Terase din Centrul Vechi al Capitalei s-au deschis luni noaptea, imediat după intrarea în vigoare a măsurilor de relaxare, iar zona a reînceput timid să prindă viață.
Centrul vechi al Bucureștiului a fost din nou animat luni noaptea, după mai mult de două luni de restricții în care inclusiv în cursul zilei străzile au fost aproape pustii.
Unii dintre cei care s-au aflat pe străzile din zona Lipscani aveau deja rezervări la terase.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Alții doreau doar să vadă cum străduțele din centrul orașului revini încet la viață.
Angajații teraselor încă făceau ultimele aranjamente, pentru a se conforma reglementărilor impuse odată cu reluarea activității.
Cei deciși să se așeze la o terasă erau pregătiți și cu măști, pentru situația în care ar fi avut nevoie să intre în incinta acestora.
Măști purta și personalul care servea sau care igieniza mesele după fiecare serie de clienți, așa cum prevăd reglementările emise de autorități.
Polițiștii locali au fost și ei prezenți în zonă.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Redeschiderea teraselor începând de luni implică mai multe reguli, inclusiv triaj la intrare, acces pe bază de rezervare, trasee prestabilitate pentru clienți, mănuși și mască pentru personal.
"La intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienților cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis. Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare. Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă)", a anunțatMinisterul Economiei.
Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Personalul teraselor va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei.
Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu.
"Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate. Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului", informează Ministerul Economiei.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică.
În plus, se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.