Norvegia a interzis creșterea a două rase de câini

Norvegia a interzis creșterea a două rase de câini
scris 22 feb 2022

Norvegia a luat decizia fără precedent de a interzice creșterea a două rase canine, întrucât trăsăturile care îi fac pe acești câini să fie atât de îndrăgiți - unul are craniul prea mic, celălalt botul prea plat - reprezintă și cauza neplăcerilor cu care aceste animale se confruntă, informează AFP.

Printr-o hotărâre răsunătoare, Tribunalul din Oslo a interzis creșterea câinilor din rasele Bulldog englez și Cavalier King Charles Spaniel, pe motivul că această practică produce suferințe care sunt incompatibile cu legea privind protecția animalelor, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Salutat de activiștii pentru drepturile animalelor și criticat de crescătorii acestor câini, verdictul instanței norvegiene a avut drept fundal o dezbatere tot mai amplă la nivel mondial: căutarea aspectului "drăguț" al animalelor de companie se realizează oare în detrimentul bunăstării lor?

"Multe dintre rasele noastre de crescătorie sunt extrem de afectate de consangvinizare și poartă în ele un bagaj greu prin prisma bolilor", a declarat Ashild Roaldset, președinta Societății pentru protecția animalelor din Norvegia, aflată la originea acestei acțiuni demarate în justiție împotriva societăților canine și a crescătorilor individuali.

"Trebuie să schimbăm felul în care creștem câini. Poate că modul în care o facem era acceptabil în urmă cu 50 de ani, dar nu mai este (acceptabil - n.r.) în zilele noastre", a adăugat ea.

Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Din cauza consangvinizării, cele două rase au dezvoltat boli ereditare care afectează majoritatea, dacă nu chiar pe toți. Lista acestor boli este lungă.

Bulldogul englez, un câine cu aspect înspăimântător - dar cu un caracter blând -, popularizat mai ales prin desenul animat "Tweety & Sylvester" și asociat cu spiritul rezistenței engleze în Al Doilea Război Mondial, acumulează dificultăți respiratorii din cauza botului său aplatizat, precum și probleme dermatologice, reproductive și ortopedice.

Mai mult de jumătate dintre câinii din această rasă născuți în ultimi 10 ani în Norvegia au venit pe lume prin cezariană. "Incapacitatea genetică a rasei de a da naștere pe cale naturală este un motiv în sine pentru ca Bullgodul englez să nu mai fie utilizat în crescătoriile de câini", au estimat judecătorii de la Tribunalul din Oslo.

În ceea ce îi privește pe câinii din rasa Cavalier King Charles Spaniel - care au cucerit de-a lungul anilor inimile unor personalități precum regele Louis al XIV-lea, președintele Ronald Reagan și actorul Sylvester Stallone -, constituția lor a făcut ca aceste animale să sufere adeseori de dureri de cap din cauza unei cutii craniene prea mici, precum și de afecțiuni cardiace și probleme oculare.

Ashild Roaldset consideră că insuficiența diversității genetice la scară mondială duce aceste rase direct către extincția lor. "Și va fi ceva dureros pentru ele, pentru că aceste rase vor avea tot mai multe boli", a adăugat specialista norvegiană.

Câini fără documente

După ce a făcut obiectul unui apel, sentința pronunțată pe 31 ianuarie nu are încă forța unei legi, dar a stârnit stupefacție în rândul profesioniștilor din acest domeniu de activitate.

VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Alexandru Băloi, Director Divizia de Soluții pentru Antreprenori, Vodafone România: Pentru o afacere mică, primii pași în digitalizare înseamnă prezența în mediul online. E foarte important să poată să te găsească clienții

"S-a spus că acei câini se nasc cu dureri de cap. Nu pot să cred așa ceva", a spus Lise Gran-Henriksen, care crește câini de 25 de ani, privind spre cele șase exemplare ale ei din rasa Cavalier King Charles Spaniel care se jucau pe gheața din fața casei sale din Oslo.

"Dacă ar fi așa, ei nu ar fi atât de fericiți. Sunt câini fericiți, care zburdă și care arată sănătoși - pentru că ei chiar sunt așa!", a adăugat crescătoarea norvegiană.

În ansamblul lor, profesioniștii din acest sector nu neagă "provocările" cu care se confruntă cele două rase, dar consideră că pot să le surmonteze practicând o creștere selectivă, bazată pe animale care trec mai multe teste alese cu minuțiozitate.

Apoi, mai spun ei, sentința nu interzice deținerea, vânzarea sau importul de câini din rasele Bulldog englez și Cavalier King Charles Spaniel, ci doar creșterea lor.

Plimbându-și câinele - Oscar, un bulldog englez - într-un parc din Oslo, Anne Grethe Holen se teme că sentința judecătorească va duce la un aflux de "câini fără documente", proveniți din "uzinele de căței" aflate în străinătate.

"Cererea nu va dispărea, însă câinii vânduți vor fi mult mai bolnavi. Ei nu vor face obiectul niciunei exigențe veterinare și nu vom ști nimic despre pedigriul lor", a prezis ea.

Reprezentanții Societății pentru protecția animalelor din Norvegia consideră că salvarea celor două rase va necesita încrucișarea lor cu alte rase pentru a anula acele slăbiciuni genetice.

"Dacă, de exemplu, Cavalier va sfârși prin a avea un craniu mai spațios pentru a-i adăposti creierul, el va rămâne cel mai drăguț câine din lume", a declarat Ashild Roaldset.

"Iar dacă bulldogul englez devine mai puțin ridat, cu un bot puțin mai lung și un schelet mai robust, nu va fi deloc un câine oribil și va rămâne totuși un bulldog", a adăugat ea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
norvegia
caine