Finlanda a fost desemnată, pentru al patrulea an consecutiv, cea mai fericită țară din lume, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU) publicat la un an după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemia de coronavirus, informează DPA.
Experții au spus că ''nu este o surpriză'', precizând că Finlanda ''s-a clasat mereu pe un loc fruntaș în ceea ce privește măsurile de încredere reciprocă care au ajutat la protejarea vieților și a comunităților pe perioada pandemiei'', scrie Agerpres.
Finlanda este una dintre cele 23 de state incluse în raport care au o femeie în fruntea guvernului. Acestea ''au tins spre a favoriza o politică care să aibă drept obiectiv bunăstarea generală, iar din această perspectivă, sistarea transmiterii comunitare a reprezentat o alegere încă și mai evidentă pentru ele.''
Raportul mondial asupra fericirii are la bază sondaje Gallup realizate pe perioada a trei ani referitoare la percepția despre sine a cetățenilor fericiți.
La nivel global, pandemia a cauzat 2 milioane de morți în 2020, reprezentând o creștere cu aproape 4% în numărul anual de decese. Raportul menționează totodată consecințe economice și din punctul de vedere al sănătății mintale.
''Pandemia ne reamintește de amenințările globale de mediu, de nevoia urgentă pentru cooperare și de dificultățile de a obține cooperarea atât în fiecare țară în parte, cât și la nivel global'', a spus Jeffrey D. Sachs , coeditorul raportului, din cadrul Centrului pentru Dezvoltare Sustenabilă al Universității Columbia.
CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor ciberneticeCriteriile utilizate pentru evaluare au inclus Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, speranță de viață sănătoasă, libertatea, precum și felul în care este percepută corupția la nivel guvernamental și al mediului de afaceri.
Danemarca, Elveția, Islanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Luxemburg și Noua Zeelandă s-au clasat de asemenea printre primele 10 state.
Statele Unite ocupă locul al 20-lea, Rusia al 77-lea, China al 85-lea, iar India al 140-lea.
CITEȘTE ȘI Cargus, soluția de servicii personalizate pentru afacerea ta!La coada clasamentului care cuprinde 149 de țări s-au aflat Rwanda, Zimbabwe și Afganistan.
România se află pe a 46-a poziție în clasament.
Raportul, comandat de Rețeaua de Soluții pentru Dezvoltare Sustenabilă din cadrul ONU, a fost dat publicității cu prilejul Zilei Mondiale a Fericirii, marcată pe 20 martie.