Guvernul Statelor Unite a decis ca marijuana să fie clasificată ca un drog mai puțin periculos, ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca persoanele care consumă sau care dețin această substanță să ajungă în viitor la închisoare, informează DPA și AFP.
"Prea multe vieți au fost distruse din cauza abordării noastre eșuate față de marijuana", a scris președintele american Joe Biden pe rețeaua de socializare X.
"Așadar, astăzi, Departamentul de Justiție face următorul pas pentru a reclasifica marijuana din lista I în lista a III-a a drogurilor din legislația federală", a adăugat el.
În Statele Unite, drogurile sunt clasificate în cinci categorii diferite. Până în prezent, marijuana (canabis) a fost inclusă în prima și, prin urmare, cea mai strictă categorie, care include droguri precum heroina, LSD și ecstasy, ce induc o dependență foarte mare, scrie Agerpres.
Guvernul american a solicitat ca marijuana să fie inclusă în viitor în cea de-a treia categorie, care vizează substanțe ce prezintă un risc de dependență moderată sau slabă. Astfel, marijuana va fi asimilată steroizilor sau paracetamolului. Presa din Statele Unite a catalogat această reclasificare drept o măsură istorică.
Reclasificarea recunoaște utilizarea medicală a canabisului, dar nu este planificată o legalizare completă la nivel național pentru consumul privat.
Propunerea va fi înaintată Agenției americane de combatere a drogurilor (DEA) în vederea luării unei decizii.
Deși marijuana este deja legală în scopuri recreative și medicale în peste 20 de state americane și doar în scopuri medicale în peste o duzină de alte state, legislația federală se află încă în urmă din acest punct de vedere.
Măsura luată de administrația Biden are consecințe profunde pentru cercetare și impozitare, contribuind în același timp la continuarea procesului de dezincriminare a canabisului.
În 1970, sub influența președintelui Richard Nixon, care declarase un "război total împotriva drogurilor ilegale", Congresul american a votat pentru clasificarea canabisului ca fiind una dintre substanțele cu cel mai mare risc de dependență.
Acea măsură a dus la o creștere a numărului de arestări, care a atins un vârf de aproape 800.000 în 2005.
CITEȘTE ȘI Disney+ scumpește din nou abonamentul în RomâniaStatisticile arată că persoanele provenite din rândul minorităților, în special afro-americane, sunt reprezentate în mod disproporționat în aceste arestări.
"Această decizie este monumentală", a reacționat joi pe rețeaua de socializare X organizația pentru drepturile afro-americanilor (NAACP). "Mult prea mulți americani de culoare au fost victimele unui sistem menit să le provoace decăderea. Noi susținem dezincriminarea canabisului", au adăugat reprezentanții NAACP.
Reclasificarea nu înseamnă însă legalizare, dar ar reduce probabil numărul de arestări federale.
"Nimeni nu ar trebui să fie în închisoare doar pentru consumul sau posesia de marijuana. Punct", a declarat președintele Joe Biden într-o înregistrare video publicată joi.
Schimbarea categoriei le-ar permite, de asemenea, companiilor care cultivă și comercializează canabis să își deducă cheltuielile de exploatare din baza de impozitare, ceea ce este interzis în prezent.
Acest lucru ar îmbunătăți semnificativ modelul lor de business.
Mai multe companii s-au listat la bursă în ultimii ani, dar industria canabisului încă se confruntă cu o serie de obstacole, nu în ultimul rând cu faptul că aproape toate băncile refuză să le accepte pe lista lor de clienți.
De fapt, ele riscă să fie excluse de la un mecanism crucial de garantare a depozitelor dacă finanțează activități ilegale.
Acest lucru mărește costurile de exploatare ale producătorilor și distribuitorilor, precum și, adeseori, problemele de securitate asociate cu deținerea unor sume mari în numerar.
Schimbarea de opinie a guvernului federal american ar putea stimula totodată interesul marilor companii farmaceutice.