Povești fantastice, cu animale, jucării, "Cel mai fain uriaș din oraș", "Balul florilor”, reeditată după fiecare stoc epuizat, "Lumea lui Oli", o omidă buclucașă care îi îndeamnă pe cei mici la colorat, aventurile reporterului Tintin pe tot Globul, precum și adevăratele povești de Crăciun cu care se întrec editurile dedicate copiilor, în condiții grafice de excepție, personajele Disney, toate se găsesc la standurile de la Gaudeamus. Cu pop-up, puzzle, poveste în poveste, cu jucării sau muzicale, autocolante sau abțibilduri, cărțile pentru copii îi atrag pe părinți cu latura educativă, iar pe cei mici cu personaje colorate, relatează News.ro.
La Litera Mică, cea care deține licența în România pentru poveștile Disney, încă sunt la modă prințesele Sofia și Elsa, dar și Olaf, acum alături de o carte muzicală. "Lumea magică a Sofiei”, o carte în formă de castel, cu cinci uși secrete care ascund cele mai grozave aventuri ale prințesei, costă la târg 59,90 de lei, în loc de 79,90 cum se vinde în librării.
Și toate recomandările de la Litera Mică încep cu “Iepurașul care voia să adoarmă” de Carl-Johan Forssén Ehrlin, o carte fără de care cei mici nu pot adormi. Acum, la târg are și continuarea, cu “Elefănțelul care voia să adoarmă”, volum care a fost tradus în 43 de limbi.
"În perioada aceasta se vând bine și cărțile dedicate Crăciunului. Dar și cele din categoria enciclopediilor”, a declarat pentru News.ro Adina Năstăsescu, coordonator marketing și PR, care a făcut câteva recomandări: "<Regatul de gheață. Olaf, prietenul meu>, carte muzicală și un Olaf de pluș costă 74,90 de lei și poate fi un cadou de Crăciun potrivit și foarte îndrăgit de cei mici”.
“Cele mai frumoase povești în versuri” de Tony Wolf, care costă 36,90 de lei sunt dintre cele mai apreciate de public, spun reprezentanții editurii.
Noutatea la Târgul Gaudeamus la Litera Mică este “Elena din Avalor. O prințesă pentru Avalor”, o carte cu 32 de planșe de colorat. Însă cele mai vândute sunt tot prințesele: Rapunzel, Mica Sirenă, Ariel. O altă noutate este “Miles în spațiu. Aventurile lui Miles. Citesc și mă joc” la prețul de 29,90 de lei.
“Editura Litera are o cifră de afaceri de 10 milioane de euro pe an dintr-un total de 70 de milioane de euro, așa că deținem un procent consistent pe piața de carte”, a mai spus Adina Năstăsescu.
Un alt stand dedicat poveștilor pentru copii este cel al editurii Cartea Copiilor. “Adevărata poveste a lui Moș Crăciun”, de Mauri Kunnas, are o grafică deosebită, și nu este o altă carte din lungul șir al celor despre simpaticul personaj, ci autentica lui poveste. Autorul, originar chiar din Finlanda, îl descrie pe Moș Crăciun așa cum nimeni nu l-a mai descris niciodată. Are pantalonii peticiți de soția lui, pentru că adesea și-i agață în atelierul de jucării, pretinde că este pasionat de pescuit, dar de fapt pleacă fără undiță și trage un pui de somn în barcă, iar înainte să plece cu darurile către copii, își dă cu o cremă antireumatică foarte puternică, pentru a rezista o noapte întreagă în frig.
Moș Crăciun locuiește alături de familiile de spiriduși într-un sat cu căsuțe roșii, la poalele muntelui Korvatunturi din Laponia finlandeză. Nu există niciun drum spre acest sătuc misterios, așa că scrisorile copiilor sunt aduse cu un avion special al poștei. Cartea costă 45 de lei, dar la târg are reducere.
Roxana Călin, financial manager la editura Cartea Copiilor, face câteva recomandări: “<Căsuța> de Virginia Lee Burton e tare îndrăgită. La fel și <Năsturel>, care acum are acum și o continuare. Dacă în prima carte își căuta nasturele de la pantaloni, acum vrea un buzunar și pleacă în căutarea lui. Cartea costă la târg 20 de lei.
<Ninsoarea din vis> este o carte-jucărie despre generozitate și spiritul Crăciunului, creată de Eric Carle în stilul său consacrat: o poveste simplă și tandră, ilustrații strălucitoare realizate prin colaj și surprize ascunse în paginile decupate special pentru degetele micilor cititori.
O carte care atrage atenția la editura Cartea Copiilor este “Cel mai fain uriaș din oraș” de Julia Donaldson, cu ilustrații de Axel Scheffler și tradusă de Florin Bican. Costă 29 de lei. “Copiii au nevoie de povești într-o lume care-i bombardează cu imagini pe tabletă, calculator și telefon. Noi promovăm lectura și chiar am avut la stand, în prima zi, o sesiune de lectură cu autorii Iulia Iordan, Florin Bican și Victoria Pătrașcu. Copiii și-au ales cărțile din care au citit. Lectura trebuie să facă parte din activitățile lor zilnice”, a mai spus Roxana Călin.
“Balul florilor” de Sigrid Laube, cu ilustrații de Silke Leffler, a fost reeditată de câte ori s-a epuizat, potrivit reprezentanților editurii. Cartea costă 29 de lei și este recomandată copiilor cu vârste între 3 și 8 ani. “Astăzi are loc Balul florilor. Domnul Conopidă și domnișoara Morcov își fac curaj și se duc și ei la petrecere. Sala e înmiresmată, freamătă și răsună de cântece. Domnul Levănțică, parfumat și elegant, dansează plin de însuflețire cu o Roză răpitoare, rotindu-se iar și iar prin toată sala”, începe povestea.
La standul editurii Pandora, în colecția PanDa, cea mai îndrăgită carte de cei mici este cu omida Oli, scrisă de Olga Gudynn. "Lumea lui Oli” costă 8,4 lei. Alte două titluri sunt în seria cu pisica Mog, una buclucașă, care se întâlnește cu vulpi în "Mog și vulpile”, iar în cea de-a doua "Mog și Iepurilă” de Judith Kerr. Fiecare costă 13,3 lei.
În primii ani de viață, copiii pot avea numeroase emoții pe care nu și le pot explica. Seria de cărți ilustrate “Emoțiile tale” prezintă o parte dintre ele într-o manieră amuzantă, dar totodată încurajatoare. Fiecare carte conține o notă adresată părinților și învățătorilor, în care li se sugerează diverse moduri de a-i ajuta pe copii să facă față acestor emoții. “Mi-e frică” de Brian Moses se vinde la prețul de 11,7 lei. "Mă simt trist”, "Sunt timid” fac parte din aceeași serie.
În topul primelor cinci cărți cele mai căutate la editura Arthur sunt: "Harry Potter și copilul blestemat” (42 de lei), "Harry Potter și camera secretelor” (35 de lei), "Miss Peregrine 3. Biblioteca sufletelor” (39 de lei), "Insula delfinilor albaștri” (24,4 lei) și „Charlie și fabrica de ciocolată” (28, 8 lei).
"Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum este noutatea editurii și se vinde la târg cu 20 de lei.
“Dintre toate titlurile noastre, <Graffiti Moon> de Cath Crowley se descurcă cel mai bine. Tocmai a devenit cea mai bine vândută carte adusă de noi la târg”, spun cei de la Storia Book, care au gamă variată de titluri pentru adolescenți. Toate cărțile de la Storia Book au reduceri de 20%.
Iubitorii de bandă desenată pot găsi la Gaudeamus, la standul editurii M.M. Europe peste 20 de titluri din aventurile bravului reporter Tintin, personajul imaginat de Hergé pentru un ziar belgian. “De la mormintele faraonilor egipteni și până la locurile unde se fumează opium din China, de la tradițiile ancestrale ale Incașilorperuani și până la spiritualitatea călugărilor tibetani, cititorul este antrenat într-o călătorie unică, prin intermediul imaginilor, spre alte lumi, spre alte culture și civilizații”, spune reprezentantul editurii.
Târgul de Carte Gaudeamus continua până duminică, la Pavilionul Central Romexpo.