Familia lui Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul Hotel Rwanda, cere 400 de milioane de dolari autorităților de la Kigali

Familia lui Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul Hotel Rwanda, cere 400 de milioane de dolari autorităților de la Kigali
scris 1 mai 2022

Familia lui Paul Rusesabagina, care a inspirat filmul de succes Hotel Rwanda, a anunțat, sâmbătă, în SUA, că dă în judecată autoritățile de la Kigali și solicită despăgubiri cu 400 de milioane de dolari pentru presupusa răpire și torturarea fostului manager de hotel, informează AFP, preluată de News.ro.

Paul Rusesabagina ispășește în prezent o pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru "terorism" după un proces descris de rudele sale drept o "farsă plină de nereguli". "Plângerea susține că guvernul Rwandei și oficialii de rang înalt din Rwanda au conspirat pentru a facilita și executa un complot elaborat pentru a-l atrage pe Paul Rusesabagina din casa lui din Texas în Rwanda, unde va fi torturat și deținut ilegal pentru tot restul vieții sale”, au spus familia și avocații săi într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Docherii olandezi refuză să descarce un petrolier cu motorină rusească CITEȘTE ȘI Docherii olandezi refuză să descarce un petrolier cu motorină rusească

O copie a plângerii obținute de AFP arată că a fost depusă la un tribunal de la Washington pe 22 februarie și trimisă guvernului din Rwanda pe 8 martie. Familia și avocații lui Paul Rusesabagina, care pretind despăgubiri de 400 de milioane de dolari (380 de milioane de euro), vor susține miercuri o conferință de presă la Washington.

Plângerea vizează în mod specific guvernul ruandez, președintele Paul Kagame și alte personalități, inclusiv fostul ministru al justiției și șeful serviciilor de informații.

UE pregătește \ CITEȘTE ȘI UE pregătește "inimaginabilul": interzicerea treptată a țițeiului rusesc până la sfârșitul anului

Paul Rusesabagina a devenit celebru prin filmul „Hotel Rwanda”, lansat în 2004, care povestește cum acest hutu moderat care conducea Hotelul Mille Collines din Kigali a salvat peste 1.000 de oameni în timpul genocidului din 1994.

Oponent de mai bine de 20 de ani lui Paul Kagame, pe care l-a acuzat de autoritarism și că a alimentat sentimentul anti-hutu, Rusesabagina și-a folosit faima de la Hollywood pentru a da un ecou global pozițiilor sale. Trăia din 1996 în exil în Statele Unite și Belgia, înainte de a fi arestat la Kigali în august 2020 în circumstanțe tulburi, când a coborât dintr-un avion despre care credea că se îndrepta spre Burundi.

Hackerii pro-ruși Killnet au dat jos chiar site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Funcționarea acestuia, restabilită după câteva ore CITEȘTE ȘI Hackerii pro-ruși Killnet au dat jos chiar site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică. Funcționarea acestuia, restabilită după câteva ore

Familia sa a denunțat o "răpire” organizată de autoritățile din Rwanda, spunând că a fost ademenit de promisiunea unui loc de muncă în Burundi. „În schimb, a fost drogat și dus în Rwanda, unde agenții de securitate ai președintelui Paul Kagame l-au răpit cu forța, l-au torturat și l-au închis ilegal”, a spus ea.

Guvernul ruandez a recunoscut că a "facilitat călătoria" lui Rusesabagina la Kigali, dar a afirmat că arestarea sa a fost „legală” și că „drepturile sale nu au fost niciodată încălcate”.

Paul Rusesabagina a fost condamnat în septembrie la 25 de ani de închisoare pentru că „a fondat și a aparținut” Frontului de Eliberare Națională (FLN), un grup armat acuzat că a comis atacuri mortale în Rwanda în 2018 și 2019. Curtea de Apel din Rwanda a confirmat la începutul lunii aprilie sentința opozantului în vârstă de 67 de ani, care este bolnav.

viewscnt
Afla mai multe despre
hotel rwanda
paul rusesabagina