelor ce se vor situa în jurul a 19 grade. Ulterior, temperatura aerului va crește din nou și, până la sfârșitul intervalului, media regională a maximelor va fi cuprinsă între 22 și 27 de grade. Valorile minime vor marca o scădere, de la 13 - 14 grade în primele două nopți, până la o medie de 6 grade, în data de 22 septembrie. Apoi tendința va fi de creștere ușoară, spre 12 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru apariția ploilor va fi mai ridicată în intervalul 18-20 septembrie.
În Oltenia, în primele două zile de prognoză vremea va fi caldă pentru această perioadă, dar se va răci treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va scădea de la 30 de grade, până spre 20 de grade în intervalul 18 -21 septembrie. Apoi această medie va fi apoi în creștere, cu maxime de până la 26 de grade la sfârșitul intervalului. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, media lor fiind în scădere, de la 13 - 14 grade în primele două nopți, până spre 6 grade în jurul datei de 22 septembrie, însă ulterior temperatura aerului va crește din nou, spre 12 grade, în medie regională. Probabilitatea pentru apariția ploilor, în general slabe,va fi mai ridicată în intervalul 18-20 septembrie.