Valiza folosită de Constantin Brâncuși în călătoriile sale spre Statele Unite a fost vândută, marți seară, pentru 7.000 euro, în cadrul unei licitații în care au fost puse în vânzare mai multe obiecte care au aparținut sculptorului.
Cele douăsprezece loturi licitate au fost achiziționate în 2010 de colecționarul Emilian Radu și puse în vânzare la București de casa de licitație Artmark, în scopul strângerii de fonduri pentru achiționarea sculpturii Cumințenia Pământului de Constantin Brâncuși.
Costum de zi purtat de Brancusi. Sursa foto www.artmark.ro
Înaintea licitației, Artmark a făcut publică o declarație de ultim moment a colecționarului.
"În condițiile în care, conform unor informații publice recente, guvernul ar urma să achiziționeze Cumințenia Pământului prin achitarea oricărei diferențe de preț neacoperită prin subscripția publică a 6 milioane de euro, îmi rezerv dreptul de a redirecționa sau utiliza echivalentul a 50% din încasările rezultate pentru o donație în vederea realizării unei expuneri publice permanente "Brâncuși-Omul" în București, în următoarele situații: 1. în cazul în care o instituție publică achiziționează întregul lot. 2. în cazul în care o persoană fizică sau o entitate privată achiziționează întregul lot și îl donează unei instituții publice", a declarat Emilian Radu.
În pofida acestui anunț, nu a fost primită nicio ofertă pentru colecția de obiecte în întregul ei până la finalul licitației, dar, conform paginii de internet a casei de licitații, există încă posibilitatea unei oferte pentru toată colecția. Prețul de pornire pentru întreaga colecție este de 50.000 euro, dar, din cele 12 loturi, cele 11 vândute au strâns un total de 45.500 euro.
Valiza cu care Brancusi a calatorit in SUA. Sursa foto www.artmark.ro
Valiza cu care Brâncuși a călătorit în Statele Unite, unde a și avut de altfel, o recunoaștere mondială, s-a bucurat însă de cel mai mare succes, fiind adjudecată pentru 7.000 euro. O altă valiză, mai simplă, folosită doar pentru călătorii între Paris și București, a fost singurul obiect care nu a putut fi vândut, având un preț de pornire de 5.000 euro.
Andrele realizate de Brancusi cu dopuri de sampanie. Sursa foto www.artmark.ro
O pereche de andrele, realizate de Brâncuși cu dopuri de șampanie și dăruite pictoriței Natalia Dumitrescu, au fost achiziționate pentru 6.500 euro, în timp ce o cădelniță realizată tot de sculptor, dintr-o cutie de tinichea și folosită în atelierul său din Paris, a strâns nu mai puțin de 6.000 euro.
Cadelnita realizata de Brancusi. Sursa foto www.artmark.ro
Costumele marelui artist, purtate în perioada sa pariziană, au fost vândute fiecare cu câte 4.950 euro, în timp ce un pardesiu Burberry’s, din aceeași perioadă, a strâns suma de 4.250 euro.
Pardesiu Burberry's folosit de Brâncuși. Sursa foto www.artmark.ro
Vesta de lucru a lui Constantin Brâncuși a fost achiziționată pentru suma de 1.800 euro, în timp ce o fotografie inedită cu sculptorul lucrând la Poarta Sărutului, în 1928, a fost licitată pentru prețul final de 3.000 euro.
Vesta de atelier a lui Brancusi. Sursa foto www.artmark.ro
Tot pentru 3.000 euro a fost achiziționat o notă autografă a lui Brâncuși cu aforismul: “Creierul este fiul risipitor al pântecului”.
Nota autografa a lui Brâncuși. Sursa foto www.artmark.ro
Pentru Achiziția operei lui Constantin Brâncuși Cumințenia Pământului, Guvernul a alocat suma de 5 milioane de euro, fiind nevoie ca încă 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și juridice, până la 30 septembrie 2016.
”Cumințenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în 1907 și aparține Patrimoniului cultural național, în categoria Tezaur.